Serowe pączuszki i szarlotka mi się spodobały, jak moi panowie wykończą serniczek i ciasto czekoladowe z gruszkami, chyba się pokuszę i zrobię.
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Maykaw pisze:Dobry w ten śnieżny dzień![]()
Serowe pączuszki i szarlotka mi się spodobały, jak moi panowie wykończą serniczek i ciasto czekoladowe z gruszkami, chyba się pokuszę i zrobię.
Maykaw pisze:Przepisu na sernik z głowy nie pamiętam![]()
Za to gruszki w cieście czekoladowym bezczelnie podebrane z Nigelli Lawson![]()
125g mąki pszennej
125g cukru
25g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
150g miękkiego masła/margaryny (ja używam MR)
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Gruszki odsączyć z zalewy. Wyłożyc papierem formę do pieczenia i ułożyć w niej gruszki wypukłą stroną do góry. Składniki ciasta wymieszaj za pomocą miksera na jednolitą masę. Rozprowadź równomiernie na gruszkach. Piec w temperaturze 220°C ok. 25-30 min. Można serwowac z sosem czekoladowym.
Ja często sama robię gruszki, obieram, usuwam gniazdka, kroję na pół i wrzucam na wrzatek z cukrem, wanilia i cynamonem dosłownie na 3 min.
dune pisze:ło matkowszedzie jedzą
a ja sie powinnam odchudzac
![]()
![]()
kussad pisze:dune pisze:ło matkowszedzie jedzą
a ja sie powinnam odchudzac
![]()
![]()
U nas w domu jedynie syn może jeść dowolne ilości wszystkiego... cóż przywilej wieku... ja już niestety zostałam grubadla Męża potrzebuję wersje wegetariańskie.
dune pisze:Ta jasne....same grube niby....alez mnie wkręcacie babeczkiTrafka jak żdźblo jest
Kussad ja to nawet w młodosci jesc nie mogłam....a jestem prawie wegetarianka bo miesa jej niewiele
Cameo pisze:Cześć kochaniwidzę że tu się powoli robi kącik kulinarny - jak u kochanej Ali
Użytkownicy przeglądający ten dział: Lifter, pibon i 39 gości