Wystawy FPL

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Pon mar 17, 2008 15:31

dlaczego ''kłamliwą'' :?:

dla mnie 161 kotów i 9 w dodatku, przy 15 absencjach do chwili obecnej nie wyjaśnionych ... to wymiar liczebności kotów uczestniczących na wystawie ...

a jeśli problem był w wielkości hali - to ... czemu organizator nie zadbał o większą :?:

przecież szczeciński klub - istnieje już wiele lat ... pod FPL kontynułuje działalność ...
organizuje od lat wystawy ...
chyba nie pierwszy raz wystawa była w tym obiekcie ... i nie pierwszy raz mógł wystąpić taki mankament ...
wystaw na północy kraju jest zdecydowanie mniej, niż na południu ...
no i to jedyna wystawa szczecińskiego klubu ...

jedni wybierają hale źle nagłośnione, inni - duszne, czasem też hale mają zbyt mały parking, brak zaplecza gastronomicznego, kiepskie sanitariaty ... że o centrum handlowym już nie wspomnę ...

że już nie wyliczę zarzutów pod względem organizacyjnym, niedopilnowania, błędów ...

różnica jest tylko taka ... że ja nie jestem członkiem LKKR ... I czy 129, czy 600 kotów - to z wielka przyjemnością uczestniczyłam w tej wystawie ... I jeśli zdrowie pozwoli, a tylko będę miała taką możliwość - to do Lublina na wystawy, jak 'w dym' z kotami, czy bez ...
A jak się samemu bywa organizatorem, to trzeba szanować pracę innych ORGANIZATORóW ... i ich trud ... A może nawet wykazać się i na bazie własnego doświadczenia - służyć radą, podpowiedzią, czy nawet pomocą ... Nie tylko wypowiadać się - krytykując na forach ...

Go!Go!

Od: Czw wrz 08, 2005 17:35

Post » Pon mar 17, 2008 16:05

Go!Go! pisze:dlaczego ''kłamliwą'' :?:

dla mnie 161 kotów i 9 w dodatku, przy 15 absencjach do chwili obecnej nie wyjaśnionych ... to wymiar liczebności kotów uczestniczących na wystawie ...

a własnie taką !!! Pani Doroto T. a skąd ma pani te informacje ?? przeczytała pani ,to co napisałam o absencjach ? omsknął mi się paluszek -było nieobecnych / niezapłaconych 5 wystawców na 171 zgłoszonych kotów

i tak własnie rodzi się plotka :-( :-)

"Go!Go! pisze:a jeśli problem był w wielkości hali - to ... czemu organizator nie zadbał o większą :?:

pusty śmiech mnie ogarnia ,na te pani wywyody !!!
najpierw samej trzeba być organizatorem jakiejkolwiek wystawy a nie tylko "wystawiaczem" a potem pouczać Zarządy klubów !!!!

Go!Go! pisze:A jak się samemu bywa organizatorem, to trzeba szanować pracę innych ORGANIZATORóW ... i ich trud ...

i bardzo szanujemy,bo wiemy ile pracy ,siły, środków i nakładów to kosztuje i nikt z organizatorów złego słowa nie powie na innych organizujących takie przedsięwziecia jak miedzynarodowa wystawa !!!!!
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Pon mar 17, 2008 16:24

nie ''plotka się rodzi'' - tylko ja czytam nierzetelne informacje ... wpisywane przez Panią ...

no, a jeśli ' paluszek się omsknął' ... przy pisaniu innych rzeczy - to faktycznie ... na pierwszej lubelskiej wystawie ... dywagacje o ... chociażby udaremnieniu zdobycia BIV-a czarnemu persowi, bo mu konkurenta - egzotyka zabrano ... PRZEZ ZłE PRZYDZIELENIE KOTóW PRZEZ ORGANIZATORóW ...
można traktować w ramach ogarniającego śmiechu ...

już nie będę przypominać kwestii ''karteczek'' , które urosły do rangi afery deklasującej największą w Polsce w 2006 roku wystawę organizowaną przez PFA ...
Czy to też były Pani wywody - ''omskniętym paluszkiem'' ...

oj, czyżby i tym razem chciało się nazwać białe, czarnym, a czarne - białym ... komuś zrobić wodę ... A skończyć na kasowaniu własnych postów ...

można sobie poczytać ...

