Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
kussad pisze:Bardzo dziękuję!Już jestem po kolejnych próbach pieczenia - wszystko smakowało.
Było albo duszone w rękawie (indyk) albo gotowane w szybkowarze (wołowina i kolejna wersja schabu!)
Niestety ani imbiru ani czosnku ani papryki Mąż nie może...
Cały czas regularnie podczytuję wątek obiadowy.
Wkleję sobie kolejne bardzo ciekawe linki:
DNI ALERGII I NIETOLERANCJI POKARMOWEJ - 22-23.11.2014 na Stadionie Narodowym!http://dnialergii.pl/
Na Stadion jeszcze nie dotarłam więc się tam wybiorę się i przy okazji go zobaczę, niekoniecznie na warsztaty bo dziwnie wszystkim się opowiadać, że ich propozycji nie mogę wykorzystać bo mam całkiem inne dozwolone produkty a gdy sobie sama przeglądam internet albo pomagacie mi w tym Wy znacznie szybciej coś znajdujemy.
Blogi owszem czytam bo bywają bardzo ciekawe podpowiedzi i komentarze.
MAMA ALERGIKA GOTUJEhttp://www.mamaalergikagotuje.pl/ - będzie prowadziła warsztaty na http://dnialergii.pl/
Blog KASZOMANIAhttps://www.facebook.com/kaszomania http://kaszomania.blogspot.com/2014/08/ ... iakow.html
SMAKOTERAPIAhttps://www.facebook.com/smakoterapia http://smakoterapia.blogspot.com/2013/0 ... glany.html
ROGATEKhttp://www.kulinaria.rogatek.pl
…….
Wg http://www.kulinaria.rogatek.pl/?p=3174Nadal nie przepisałam na komputerze swoich notatek i nie wklejam tutaj żadnej swojej wersji…„Dodatek tłuszczu i jajka (nawet substytutu) powoduje, że chleb nie kruszy się.”![]()
Tutaj znalazłam ciekawy przepis: viewtopic.php?f=8&t=66699&start=585#p10804634Katia80 pisze:Koleżanki weganki (i wegetarianki), łapcie przepis na pyszne pestoZ takich proporcji wychodzi porcja na obiad (makaron) dla dwóch osób. Przepis z puszki, ale można modyfikować
- natka pietruszki, po posiekaniu ok. 3/4 szklanki
- pestki i orzechy ok. 1/4 szklanki (np. pestki dyni, słonecznik, orzechy nerkowca)
- 1-2 ząbki czosnku (jak ktoś lubi - więcej, u mnie nawet 4)
- ew. kilka zielonych oliwek
- płyn: 5 łyżek bulionu albo 4 łyżki bulionu + łyżka oleju, albo 5 łyżek oleju (ja dałam taki z orzeszków arachidowych, fajnie pasuje)
- trochę soli
- łyżka soku z cytryny (pomaga przyswoić żelazo z natki)
Orzechy i pestki podprażyć na suchej patelni, całość zblendować, wymieszać z makaronem. Może też posłużyć jako pasta do chleba. Mam nadmiar natki, pesto w różnych kombinacjach jedliśmy dziś 3. raz w tym tygodniuCoś pysznego, szczerze polecam.
Zacytuję sobie prywatną rozmowę:ja pisze:Kolejny problem:
na 7 szklanek maki z dodatkiem mąki ziemniaczanje i ugotowanego ziemniaka + 8 łyżek zmielonego rozparzonego siemienia wychodzi stanowczo za kruchyKolejny chleb piekłam z dodatkiem już nie 2 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej tylko 1 i kruszy się mniej!…..odpowiedź pisze:Na pewno bo mąka ziemniaczaną czyli skrobia jest sypka bardzo do babki piaskowej się im więcej da tym bardziej piaskowa.![]()
Przymierzam się do kolejnej próby produkcji zakwasu gryczanego... chleb upieczony wg poprzedniego przepisu i z tamtym zakwasem był niejadalny - za kwaśny....
Potem się dowiedziałam, od osoby, od której TZ go dostał że nikomu się nie udał![]()
Szukam czegoś kolejnego!
Może spróbuję to - http://qmamkasze.pl/pyszny-chleb-na-zak ... enu/Pyszny chleb na zakwasie – wolny od glutenu i zakwas wg przepisu z tej strony! - poczytam sobie u Was jak to wszystko rozkładacie w czasie!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Lifter i 47 gości