morelowa pisze:No, dobra - to gdzie jest ten przepis na chleb z ..czegoś, czegoś + czegoś, ale bez glutenu?
Masz psiura!

Proszę najdłużej obiecywany i zapowiadany przepis na
NASZ ULUBIONY CHLEB GRYCZANO-JAGLANO-ZIEMNIACZANY NA SODZIE!Składniki:600 g mąki gryczanej – zmielonej z białej niepalonej kaszy ( 4 płaskie szklanki 250ml)
300 g mąki jaglanej (2 czubate szklanki)
1 czubata łyżka (20ml) mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
1 czubata łyżeczka soli (różowej himalajskiej),
80 g zmielonego siemienia lnianego (8 płaskich łyżek całego siemienia = 6 czubatych łyżek zmielonego) zalane 2 szklankami wrzącej wody,
300 g ziemniaka – ugotowany ubity,
40 g siemienia lnianego całego (4 płaskie łyżki )
4 łyżki oleju (20 g)
Do pierwotnej wersji pieczenia były jeszcze 2 łyżeczki miodu!(nie nadaje się przy diecie p/kandydozie)
½ szklanki pestek dyni,
½ szklanki pestek słonecznika
4 szklanki wody mineralnej gazowanej
Wykonanie:Wymieszać wszystkie suche składniki i mieszać dolewając po szklance wody do konsystencji umożliwiającej swobodne mieszanie.
Kaszę jaglaną mielę niezbyt dokładnie – wtedy część kaszy zostaje w całości – lubię takie chrupanie.
Ca 1 szklanki wody użyć do ubicia ziemniaków i zmiksowania, wlać rozparzone siemię lniane, dodać zamoczone pestki słonecznika i suche pestki dyni (dyni nie moczę bo barwiła ciasto dookoła pestki na zielono).
Całość wymieszać i wyłożyć masę chlebową na formy do pieczenia wyłożone papierem.
Posypuję - piekę w 3 blachach- keksówkach ok. 28 cm więc każdy jest inny - mak, czarnuszka i kminek.
Piec w temperaturze 220 stopni C przez ok. 50 minut - już jest „suchy patyczek” – (mój piekarnik „5” wysokość środek piekarnika) .
Po tym czasie chleb wyjąć z formy i piec jeszcze przez 10 minut.
W wersji bez wyjmowania z formy było identyczne.
Do ostygnięcia pozostawiam w piekarniku.
Z tych proporcji – otrzymujemy ca 2,5 kg chleba.
….
Przepis zmodyfikowany do dozwolonych dla nas produktów wg inspiracji z różnych przepisów od Joli D. -koleżanki TZ (materiałów od Jej dietetyk i ze szkoleń)

Ostatnie zdjęcie będzie do powtórki i podmiany - po wczytaniu na duży ekran nie jest ostre... - powinny być widoczne wszystkie ziarenka i kasza jaglana i tak było na ekraniku aparatu i na notebooku : 