Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Czw wrz 14, 2017 16:10 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :) Marys - znowu klo

MalgWroclaw pisze:Oni chyba nie biorą na węch tego moczu, więc (ewentualny) zapach czosnku to nic.

Właściwie to spodek trzymałam z drugiej strony. Ale kubek zakręcałam dwoma rękami.
Tak bardzo się ucieszyłam, że przechytrzyłam tą Maryśkę :mrgreen:
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Czw wrz 14, 2017 16:12 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :) Marys - znowu klo

Sorry, widocznie źle zintetpretowalam Twoje szukanie Karmy bytowej o parametrach leczniczej jaką jest Hills cd. Widocznie to nieporozumienie, a nie łapanie cie za słowa. Kitusia była chora, miała chory pęcherz więc mogła dostawać tę karmę Hills. Podobnie nie rozumiem związku zbyt dużej ilości białka ze struwitami. Muszę poszukać info na ten temat.
Ja moim kotom odmierzam ilość wlewanej wody, mam nerkowa Mike więc kontroluje ilość wypijanej wody i wiem ze nawet jak mi się wydaje że piją dużo to jest to za mało względem ilości potrzebnej dla kota na dobę.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*),Belcia(*),Krzysiek!(*),Czunia(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Czw wrz 14, 2017 16:12 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :) Marys - znowu klo

klaudiafj pisze:
MalgWroclaw pisze:Oni chyba nie biorą na węch tego moczu, więc (ewentualny) zapach czosnku to nic.

Właściwie to spodek trzymałam z drugiej strony. Ale kubek zakręcałam dwoma rękami.
Tak bardzo się ucieszyłam, że przechytrzyłam tą Maryśkę :mrgreen:

To zakręcanie w ogóle nie powinno dać zapachu. I nie ma się co przejmować.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Czw wrz 14, 2017 16:32 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :) Marys - znowu klo

Marzenia11 pisze:Sorry, widocznie źle zintetpretowalam Twoje szukanie Karmy bytowej o parametrach leczniczej jaką jest Hills cd. Widocznie to nieporozumienie, a nie łapanie cie za słowa. Kitusia była chora, miała chory pęcherz więc mogła dostawać tę karmę Hills. Podobnie nie rozumiem związku zbyt dużej ilości białka ze struwitami.
Ja moim kotom odmierzam ilość wlewanej wody, mam nerkowa Mike więc kontroluje ilość wypijanej wody i wiem ze nawet jak mi się wydaje że piją dużo to jest to za mało względem ilości potrzebnej dla kota na dobę.

I znowu łapiesz za słówka "Podobnie nie rozumiem związku zbyt dużej ilości białka ze struwitami. Muszę poszukać info na ten temat. " - nie wiem co ma to na celu. Po co to robisz?
Nie łączę tych dwóch rzeczy - mówię, że Marysia miała już kiedyś kryształy i być może znowu ma - trzeba to sprawdzić. Zrobiłam wszystko by pobrać mocz i zanieść do badania.
Ale wetka zwróciła uwagę, że Marysia może mieć białko w moczu.
Tyle...

ps. jeżeli znowu napisałam zdanie naukowo nielogiczne to sorry nie jestem wetem i nie aplikuję do tego :lol:

klaudiafj

Post » Czw wrz 14, 2017 16:35 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :) Marys - znowu klo

klaudiafj pisze:
Marzenia11 pisze:Sorry, widocznie źle zintetpretowalam Twoje szukanie Karmy bytowej o parametrach leczniczej jaką jest Hills cd. Widocznie to nieporozumienie, a nie łapanie cie za słowa. Kitusia była chora, miała chory pęcherz więc mogła dostawać tę karmę Hills. Podobnie nie rozumiem związku zbyt dużej ilości białka ze struwitami.

I znowu łapiesz za słówka "Podobnie nie rozumiem związku zbyt dużej ilości białka ze struwitami. Muszę poszukać info na ten temat. " - nie wiem co ma to na celu. Po co to robisz?
Nie łączę tych dwóch rzeczy - mówię, że Marysia miała już kiedyś kryształy i być może znowu ma - trzeba to sprawdzić. Zrobiłam wszystko by pobrać mocz i zanieść do badania.
Ale wetka zwróciła uwagę, że Marysia może mieć białko w moczu.
Tyle...

ps. jeżeli znowu napisałam zdanie naukowo nielogiczne to sorry nie jestem wetem i nie aplikuję do tego :lol:

Klaudiafj, chyba trudno się dzisiaj z Tobą dyskutuje.
Napisałaś że purizon wywołał struwity bo ma za dużo białka. Więc muszę poszukać informacji na temat tego związku, bo mając 11 lat koty struwitowce nikt nigdy mi nie powiedział że to z powodu białka w diecie.
A białko w moczu może świadczyć o początkach problemów z nerkami.
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*),Belcia(*),Krzysiek!(*),Czunia(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Czw wrz 14, 2017 16:59 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :) Marys - znowu klo

