Mnie zastanawia jeszcze jedno - to wszystko zaczelo sie w chwili gdy kotka byla juz pod opieka lekarzy...
Moze ona dostaje jakis lek ktory dziala na nia toksycznie?
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Beliowen pisze:Jolu, nie chcę psuć Ci nastroju, ale przy zaburzeniach ze strony układu pokarmowego - biegunce, wymiotach - hipokaliemia jest typowa.
Z wielu względów.
Blue pisze:Mnie zastanawia jeszcze jedno - to wszystko zaczelo sie w chwili gdy kotka byla juz pod opieka lekarzy...
Blue pisze:Mnie zastanawia jeszcze jedno - to wszystko zaczelo sie w chwili gdy kotka byla juz pod opieka lekarzy...
Jola_K pisze:Krw. biale 0.5 [10do3/ul] (3.6)
Plytki krwi 85 [10do3/ul] (429)
Rozmaz reczny
blasty 1 [%]
paleczkowate 8 [%]
neutrofile 51[%] (76)
limfocyty 34 [%] (17)
monocyty 6 [%] (7)
Beliowen pisze:Blue pisze:Mnie zastanawia jeszcze jedno - to wszystko zaczelo sie w chwili gdy kotka byla juz pod opieka lekarzy...
Musiałby to być lek powodujący uszkodzenie szpiku.
W rozmazie są blasty.Jola_K pisze:Krw. biale 0.5 [10do3/ul] (3.6)
Plytki krwi 85 [10do3/ul] (429)
Rozmaz reczny
blasty 1 [%]
paleczkowate 8 [%]
neutrofile 51[%] (76)
limfocyty 34 [%] (17)
monocyty 6 [%] (7)
Jola_K pisze:dzwonilam do kliniki...
zrobili test i hematokryt wzrosl prawie 100%
koteczka jest mocniejsza
zasugerowalam reakcje alergiczna na amoxycikline, od pon dostaje metronidazol i od pon jej stan nie ulegl pogorszeniu, co obserwowano do tej pory
maja jej podac steryd podawany przy kociej astmie, wieczorem powinny byc efekty
(czy sterydy nie dzilaja destrukcyjnie na nerki?![]()
ona nie miala widocznych problemow z nerkami, siku regularnie od samego poczatku, ostatnio sporo przez kroplowki...)
Beliowen pisze:Powoli i po kolei.
Super że wzrósł hematokryt - bo to oznacza że wzrosła liczba czerwonych krwinek.
A co z białymi?
Beliowen pisze:Działania niepożądane amoksycyliny obejmują przejściowe problemy hematologiczne - ale nie obecność w rozmazie komórek szpiku.
Nie wyobrażam sobie za bardzo zastępowania amoksycyliny metronidazolem - bo spektrum przeciwbakteryjne tych antybiotyków jest zupełnie odmienne, stosuje się leczenie skojarzone ale nie zamienne.
Natomiast, skoro następuje poprawa po metronidazolu a nie było jej po amoksycylinie - to być może po prostu pierwszy dobór antybiotyku był nieprawidłowy, ponieważ np. infekcja spowodowana została przez jakieś bakterie beztlenowe, niewrażliwe na amoksycylinę.
Beliowen pisze:Tak zwane potocznie sterydy znoszą wszelkie objawy stanów zapalnych, bez działania na ich przyczynę.
Metabolizowane są w wątrobie, dlatego przy dłuższym podawaniu można obserwować podwyższenie stężenia transaminaz w osoczu.
Beliowen pisze:Samo oznaczenie hematokrytu tak naprawdę niewiele mówi i wnioskowanie na tej podstawie o poprawie to wnioskowanie stanowczo na wyrost.
Beliowen pisze:Poprawa po metronidazolu nie świadczy za alergią na amoksycylinę tylko za tym że infekcja - być może okołooperacyjna - wywołana została przez bakterie niewrażliwe na amoksycylinę.
Prawdopodobnie gdyby zastosowano leczenie skojarzone - amoksycylinę z metronidazolem - od razu, leczenie byłoby skuteczne od razu.
Beliowen pisze:W kwestii białych krwinek i sterydu - kotka miała leukopenię, niestety steryd w tej kwestii poprawy nie przyniesie, wprost przeciwnie.
Ale przy dobrze dobranej osłonie antybiotykowej powinno być ok.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Meteorolog1 i 48 gości