morelowo-migdałowa jesień

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 10, 2015 11:28 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Mnie też to zdanie zadziwiło...
Wynika z niego, że organizacje charytatywne i hodowcy kotów wysilają się dla jak największego wzrostu populacji kotów :roll:
nie bacząc przy tym na zmniejszanie się populacji pszczół :roll: :lol:
Pomięszanie z poplątaniem i niewiedza.
Ale koci obrazek przepiękny!
To też z tego bloga?
Obrazek

violet

Od: Pon sty 07, 2013 17:17

Post » Pt lip 10, 2015 12:56 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Błędy ortograficzne czy stylistyczne na forum to jeszcze pikuś. Ja też popełniam, przeważnie z nieuwagi, np porządek jest dla mnie przez "Ż", nie wiedzieć czemu.. jak się zagapię, to na bank napiszę "pożądek", choć pisownię znam... Komputer też mi robi psikusy i czasami sam z siebie łączy mi słowa, np "wogóle". Jeśli Błędy nie są bardzo rażące i co drugi wyraz, to nie zwracam uwagi. Ale szczytem są maile od potencjalnych kocich domów albo od kupujących... Stwierdziłam, że jak będę mieć własną firmę i dorobię się milionów, to połowę oddam osobie, która zajmie się za mnie korespondencją. No, czasami zupełnie nie idzie zrozumieć sensu wypowiedzi Zamawiającego. Jakby 7-letnie dziecko do mnie pisało (a widzę kobita, lat ok 30). Błyszczącą gwiazdą był też mój prof na uczelni, który odpowiadał na otwarte pytanie, krótkim "tak", niezależnie ile pytań w mailu się zadało :wink:

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Pt lip 10, 2015 15:18 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

No, właśnie - pomięszanie :mrgreen: Dziewczyna jest bardzo pro- eko i pro- zdrowotnie. Po mojej odpowiedzi, napisała, że oczywiście ona nie ma nic do kotów tylko do ludzi. Ale po prostu nie zna sprawy - pewnie się nie zainteresowała, poza tym co jej wpadło w oko a propos Nowej Zelandii.
Koty - akurat jako przykład sądzę - były tylko jednym z przykładów traktowania Ziemi przez człowieka. W sensie, że 'odstrzeliło nas od natury'. Nie lubimy deszczu, niektóre rośliny uważamy za kryminalistów, nie rozumiemy somoistnych czystek przyrodniczych ..itp.
Blog lubię, bo ma sporo ciekawych informacji żywieniowo-witaminowych itp. Ale pisany jest nie zawsze stylistycznie i dość kontrowersyjnym językiem , który trzeba albo polubić, albo nie zwracać na niego uwagi.
Tak, zdjecie było ilustracją do wpisu.

Błędy - bo oczywiście mam zjazdy formy w tym względzie - poprawia mi program. Teraz też podkreślił 'pomięszanie'. Więc zawsze można poprawić. No, styl i gramatyka.. to już trudno - jak w szkole nie dało rady , to marne szanse, by się ktoś teraz nauczył, szczególnie jak ma to w nosie.
Ale Aia ma rację - niektórzy piszą jakby mieli odbiorcę za nic , nie chce im sie wysilić.

Koty przestały tak okropnie odrzucać od siebie własną sierść, ale głównie śpią. W nocy chyba też, bo nie ma wyraźnych śladów, że jest inaczej. Ile można??
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Wto lip 14, 2015 18:57 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Sob lip 25, 2015 19:45 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Ale tu tłok 8O

Cały dzień sie przymierzało, ale burzy nie zrealizowało. Pokropiło. Wyszłam kolejny raz wieczorem.
Wracałam piechotą, bez parasola i innych okryć, w deszczu normalnym . To się okazało przyjemne :mrgreen:
I w nagrodę dostałam tęczę !

Obrazek

Z balkonu . A wszystkie chmury są różowe. Czy to coś znaczy?

Obrazek

morelowa

Post » Sob lip 25, 2015 20:01 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Tłoki :wink: to dziś wszędzie som.

Upał też.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Sob lip 25, 2015 20:48 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

morelowa pisze:Ale tu tłok 8O

Cały dzień sie przymierzało, ale burzy nie zrealizowało. Pokropiło. Wyszłam kolejny raz wieczorem.
Wracałam piechotą, bez parasola i innych okryć, w deszczu normalnym . To się okazało przyjemne :mrgreen:
I w nagrodę dostałam tęczę !

Obrazek

Z balkonu . A wszystkie chmury są różowe. Czy to coś znaczy?