Go!Go!

Post » Pon mar 17, 2008 16:37

Go!Go! pisze:nie ''plotka się rodzi'' - tylko ja czytam nierzetelne informacje ... wpisywane przez Panią ...

:D :D na płocie sztachetowym czasami też jest napisane niefajne słowo .... i można sobie drzazgę wbić w palucha !!!

a temat wątku jest inny :-) i czas zostawić go forumowiczom chcącym podzielić się uwagami na dany temat !!!!!

danunka

Post » Śro kwi 16, 2008 21:17

spinoo

Jednemu podoba sie córka drugiemu teściowa.... to tak wstępem. Ceny rosna i jedni mówią że nie ma na to rady inni ze to pójście na łatwizne i korzystanie z okazji. Nie można porównywać nas i tzw zagranicy jak to ktos juz powiedział. Myślę że koszty wystaw to również / a może się mylę / opłata i to nie mała na rzecz organizacji która zrzesza kluby. Wrocław organizował zawsze trzy wystawy , we wrocławiu, opolu i ... gdzieś na dolnym sląsku , w 2007 w Legnicy. Mam pytanie dlaczego Wrocław nie może zorganizować trzeciej wystawy ? a właściwie dlaczego nie stać nas na zorganizowanie wystawy ? Osobiscie wolę tarabanić się z kotami 100-200 km niz 500 . Nie długo wystawy stana się elitarne tylko dlatego że posiadanie kota stanie się luksusem. Bo o tym ze koszt to również hotel itd szkoda gadać.

Nigdy nie byłam w ''ścisłym komitecie organizującym wystawę'', dlatego pozwalam sobie na to, że mogę się mylić, mogę czegoś nie wiedzieć, lub mieć inne wyobrażenie o robieniu czegoś w ramach przygotowań do wystawy ...
Ale ... z mojej wiedzy wynika, że koszty wystawy to ...
1. opłacenie podróży, hotelu i diety sędziów ...
2. opłacenie wynajęcia hali wystawowej / i czasem wynegocjowanie nie wnoszenia dodatkowej opłaty za wypożyczenie krzeseł , miejsce przed halą na ''grila'', ochronę obiektu, sprzątanie w czasie i po ..., umożliwienie korzystania z łącza internetowego ..., czasem nawet dopłata za ciepłą wodę w umywalkach ... /
3. opłacenie wypożyczenia i transportu klatek
4. opłacenie weterynarzy na bramkę i na czas dyżuru przez całą wystawę
5. opłacenie obsługi sekretariatu, materiały biurowe ...
6. wniesienie opłaty dla organizacji patronującej / która się znacząco różni za wydanie zgody na 1czy2 wystawę od tej 3 organizowanej i następnych ... /
7. opłacenie telefonów, faxów ze sponsorami i innych ...
8. wynagrodzenie dla prowadzącego ''konferansjerkę'', rekompensata dla stewardów i ich posiłek ...
9. czasami opłacenie ogłoszeń w mediach ... i reklamy
10. wydrukowanie plakatów i katalogów
11. koszty ''plakatowania'' miasta
12. puchary i nagrody dla kotów

x13x czasem, koszty podróży, delegacji, paliwa, hoteli, telefonów ... jeśli wystawa jest organizowana poza siedzibą klubu ...

to są najpoważniejsze wydatki ... choć wiem, że do nich dochodzi jeszcze cała ''góra'' drobniuśkich, które znacząco podnoszą całkowitą sumę ...

