"I tak człowiek trafił na kota..."

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 21, 2013 17:43 Re: "I tak człowiek trafił na kota..."

Miałam coś dopisać jeszcze do Maru ale :

Villentretenmerth pisze:Poszedłbym gdzieś, pogoniłbym coś, może bym i złapał...

Obrazek

...tylko niech mi ktoś dupę przekręci...

umarłam :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Pon sty 21, 2013 18:45 Re: "I tak człowiek trafił na kota..."

Witamy się poniedziałkowo - MB z Ofelią i... hmmm... tymczaską? Małą Czarną Carmen. Poza Albercika powala - totalny koci luz! No ale w zasadzie dlaczego kotecek ma się ruszać? Myszy do złapania nie ma, ptaszków także, muchy gdzieś przesypiają zimę, micha sama wyląduje przed pysiem... Tego zazdroszczę kotom - że NIC NIE MUSZĄ.
Tak, leń jestem. Urodziłam się w niedzielę.
Chyba będę musiała wybrykać Ofelię, bo łazi i marudzi, a Mała śpi.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Pon sty 21, 2013 19:13 Re: "I tak człowiek trafił na kota..."

Super drużyna super kotmuszkieterów :kotek:

Trzy rózne kocie osobowości wzajemnie się uzupełniające :ok:

miltonia

Od: Wto maja 08, 2007 18:29

Post » Pon sty 21, 2013 22:51 Re: "I tak człowiek trafił na kota..."

Kotino.
Albercik drzwi jeszcze nie otwiera bo ma za małą masę. Lodówkę tak. Drzwi otwiera Odiś, i masz rację co do Niego - to niezwykła kocia łagodność, stateczność i wielka miłość do człowieka. Bardzo się cieszę, że tak splotły się nasze życia.
MB&Ofelio.
...Urodziłam się w niedzielę...
Kurczę. Ja też. I to był kiepski pomysł. :wink: Ale koty wymuszają na mnie jakąś obowiązkowość - i to daje świetny rezultat.
Obrazek Obrazek

Koty roznoszą ludziom po świecie światełka. Małe, grzejące płomyczki. Kiedy gasną, wokół robi się ciemno i zimno...
Czy z kotami się idzie przez życie? Skądże! Z kotami przez życie się tańczy!

Nigdy nie wiesz, kiedy dopadnie Cię nienawiść. Nigdy nie wiesz, kiedy spotka Cię przyjaźń.

Villentretenmerth

Od: Pon sie 27, 2012 17:47

Post » Wto sty 22, 2013 2:17 Re: "I tak człowiek trafił na kota..."

Procedura dawania jenia.

Koty już czekają, bo mają wlasne zegarki lepsze, niż NASA. A ja się spóźnilem. W ich spojrzeniach widzę niemy wyrzut. I słyszę donośny wyrzut:

- Ty @#%$^&%^&*%%^$###^&*^&%*&&&&&&&&* i żeby Cię tak trzy razy!!! Gdzie miski!?
- No dobra, dobra, już robię...
- Ruchy, gruby, ruchy!
- "Pstryk, praaah, prank"! Otwieram puszkę. Wszyscy trzej kot(ł)ują się na stole.
- Jedzonkoooo!

Przewracają michy, włażą do rękawów, ślinią się za kołnierz, walą po głowie magazynkiem od "pepeszy"...

Nie da się wytrzymać.

Robię pierwszą miskę i bronię jak niepodległości. Chowam do mikrofalówki - bo ma zamek, nie otworzą wścieklizny.
Robię drugą miskę i j.w.
Robię trzecia miskę, otwieram mikrofalówkę, wyjmuję poprzednie, zapodaję wszystkie naraz. Ufff.
Nie tak ufff, jeszcze trzeba towarzystwo porozsadzać - bo się wypychają z jednej...
No teraz to ufff.

Nie tak ufff, bo zaraz będzie "rush hour" w kuwecie.

I kocham Ich za to, że są. Za to, że nie mogę się w nocy przewrócić, bo z obu boków mam przytulone, wyciągnięte na całą długość koty. Za to, że z sennego koszmaru zawsze mogę wyciągnąć rękę i znaleźć znajomą rzeczywistość... Ach, to Ty... To już dobrze, już bardzo dobrze. Zamrucz.

