Koty i niemowlak

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 06, 2014 11:13 Koty i niemowlak

Witam,
Niedawno powiększyło się nasze stado o piątego członka, a ponieważ mało tu wątków odnośnie koty vs. dzieciaki, to chciałam podpytać o kilka rzeczy. Chciałam pisać wcześniej, ale jakoś nie było czasu, więc ten najgorętszy czas już jakoś przeżyliśmy. W dodatku wszyscy żyjemy, czyli nie spełniły się najgorsze przepowiednie różnych cioć, babć i wujków, że dziecko z kotami to nie, bo brud, koklusz i zaraza. Co więcej, nawet pielęgniarka środowiskowa nie miała zastrzeżeń i pochwaliła kotka, który oczywiście musiał dać popisówkę wskakując na stół i próbując dać baranka gościowi :roll:
Ale do rzeczy. Po pierwsze, czy wpuszczaliście na noc koty do pokoju dziecka? Przyznam, że jak na razie mały śpi w naszej sypialni i kotów nie wpuszczamy na noc. Oba bardzo sobie upodobały łóżeczko małego i boję się, że będą na niego wskakiwały. Czekam, aż się nieco "usamodzielni" i będzie w stanie się bronić przed futrami. Być może przesadzam, ale wolę dmuchać na zimne, tym bardziej, że jak na razie kotki zachowują pewien dystans w stosunku do młodego. Mam wrażenie, że nie dociera do nich do końca, że to inny człowiek, widocznie przywykły, że ludzie wyglądają nieco inaczej ;) Oprócz tego dystansu nie przejawiały nigdy agresji w stosunku do dziecka, nie drapały, nie prychały. Ot jakby mały nie istniał.
Po drugie nie ukrywam, że boję się ewentualnej alergii. Czy mogę zrobić coś, by zminimalizować ryzyko? Mąż jako dziecko miał alergię na sierść. W jakim wieku wychodzą objawy alergii, na co zwracać uwagę itp? Mały ma teraz 4 miesiące i objawów żadnych alergicznych na sierść nie ma, choć ma uczulenie na mleko krowie, więc jakieś skłonności może mieć.
Pozdrawiam

Agni_eszka

Od: Czw mar 06, 2014 10:38

Post » Czw mar 06, 2014 11:53 Re: Koty i niemowlak

Na alergiach nie znam się zupełnie, ale czytałam, że dzieci od małego mające kontakt z kotami tej alergii nie mają po prostu.Nie martw się na zapas.Wyadoptowałam kilka kotów do domków, gdzie pojawił się później maluszek i nic złego się nie działo, koty zostały niańkami dla dzieci, nie zrobiły nigdy krzywdy.Mam też małego wnuczka, od urodzenia mieszka z kotami, u mnie też był na wakacjach, kotów było pięć i naprawdę żadnych problemów.Wskakiwały do łóżeczka czy wózka, ale tylko wtedy, kiedy dziecka w nim nie było.Jedna tylko kotka, przecudowna, kochająca dzieci kładła się w nogach łóżeczka w ogóle dziecka nie dotykając.Kiedy Ignaś płakał natychmiast przybiegała do mnie jakby prosząc o ratunek dla niego.Tak było.W nocy jednak koty nie miały wstępu do pokoju dziecka, dla bezpieczeństwa też, ale głównie po to, aby nie budziły chłopczyka.Nigdy nie zostawiłabym dziecka bez opieki, różne rzeczy mogą się zdarzyć, może się o coś uderzyć, coś połknąć, naturalne jest więc to, że nie spuszcza się go z oka.Nie uważam, aby koty stanowiły jakieś szczególne zagrożenie.Zazwyczaj uciekają, kiedy dziecko jest hałaśliwe, albo kiedy niechcący chwyci za ogon, czy coś takiego.One jakby rozumieją, że to małe dziecko, że nie chce ich skrzywdzić.Bezcenny jest kontakt dziecka ze zwierzęciem, głaskanie kota uspokaja, felinoterapia jest uznaną metodą leczniczą.Jedna z moich kotek zamieszkała z autystyczną dziewczynką.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Czw mar 06, 2014 12:42 Re: Koty i niemowlak

Zajrzyj na ten wątek viewtopic.php?f=1&t=157751
Niemowlę i kot :)
Obrazek
Idź zawsze do przodu,nie oglądaj się wstecz,nie holuj smutku za sobą....,,Dżem"

Annaa

Od: Sob lis 28, 2009 20:25

Post » Czw mar 06, 2014 13:54 Re: Koty i niemowlak

Annaa pisze:Zajrzyj na ten wątek viewtopic.php?f=1&t=157751
Niemowlę i kot :)

i tutaj
viewtopic.php?f=1&t=141554&start=120

Gdzieś pisano na miau?FB? o dobrodziejstwie kota gdy dziecko jest.
Dzieci maja szansę na brak alergii, zdrowiej sie chowają, socjalizują... Nie jesteś jedyna ,którym dzieci przyszły na świat "po kocie".

http://parenting.pl/portal/niemowle-a-kot
https://www.google.com/search?q=niemowl ... 73&bih=297
http://www.kocipazur.org/index.php?id=287

Jak wrzucisz w google znajdziesz mnogo rad i porad. Jak dom,kota i domownikó naszykowac na nowego lokatora i takie tam. Mam nadzieję,ze to zrobiłaś.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>