Jeśli o zachodzie słońca, to znaczy, że jutro będzie wiało.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Nie lip 26, 2015 6:32 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

No, felin, no... wykrakałaś .
Jak była tęcza to były, te chmury , normalnymi chmurami. A o zachodzie, tak, wszystko różowe 8O
WIEJE!! jeszcze bardziej niż wczoraj i jest... zimno :( i nadciąga chmura z deszczem. Ciemna tym razem :mrgreen:
W mieszkaniu mi spadła temperatura do 25 st. :roll:
A kotom wszystko jedno jakby - ani się ożywiły, ani -bardziej- rozespały :roll:

Nie ma już upału, Asiu. Jak dla mnie mogłoby być o parę stopni cieplej :lol:

Obrazek

morelowa

Post » Nie lip 26, 2015 9:30 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Ładna tęcza.
Wiatr głowę urywa. Trzeba wyciągać kożuszek :|

Aia

Post » Nie lip 26, 2015 10:00 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

No, Aia, z kożuszkiem poczekaj bo się lato wystraszy. Ale kurteczki moga się przydać. Nadal sie zapowiada huśtawka .
Spacery jednak wskazane!

Obrazek

morelowa

Post » Nie lip 26, 2015 10:25 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

brrrry, jak pomyślę, że te śniegi, zimno gdzieś już tam nadciąga... Zupełnie nie pamiętam nic od kwietnia 8O nie wiem nawet jaka była pogoda przez ten czas. I co gorsza spojrzałam na kalendarz i tego lata to zostało tak... niewiele :|
W taką pogodę nawet ptaki odmawiają latania. Zapadły się w sobie i wtopiły w elewację budynku.

Aia

Post » Nie lip 26, 2015 13:32 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

morelowa pisze:No, felin, no... wykrakałaś .

Nie wykrakałam tylko wiedziałam :wink:
Jest nawet takie żeglarskie powiedzonko:"Kiedy czerwień o zachodzie, wie marynarz o pogodzie."
Znaczy będzie wiało - sprawdza się zawsze :)

Warto też znać się trochę na chmurkach i można odpuścić prognozy pogody.
Tylko w górach bywa inaczej, ale to specyficzny teren. Niemniej jedno mi się zawsze sprawdza na 100%: jeśli widoczność jest aż za dobra i widać z daleka różne detale, znaczy, że dupnie.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Nie lip 26, 2015 14:37 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Jak ja mam takie ostro czerwone słoneczko i czerwień za zachodnim oknem, to następnego dnia jest po prostu słonecznie.
Wczoraj było różowo , może to ta różnica między 'wietrznie a piękna pogoda' ? Nie znam się , więc wierzę, że masz rację, felin.
Jakby nie było to pogoda jest głupia. Gadanie o pogodzie jeszcze głupsze :mrgreen: , ale co mi tam. Jest przyjemne i bezpieczne :lol:
Wyszłam w czymś, na nogach espadryle. Okazało się zimno. Wracam upieczona i z wierzchniego rozebrana.

Mam kłopot z osą. Chyba jedną, choc na balkonie widuję więcej. Rzeczona osa, jak tylko jest uchylony lub rozwarty balkon , wchodzi do domu. Wlatuje znaczy. I natychmiast chce wyjść. Jak kot? Wyganiam szmatami. Krąży wokół drzwi. Przed chwilą weszła przez rozszczelnione - przepchnęła się chyba. Jak kot? Głowa się zmieściła to i reszta?
Morela udaje , że nie widzi i guzik ją obchodzi, Migdał się wgapia i przybliża, ale wie, że nie wolno i nie próbuje łapania.
To trwa kilka dni. Ona ewidentnie, na bezczelnego, włazi jak tylko może. Ja macham szmatą, ona sobie mało co robi. Ja macham po wygonieniu, a ona próbuje ominąć...
W poprzednim życiu była kotem? Adoptować?
Od razu mówię, że morderstwo nie wchodzi w grę. :P

Obrazek

morelowa

Post » Nie lip 26, 2015 18:39 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

ale się czepiacie o ortografię :? aż strach pisać :P

Ja nawet w pracowniczych mailach, jak mnie pytają o opinię, to nie pisze porządnie całymi zdaniami i z wszystkimi, całymi skomplikowanymi nazwami i słownictwem -bo myślę sobie że bardziej im zależy na tym, żeby szybko było i takim językiem napisane, żeby było jasne co mam na myśli. Ostatnio były faktury korygujące, i pytanie płacić czy nie - i tez skrótowo odpisałam, ale może rzeczywiście powinna pisać porządnie :oops: Jak piszę normalny dokument w Wordzie to łatwiej pisać porządnie, bo i akapity i czcionkę i wszystko można korygować. A w mailach wiele rzeczy i tak mi potem zamienia np.odstępy i akapity.

Na forum wypowiedzi są bardziej, według mnie, językiem mówionym niż pisanym. Ale może nie mam racji. Na domowym komputerze brakuje mi kilku liter :? pisząc tekst muszę je omijać albo kopiować.

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Nie lip 26, 2015 19:24 Re: morelowo-migdałowy klimat ustabilizowany :)

Ale jakoś błędów nie zrobiłaś? :mrgreen: I o tym mówię . Mnie OpenOffice też poprawia, i na miau mi też poprawia.
Czepiam się ewidentnego niechlujstwa i olewania wszystkich na około. Używasz kropek i dużych liter? No, i wystarczy :lol:
I jeszcze takich błędów, które po prostu mnie zaskakują swoim nieprawdopodobieństwem :roll:

Obrazek

morelowa

[poprzednia][następna]