Tak jakby nie zauważyłam dyskusji... raczej, byleby wbić szpilę. Doszukujecie sie w tym co napisalam czegokolwiek byleby sie doczepic.
Owszem Purizon ma za dużo białka i właśnie dlatego może wywołać problemy z nerkami. I między innymi dlatego mamy zmienić karmę. Szczególnie, że też to wetce powiedziałam, że zapach z pysia Marysiowego mnie niepokoi ostatnio. I również o alergii wspomniałam. Serio :D A to że mógł wywołać struwity to pisałam że odpowiadają za to niewłaściwe poziomy pierwiastków dla kotów, które mają predyspozycje do tych problemów. Kurde ludzie wrzućcie na luz... :smokin:

klaudiafj

Post » Czw wrz 14, 2017 17:05 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :) Marys - znowu klo

klaudiafj pisze:Tak jakby nie zauważyłam dyskusji... raczej, byleby wbić szpilę. Doszukujecie sie w tym co napisalam czegokolwiek byleby sie doczepic.
:

Takiego wpisu o mnie się nie spodziewałam.
Nigdy się Ciebie nie czepialam i nie mialam nawet takiego pomysłu.
Jest mi po prostu przykro. Bardzo.
Tym bardziej że o bialku w purizonie i jego związku z nerkami piszesz teraz pierwszy raz. Gdyby było inaczej to bym się nie odezwała mimo że w leczeniu nerek odchodzi się od korygowania ilości białka zwierzęcego.

Marzenia11

Post » Czw wrz 14, 2017 17:25 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :) Marys - znowu klo

Dlatego że ja sie tak nigdy nie odzywam :/ ale ja tez nigdy nie cytuje i nie podkreslam tego jak ktos sie bardzo myli.
To nie watek naukowy. Moje zdania nie musza byc zgodne z tym co nauka twierdzi. Pisze na chlopski rozum. Robie co moge by rozgryzc ta Marysie. A odkad ja mam to ciagle cos.
Ten kot jest przebadany na wszystkie mozliwe sposoby i wszystko jest brane pod uwage - nawet alergia. Tak, teraz ktos mi napisze, że napisalam, że alergia wykluczona. U wetki dwa dni temu pytalam czy moze to byc alergia. Wetka na to że wtedy Marysia by sie wylizala w roznych miejscach a nie tylko w okolicach pecherza. Wiec napisalam, ze alergia wykluczona. Ale jak zmienie karme to moze pojawic sie alergia. Nie chce tego.
Tak samo zreszta nie ma sensu mowic jak jest bo ktos wie lepiej. Pisze ze koty pija dostatecznie, szczegolnie Marysia. Ale wiecie lepiej. Klade nacisk na wode. Czesto do miski leje goraca wode i podtykam pod nosek bo wiem że Marys woli cieple.
I w ogoe po co sie tlumacze jak w kolko to samo - i tak bedzie że cos zle. Byc moze Marysia nie ma krysztalow, bo dostaje urinomet mini od dluzeszego czasu. Byc moze to bialko w moczu i nowe problemy. Dzialam. A co wyniknie to sie okaze.

klaudiafj

Post » Czw wrz 14, 2017 17:27 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :) Marys - znowu klo

Nie wiem lepiej. Dzielę się tym co wiem. Bo chcę dobrze.
Ale już nie będę.

Marzenia11

Post » Czw wrz 14, 2017 17:57 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :) Marys - znowu klo

Ja jestem wdzieczna za wszystkie rady. Nie wiem dlaczego wciaz mi sie udowadnia że nie umiem przyjmowac rad? Moze trzeba tez zwrocix uwage w jaki sposob sie je dawkuje?
Bieglam do komputera powiedziec Wam o moim sukcesie, że udalo mi sie przechytrzyc Marysie. A co widze? Wytluszczone moje zdania i wytkniete w nich nielogicznosci.
Wlasnie dlatego tak malo osob ma odwage pisac na tym forum o problemach zdrowotnych swoich kotow, a ja to robie zbyt szczegolowo. I kolejny raz nic z tego co napisalam nie zostalo pominiete. Dlatego tez nie bede sie juz rozwodzic nad tym co powiedziala wetka, bo nie umiem widac przyniesc tego do domu tak jak ona to powiedziala.

klaudiafj

Post » Czw wrz 14, 2017 18:57 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :) Marys - znowu klo

Przejrzalam swoje posty, chyba ich napisałam dziesięć. W żadnym nic nie wytluscilam, nie pogubiłem, nie podkreslilam Klaudiafj niczego w Twoich wypowiedziach. Wydaje mi się, że ton moich postów jest spokojny a nie czepliwy. Nie wiem, w których postach jakoś cie obrazilam. Kompletnie nie rozumiem Twoich zarzutów.