-Mrrrrui? Co Ci się śni?
Ostatnio edytowano Wto sty 22, 2013 12:21 przez Villentretenmerth, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek Obrazek

Koty roznoszą ludziom po świecie światełka. Małe, grzejące płomyczki. Kiedy gasną, wokół robi się ciemno i zimno...

Nigdy nie wiesz, kiedy dopadnie Cię nienawiść. Nigdy nie wiesz, kiedy spotka Cię przyjaźń.

Villentretenmerth

Post » Wto sty 22, 2013 9:06 Re: "I tak człowiek trafił na kota..."

Witajcie. :)

Rano było zabawowo. Albertos dostał szwungu w stylu "...śmieszy, tumani, przestrasza...". Biegał niczym bura błyskawica i szalał próbując wciągnąć do zabawy koty, meble i ściany. Chętnych raczej nie było. Ściany, jak ściany - zabawa z nimi kiepskawa. Kot Maru okopał się w kartonie z butami i ponuro łypał nad krawędzią. Niechętny też. Padło na Odika. Albercik spróbował zaczepki, Odik chyba się nie wyspał. Siadł solidnie na swojej tylnej łapinie, wsparł się ścianą i ogonem, uniósł się trochę, po czym przyładował smarkowi dwukrotnie z przednich łap aż klasnęło.
Smark się stropił i stracil impet - "Jak to!? Odik! Ten spokojny kulawik?. A miało być tak pięknie..."
Poszedlem zrobić miski i sytuacja się uzdrowiła. Za chwilę już w zgodzie jedli obok siebie.

Kocham te stworzenia. Zawsze coś nowego pokażą. :D
Obrazek Obrazek

Villentretenmerth

Post » Wto sty 22, 2013 9:09 Re: "I tak człowiek trafił na kota..."

U mnie za to wczoraj były małe łapoczynki. Pacanki znaczy się. Aż Mała Czarna zaburczała dwa razy na Ofelię. A Ofelia w pewnej chwili ją lekko przydusiła do ziemi i chyba przytrzymała za kark. Ale w ciszy (tzn. żadna się nie darła). Mam nadzieję, że to ustalanie hierarchii, a nie próba przerobienia Carmen na futerko zimowe :strach:
A dzisiaj po południu znów do weta, bo Mała Czarna dalej kaszle :(

Mizianki dla Trzech Muszkieterów
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Wto sty 22, 2013 9:39 Re: "I tak człowiek trafił na kota..."

Maru pozwala załadować miski nie podbijając przy tym ręki człowieka i nie wybierając łapą z każdej strony? 8O

Maru nie biega po ścianach za Albertem? 8O

To na pewno ten Maru, który mi roznosił altanę?
Zepsułeś kota :lol:
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Wto sty 22, 2013 10:14 Re: "I tak człowiek trafił na kota..."

Villentretenmerth pisze:I kocham Ich za to, że są. Za to, że nie mogę się w nocy przewrócić, bo z obu boków mam przytulone, wyciągnięte na całą długość koty. Za to, że z sennego koszmaru zawsze mogę wyciągnąć rękę i znaleźć znajomą rzeczywistość... Ach, to Ty... To już dobrze, już bardzo dobrze. Zamrucz.

-Mrrrrui? Co Ci się śni?

Jak to ładnie napisane... :)
Obrazek

JoasiaS

Od: Wto sie 02, 2005 18:45

Post » Wto sty 22, 2013 10:38 Re: "I tak człowiek trafił na kota..."

JoasiaS pisze:
Villentretenmerth pisze:I kocham Ich za to, że są. Za to, że nie mogę się w nocy przewrócić, bo z obu boków mam przytulone, wyciągnięte na całą długość koty. Za to, że z sennego koszmaru zawsze mogę wyciągnąć rękę i znaleźć znajomą rzeczywistość... Ach, to Ty... To już dobrze, już bardzo dobrze. Zamrucz.

-Mrrrrui? Co Ci się śni?

