Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Petka pisze:Przepisu nie podam, na oko umiem.
shira3 pisze:Omamo - drożdżowe to dopiero klasa wyższa!
shira3 pisze:Petka pisze:Przepisu nie podam, na oko umiem.
He he jakoś mi to na poznańską przypadłość wyglądaMamy w Poznaniu przyjaciela, który świetnie gotuje i zawsze coś fajnego nam upichci ale pytany ile czego dać niezmiennie odpowiada: no tyle, żeby było dobre
a podzielisz się?pozytywka pisze:mam przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi
pozytywka pisze:proszszsz:
6 jajek
6 łyżek mąki ziemniaczanej
niepełna szklanka mąki
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaściuteńka)
170 st. - 40-45 min (jak z termoobiegiem, to 160 st i trzeba już od 35 min mieć baczenie)
proporcje na 26 cm średnicy tortownicy
białka na sztywno
żółtka z cukrem - mikserem - do białości
mikseując, dosypywać powoli obie mąki i proszek, dodać białka i rozmieszać je już tylko łyżką - dokładnie, wlać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i cieszyć się![]()
i nie wypada?pozytywka pisze:ja nie rzucam tortownicą o podłogę, tylko odwracam ją do góry nogami i tak zostawiam biszkopt do wystygnięcia, żeby nie opadł
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 60 gości