Ulica Święty Marcin – ulica w Poznaniu w dzielnicy Stare Miasto.
Kamienica nr 75 (dawny 40) – do 1897 biura Dyrekcji Poznańsko–Toruńskiej Kolei Żelaznej, potem hotel "Monopol". W 1902 odbyła się tu "Pierwsza Międzynarodowa Wystawa Kotów". Po 1908 urządzono tu nowy hotel "Deutsches Haus".
Czy taka wystawa miała miejsce? Poznań był wówczas pod zaborem pruskim, a na stronach niemieckich znalazłam informację, że pierwszy niemiecki klub powstał w 1922 roku.
Potem zaczęłam szukać informacji o tym, co się działo w Polsce przed epoką SHKR , który powstał przecież dopiero w 1983 roku.
Znalazłam takie informacje na kocich stronach:
Początki Polskich hodowli rozpoczynają się w latach międzywojennych. W 1934 r. powstała sekcja Hodowców Kotów przy Związku Hodowców Zwierząt Futerkowych noszący nazwę Klub Miłośników i Hodowców Kotów Rasowych, a dwa lata póżniej został przyjęty do FIFe.
Ale na http://www.felinologia.org.pl doczytałam, że:
FIFé – Fédération Internationale Féline
Działa od 50 lat.
No i wreszcie to:
Przed powstaniem SHKR każdy hodowca prowadził własne księgi rodowodowe, poza tym koty rodowodowe były sprowadzane z zagranicy już z rodowodami. Księgi rodowodowe kotów perskich przetrwały zawieruchę II Wojny Światowej, niestety nie ma śladów ksiąg rodowodowych kotów syjamskich.
Czy mogę gdzieś znaleźć kompletną historię hodowli i związków felinologicznych w Polsce?