A wpływy :?:
a/ wybranie ''najbogatszych'' sponsorów - sponsor generalny i ... inni
b/ wynajęcie powierzchni handlowej - tzw. straganów ...
c/ opłaty wystawców
d/ bilety wstępu

Co obniża znacząco koszty :?:
Bardzo drobne , ale jakże liczne prace wykonywane przez zaangażowanych członków klubu ...
- przykładowo -

zaniesienie jakiegoś pisma do urzędu, weterynarza powiatowego ... bez pobrania ''delegacji'' , czy zwrotu za bilet ...

wykonanie kilku telefonów z własnej komórki i umówienie się z np. redaktorem , który puści tzw. ''piloty'' przed wystawą i napisze godziwy artykuł - reportaż ...

pomoc przy rozkładaniu i składaniu klatek , aby nie trzeba było opłacać pracowników ...

samodzielne wykonanie projektu plakatu i okładki katalogu i dostosowanie wymogów technicznych do potrzeb drukarni ...

POSIADANIE WłASNYCH KLATEK, bez potrzeby transportowania ich i opłaty za wypożyczenie ...

Z mojej wiedzy wynika, że wymienione przeze mnie pozycje - zarówno w wydatkach, jak i w zyskach - są ponoszone MNIEJ-WIęCEJ przez wszystkie kluby organizujące wystawy ...
Kluby, które podjęły trud organizowania wystaw ''na wyjeździe'', poza siedzibą to
- ''jedynka'' - Kielce,
- PFA - Cieszyn, Radom
- ''śląski'' - Kalisz
- ''poznański'' -
- ''gdański'' -
- CCW - Książ , Legnica, ZWYCZAJOWO - Opole ...
- a w przyszłym roku - 2009 - CO MNIE OGROMNIE CIESZY - EKKR - w Bielsku Bialej - w ramach ''triangli'' - polsko-czesko-słowackich :!:

I teraz ...
przy zbliżonych kosztach / nierównych wszędzie - w całej Polsce :!: /
przy komforcie pracy sędziego, który przepisowo ocenia 40 kotów
przy aktywności i pomocy członków klubu oraz doświadczeniu w organizowaniu takich imprez członków ''komitetu organizacyjnego''

można napisać o kształtowaniu się, ''rozpiętości'' kosztów w I kwartale 2008 r ... w różnych klubach ...

- miot - 150, 200, 300zł ...
- kastrat - 80 - 150zł
- weteran - 80 - 150zł
- kocię klasy 12 -
- kocię kasy 11 -
- czasem z ulgą, czasem jak dorosły kot ...
- podwójna klatka - 50 - 140zł za 2 dni ...

są jeszcze ulgi
- za drugiego i kolejne koty ...
- za koty zgłoszone przez ''kobietę'' / 8.03 :wink: /
- przy zgłoszeniu określonej liczby kotów - możliwość wniesienia ''kocięcia-gościa wystawy-za free/
- katalog dla wystawcy - gratis

SPINO - po tak przydługawym wywodzie / za co przepraszam :oops: / wracam do Twojego postu ...

...Nie długo wystawy staną się elitarne tylko dlatego że posiadanie kota stanie się luksusem....

PODPISUJę SIę POD TYM STWIERDZENIEM SWOIMI RęKOMA I WSZYSTKIMI KOCIMI łAPAMI :!: :!: :!: :!: :!:

Niech będą wystawy elitarne :!:
A wystawcy - niech płacąc za nie, wiedzą z jakimi przedsięwzięciami się to wiąże i jakie są koszty ogólne ... takiej ''imprezy'' :!:
Niech każdy członek macierzystego klubu zainteresuje się organizacją wystawy ... i najdrobniejszą pomocą ze swojej strony.
A wnosząc opłatę - wystawca niech wymaga od organizatorów tego, za co płaci ... Aby nie było zdenerwowania, ''fermentu'', zgrzytów ...
To są nasze - czasem ciężko wypracowane pieniądze, które możemy przeznaczyć na wiele innych sposobów :!:
I am a real witch, which is all the love and magic gave my cats!

