Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
kalair pisze:Nie lubie zbierac grzybkow..Wole jesc.
kalair pisze::mrgreen:
Pewnie bym przy okazji wytrula wszystkich..
kalair pisze:No nie wiem nie wiem. Caly czas mam w pamieci te rodzine, ktora od 30 lat zbierala grzybki..i w koncu zebrali jakies jadalne tylko raz..
jozefina1970 pisze:Opowiadała koleżanka, że jak była mała (czyli dawno, bo starsze ode mnie) mieszkała na jej wsi kobieta, zbierała i jadała czerwone muchomory, dziwiła się ojcu A. , że ich nie zbiera i nie jedzą (bo rodzina liczna była), miała jakiś swój sposób na ich przyrządzanie, który podawała ojcu A. ale nie skorzystał.
We wsi ludzie uważali ją za czarownicę i mistyczkę, ale błagam, nie próbujcie zbierać i jeść muchomorów
moś pisze:Mnie to nie grozi, grzyby tylko lubie na swieta w zupie grzybowej..tylko raz w roku
maggia pisze:No co Tyyy!![]()
![]()
jozefina1970 pisze:maggia pisze:No co Tyyy!![]()
![]()
No, powaga, ona w mleku podobno moczyłaI kazała ojcu A. dzieci tym karmić
Bo ma taką dużą rodzinę a grzybków w lesie pełno
to łatwo będzie wyżywić. Pomijając wszystko, nawet, jak faktycznie czerwone po odpowiedniej obróbce nie są śmiertelnie trujące to jednak te toksyny w nich zawarte muszą się potem gdzieś w organizmie odkładać - to tak na zdrowy, chłopski rozum sobie myślę.
maggia pisze:moś pisze:Mnie to nie grozi, grzyby tylko lubie na swieta w zupie grzybowej..tylko raz w roku
No to możesz raz w roku zejść z tego padołu!![]()
moś pisze:maggia pisze:moś pisze:Mnie to nie grozi, grzyby tylko lubie na swieta w zupie grzybowej..tylko raz w roku
Mogie ale nie muszem
moś pisze:maggia pisze:moś pisze:Mnie to nie grozi, grzyby tylko lubie na swieta w zupie grzybowej..tylko raz w roku
Mogie ale nie muszem
Użytkownicy przeglądający ten dział: Anna2016, jrrMarko i 167 gości