Jak to ładnie napisane... :)

Tak, bardzo ładnie :D
Tak cudnie i trafnie może napisać tylko ktoś kto kocha koty .... tak jak Villen :D

"znajoma rzeczywistość" ..... :kotek:
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu,człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał,i kota, który będzie go ignorował"/ D. Bruce
Obrazek
Szarusia [*]; Roki [*]; Kiciucha [*]; Santa [*]2011; Tinka [*]2013; Timorka [*]2013; Azira [*]2015; Cynamon [*] 2019; Fituś [*] 2020; Tola [*] 09.2020; Tosia[*] 04.2021; Tysia [*] 12.2021; Dziunia [*] 02.2024.

Kotina

Od: Czw sty 26, 2012 15:52

Post » Wto sty 22, 2013 11:59 Re: "I tak człowiek trafił na kota..."

Avianko.
Pozwala, bo szans nie daję. Nauczony doświadczeniami napełniam miseczki stojąc na środku pokoju gdzie nie dojdą. Potem chowam miskę i dalej z następną i tak do końca. Aż mogę podać wszystkie naraz.
Marutek niczego nie roznosi - może jeszcze się adaptuje i dopiero pokaże co umie? Choć przy jedzeniu to już jest tak jak mówiłaś - potrafi wyciągać innym spod pyska. Albert, a zwlaszcza arystokrata Odik lekko się odsuwają i patrzą na to ze zdziwionym obrzydzeniem. 8O Zupełnie nie wiedzą co się dzieje, taka nowość w ich życiu. :mrgreen:
Obrazek Obrazek

Villentretenmerth

Post » Wto sty 22, 2013 12:38 Re: "I tak człowiek trafił na kota..."

Przy Maru musiałam opanowac umiejętność nakładania żarełka z puszki do miseczki trzymając wszystko wysoko nad stołem. A potem stawiając miseczkę, trzeba ją było trzymać mocno, żeby uniknąć podbicia zniecierpliwionym łbem :twisted: Zdarzało się jednak, ze Maru jadł śniadanie oblany śmietaną :mrgreen:

Rozkręci się jeszcze :lol:
Obrazek

Avian

Post » Wto sty 22, 2013 13:46 Re: "I tak człowiek trafił na kota..."

Eee, to to ja mam opanowane, bo już Albertos (jeszcze sam) próbował mi wyrwać łyżeczkę, puszkę i miskę razem ze stołem. Dlatego teraz takie dziwaczne manewry na środku pokoju robię. Nie wiem co będzie, jak się nauczą desantu z szafy. A nauczą się - to pewne. :)
Ile pije dorodny, zadowolony z życia kocur? Mnie na trzy koty wychodzi około 5 litrów źródlanej na tydzień. A Maru czochra się i czochra. Test na pchły negatywny. Za ciepło mu? On ma bardzo bogate futerko - pozostałe takiego nie mają i się nie czochrają. Może jakiś nawilżacz postawić?
Obrazek Obrazek

Villentretenmerth

Post » Wto sty 22, 2013 19:22 Re: "I tak człowiek trafił na kota..."

Możliwe, ze się drapie, bo mu gorąco - a możliwe, ze zmiana diety. Możesz mu dawać np kilka kropelek oliwy z pestek winogron do jedzenia. Zresztą wszystkim możesz dawać - teraz szczególnie, jak w mieszkaniach mamy takie suche powietrze. Nawilżacz na pewno warto mieć, dla swoich zatok też 8)

Może jest na coś z jedzenia uczulony? Mi było to ciężko zaobserwować, bo jednak widywałam go tylko godzinkę, dwie dziennie - wtedy głównie jadał, kradł z cudzych misek i szalał z zabawkami :D

A wody schodzi u mnie dużo, niech piją na zdrowie :kotek:
Obrazek

Avian

Post » Wto sty 22, 2013 23:18 Re: "I tak człowiek trafił na kota..."

Chciałem uczcić przydział nowego domu Maru - bo dziś otrzymał własny - ale Maru i Odik olali ceremonię a do nowego domku Maru wpakował się Albertos... No i tak.

Obrazek

A tu konkurs w stylu afrykańskim - czyli "...pokaż kto ma największy tyłek..."

Obrazek

"Śmietanka? Śmietanka! Śmietanka! Chłopaki,śmietanka!

Obrazek

Kuweta! Kuweta! Kuweta!

Oj Duży, nie bądź taki trywialny co?
Obrazek Obrazek

Villentretenmerth

[poprzednia][następna]