Jak oduczyć: poranne wokalizowanie, miałczenie

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lis 21, 2024 13:47 Jak oduczyć: poranne wokalizowanie, miałczenie

Znacie jakiś sposób na ODUCZENIE porannego wokalizowania?

Ragnar (wykastrowany) od kilku lat wokalizuje niemiłosiernie co rano, od godziny 5. Kiedyś tak nie było, spał ze mną w pokoju. Problem nasilił się odkąd go odchudzam i na noc micha jest pusta.
W obecnym mieszkaniu mam zamykaną sypialnię więc koty zostawiam poza nią na noc, oba solidarnie. Dzięki temu mniej wokalizuje. Nauczyłam go, że nie reaguję na ich mialczenie, a do uszu zatyczki co noc, żeby się wysypiać.

Czeka nas przeprowadzka za tydzień, i bardzo chciałabym znów spać z nimi (zawsze kładły się ze mną na łóżku, jedno przy nogach, drugie przy twarzy ❤️)
Niestety, albo zapanuję nad tym miałczeniem, albo czeka ich nocne legowisko w kuchni :/

Od 2 tygodni są na Zylkene, codziennie.

Będę wdzięczna za porady ws. porannego darcia japy. Da się w ogóle przy ograniczaniu kalorii?

ragnar-i-alexa

Od: Czw lis 21, 2024 13:42

Post » Czw lis 21, 2024 15:42 Re: Jak oduczyć: poranne wokalizowanie, miałczenie

Nie wiem. Ale jesli kot domaga się jedzenia, to będzie trudno...
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw lis 21, 2024 15:49 Re: Jak oduczyć: poranne wokalizowanie, miałczenie

Może warto w pierwszych dniach po przeprowadzce wstrzymać się od ograniczania kalorii, żeby obyło się bez płaczu? Szczególnie, że będą się czuły bezpieczniej przecież ze mną w nowym lokum...

ragnar-i-alexa

Od: Czw lis 21, 2024 13:42

Post » Czw lis 21, 2024 16:43 Re: Jak oduczyć: poranne wokalizowanie, miałczenie

A jak go odchudzasz?
Jak jest głodny to bedzie sie domagał, bo sam sobie nie weżmie... Może na noc mogłabyś dawac kotom mięcho? Tuż przed polożeniem się spać.
Ja moje koty odchudziłam bez problemu dopiero na barfie. Ograniczanie czegokolwiek wczesniej to byla walka z wiatrakami i wszyscy byli nieszczęśliwi... A trudno sie ogranicza żarcie kotom, które kiedyś chodziły głodne.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Czw lis 21, 2024 23:29 Re: Jak oduczyć: poranne wokalizowanie, miałczenie

na jakiej diecie obecnie są Twoje koty? Ile i czego i o jakich porach jedzą ?

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Nie lis 24, 2024 10:36 Re: Jak oduczyć: poranne wokalizowanie, miałczenie

zuza pisze:A jak go odchudzasz?
Jak jest głodny to bedzie sie domagał, bo sam sobie nie weżmie... Może na noc mogłabyś dawac kotom mięcho? Tuż przed polożeniem się spać.
Ja moje koty odchudziłam bez problemu dopiero na barfie. Ograniczanie czegokolwiek wczesniej to byla walka z wiatrakami i wszyscy byli nieszczęśliwi... A trudno sie ogranicza żarcie kotom, które kiedyś chodziły głodne.

Zuza, jak zabrałaś się do barfa? Bo ja bardzo chcę, ale nie wiem, czy odpowiednio zbilansuję.

Sigrid

Od: Śro lip 30, 2003 16:54

Post » Pon lis 25, 2024 15:50 Re: Jak oduczyć: poranne wokalizowanie, miałczenie

Sigrid pisze:

Zuza, jak zabrałaś się do barfa? Bo ja bardzo chcę, ale nie wiem, czy odpowiednio zbilansuję.

To już dawno było, ale byłam na jakiejś grupie barfowej na fejsie i mi ktoś wyliczył, co dawać na podstawie wynikow kota. Sama nie czułam sie na siłach...
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Wto gru 10, 2024 18:26 Re: Jak oduczyć: poranne wokalizowanie, miałczenie

zuza pisze:
Sigrid pisze:

To już dawno było, ale byłam na jakiejś grupie barfowej na fejsie i mi ktoś wyliczył, co dawać na podstawie wynikow kota. Sama nie czułam sie na siłach...

Mnie to właśnie przeraża - coś źle wyliczę i kotom zaszkodzę. Nie mówiąc o tym, że niekoniecznie entuzjastycznie podejdą do zdrowej żywności ;)

Sigrid

Od: Śro lip 30, 2003 16:54

Post » Nie gru 15, 2024 23:19 Re: Jak oduczyć: poranne wokalizowanie, miałczenie

Przecież wystarczy się przyzwyczaić i pokochać.
Mruczek, Gapcio, Gucio, Filip, Filemon w jednym żyją domku!
viewtopic.php?f=46&t=80071&p=12585019#p12585019

jarekm

Od: Pon sie 18, 2008 1:33

Post » Pon gru 16, 2024 6:43 Re: Jak oduczyć: poranne wokalizowanie, miałczenie

jarekm pisze:Przecież wystarczy się przyzwyczaić i pokochać.

Jako pańcie sakramenckiego rozdarciucha mnie zmroziło ;) niedługo będzie 9 lat jak się przyzwyczajam i pokochuje
Trzy koty moje. Czwarty tylko ze mną mieszka.

Fatka

Od: Pt sty 01, 2016 19:36

Post » Pon gru 16, 2024 6:54 Re: Jak oduczyć: poranne wokalizowanie, miałczenie

Filemon przez 13 lat prowadził nocne rozmowy.
I teraz jak go zabrakło jest jakoś dziwnie.
Jak to tak można przespać całą noc bez rozmowy, bez sprzątania kuwety, bez uzupełniania miseczek.
Mruczek, Gapcio, Gucio, Filip, Filemon w jednym żyją domku!
viewtopic.php?f=46&t=80071&p=12585019#p12585019

jarekm

Od: Pon sie 18, 2008 1:33

Post » Pon gru 16, 2024 7:01 Re: Jak oduczyć: poranne wokalizowanie, miałczenie

Przykro mi.

Gdy burełce głos odjęło 2 razy (raz był chory a raz po intubacji) to cisza była co prawda piękna, ale niepokojąca i się martwiłam o niego.

Odkąd przyznałam sobie prawo do wnewu na kota, jakoś lżej mi się znosi jego wycia, wrzaski i serenady. Oduczyć, się go nie oduczy.
Trzy koty moje. Czwarty tylko ze mną mieszka.

Fatka

Od: Pt sty 01, 2016 19:36

Post » Pon gru 16, 2024 7:54 Re: Jak oduczyć: poranne wokalizowanie, miałczenie

Sigrid pisze:
zuza pisze:
Sigrid pisze:

Mnie to właśnie przeraża - coś źle wyliczę i kotom zaszkodzę. Nie mówiąc o tym, że niekoniecznie entuzjastycznie podejdą do zdrowej żywności ;)

W fundacji karmimy barfem, moje jedzą puszki, bom leniwa. Tu jest barfowa grupa na fb:
https://www.facebook.com/groups/barfnekorepetycje
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43