Marzenia11

Post » Czw wrz 14, 2017 19:18 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :) Marys - znowu klo

Klaudia ja chcę wiedzieć co wyszło u Marysi.
Nala ostatnio też mi się wylizuje. Myślałam, że znów zapchały jej się kanały przyodbytnicze, ale to chyba nie to. W sobotę wetka wycisnęła jej to co tam było (niewiele). Dziś zauważyłam, nowe wylizanie w innym miejscu. Może jutro uda mi się dojechać do wetki, a jeśli nie to na bank w sobotę pojedziemy.
Trzymajcie się dzielnie i skoro Purizon nie służy to oczywiste żeby zmienić karmę.
Może Mac's suchy
Skład:
Drób (46%, składa się z 28% mączki drobiowej, 6% mączka z indyka, 6% mączka z kaczki, 6% tłuszcz drobiowy), łatki ziemniaczane (13,5%), zioła (13%), słodkie ziemniaki (13%), lignoceluloza, żurawina (cała, suszona 2,5%), olej z łososia norweskiego (2,5%), drożdże, mączka z krewetek (2%), mieszanka ziół górskich (1%), mikroelementy, witaminy i minerały, fruktooligosacharydy, tripolifosforan sodowy (0,2%), spirulina, Jukka schidigera, tauryna, L-karnityna, nowozelandzka małża zielona.
Składniki dodatkowe:
Składniki odżywcze:
miedź [jako Siarczan miedzi (II), pentahydrat] (10 mg/kg), cynk [jako tlenek cynku] (75 mg/kg), mangan [jako tlenek manganu] (60 mg/kg), jod [jako jodan wapnia, bezwodny] (1,4 mg/kg), witamina A (20.000 j.m.), witamina D (1.400 j.m.), witamina E [octan tokoferylu] (180 mg/kg), tauryna (1.500 mg/kg), l-karnityna (500 mg/kg), selen [jako selenin sodu] (0,1 mg/kg).

Składniki analityczne

Białko surowe 32.0 %
Tłuszcz surowy 13.0 %
Włókno surowe 4.5 %
Popiół surowy 7.0 %
Wapń 1.3 %
Fosfor 1.15 %
Magnez 0.06 %
Wilgotność 8.0 %
Kwasy tłuszczowe Omega 3 1.2 %
EPA/DHA 0.1 mg

Dyktatura

Od: Pon paź 12, 2009 8:40

Post » Czw wrz 14, 2017 19:26 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :) Marys - znowu klo

klaudiafj pisze:
A co do testów - nie wiem jakie robiłaś fifulec i czy powtarzałaś je? Bo się okazuje, że w tych testach za każdym razem wychodzi co innego :/

Nie powtarzałam. Nie było takiej konieczności bo od 2 lat mój kot ma zarośnięty dół brzucha i uda. Przestał się wylizywać po wyeliminowania składników na które jest uczulony. Z roztoczami jest trudniej bo wiadomo ich się nie da wyeliminować z kociego środowiska, ale z tym też staramy się sobie radzić.

Szkoda, że sugestie przyjmujesz atak, myślę, że jesteś trochę przewrażliwiona, nikt tutaj raczej nie miał złych intencji. Ilość białka w diecie drapieżnika nie ma związku z niewydolnością nerek, koty nerkowe z powodzeniem prowadzi się na diecie wysokobiałkowej.

fifulec

Od: Sob lut 19, 2011 0:00

Post » Czw wrz 14, 2017 21:35 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :) Marys - znowu klo

Popcorn zjedzony, piwo wypite przez tych co czytali.
Nie ma sensu dluzej wałkować tego i toczyc publicznego dialogu.
Raczej sie nie zrozumiemy.
Nadwrażliwa? może być. W moim przypadku to jak najbardziej pasuje.
Jutro dam znac co wyszlo w moczu.

Aniu a przyjrze sie jeszcze raz tej karmie :)
Marzeniu pisalam w wiekszosci nie tylko o Twoim poście. Nie chcialam urazic.
Fifulec dzieki, że sie odezwałaś.

Jestem ostatnio potwornie zestresowana. A dzis jeszcze dostalam wiadomosc z google na tel a tam moja Kitusia i tekst - rok temu we wrzesniu:

Obrazek

Obrazek

"...Wiem że jesteś w oddali
Na krańcu mojego życia

Widzę Cię kątem oka
jak przechodzisz

Musiałam pozwolić Ci odejść
Ku zachodzącemu słońcu

Musiałam pozwolić Ci odejść
I znaleźć drogę powrotną do domu..." https://www.youtube.com/watch?v=XFo332Y5uIA

Dobranoc :placz:

klaudiafj

Post » Czw wrz 14, 2017 22:59 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :) Marys - znowu klo

chciałaś dobrą karmę, proszę - moim marzeniem jest, aby stac mnie było na tę karmę i żeby moje koty chciały ją jeść
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ana/617297
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ana/132970

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... kot/626434

Marzenia11

[poprzednia][następna]