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Czw kwi 17, 2008 11:09

Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że pomagałam w różny sposób nie raz i nie dwa.... ;)

dorozd

Od: Sob maja 26, 2007 22:31

Post » Czw kwi 17, 2008 13:27

O-l-g-a

...Zapewne nasza wystawa w hali "Społem" ( kto pamięta, ten wie jak jest różnica ) byłaby tańsza,
ale o to przecież chodzi, żeby warunki wystawy były lepsze...

... Niestety mamy w Łodzi problem z halą i do wyboru "Społem" lub "Expo", które cenowo są porównywalne tak samo jak ich warunki - niebo i ziemia, a że przy okazji wystawa ma być raczej niebiańska zdecydowaliśmy sie na nowocześniejsza EXPO

Chcemy by wystawa ta była luksusowym Show i te 20 zł podwyżki umożliwi nam przygotowanie jej tak, żeby była naprawdę fajnym wydarzeniem...

tu wytłumaczenie Organizatora zrozumiałam

Będąc na wystawie w Kaliszu - w nowym obiekcie, z doskonałą bazą gastronomiczną, sanitariatami, przestronnym ...
oraz w Lublinie - w pięknej, widnej hali ... , w Kielcach - w nowo wybranym obiekcie przez ''jedynkę'', gdzie i przestrzeń dla wystawców i zwiedzających , jak i na ringu była wspaniała ... w Poznaniu - ale tam to tak zawsze ... , a i na wystawach PFA ...
faktycznie można szybko przyzwyczaić się do komfortowych warunków ...
Oczekiwać przestronnej sali, nie spędzenia kilkunastu godzin w duchocie, no i uciążliwego przeciskania się z kotem między gośćmi do ringu ...
Nawet wrocławski klub zrezygnował z uświęconych tradycją wystaw w NOTCIE , aby wystawcy nie ganiali po schodach ...

no, może ... trochę smutne, że gospodarz=organizator - za ten wprowadzany luksus ... obciąża wystawców ... Ale - to dla ich wygody .

...Natomiast koszt miotu to koszt wystawienia 2 kotów.
Dlaczego miałby być taki jak koszt 1 kota, skoro miot to cała klatka i więcej pracy sędziego, który ocenia np 5 kociąt ?...

ale tu ... mam problem ze zrozumieniem ...
Bo wystawiany miot - to ''minimum 3 koty'' - jak stanowią przepisy. Czemu więc za wystawienie i ocenę liczyć jak za 2, a nie za 3 kociaki
:?:
No i ... czy ocenia miotu za 300zł ma inną wartość dla hodowcy, który ten sam miot może wystawić za 150zł :?:

Podobnie - jak promuje walory ocena za 150zł kastrata, weterana ... od tej za 80zł :?:

Czy np. na dyplomie z tytułem IP - te oceny za wyższą kwotę będę wypisane pogrubionym drukiem :?:

A już żadne tłumaczenia na PM-ie ... nie są w stanie dać mi pojąć, że jeden klub ''ma gest'' i w poszanowaniu dla wielkiego gabarytowo kota serwuje mu podwójną klatkę na 2 dni wystawy za 50zł / aby kocisko się wyciągnął, przeciągnął, ziewnął - nie obawiając, że kieł mu zaczepi się o drut klatki / , no a w łodzi TEN LUKSUS - wyceniono na 140zł ...
Czyżby dlatego, że preferowane są rasy drobne - bo ''małe jest piękne'' :?: Bo jak wiadomo z psychologii ... w zatłoczonych miejscach / autobusy, kolejki, winda / dochodzi częściej do konfliktów ... Koty, jako terytorialiści ... są szczególnie podatne na ''swój kawałek nieba'' ...

Bo przecież taka opcja, że ...
wnosząc opłatę za wystawienie kota w wysokości 170zł ... Z CZEGO 140Zł - TO KOSZT ZAJMOWANEJ KLATKI PRZEZ 2 DNI - można wnioskować, że ocenienie kota w sobotę i w niedzielę - to koszt zaledwie 30zł 8O

proszę mi pozwolić zrozumieć ...

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Czw kwi 17, 2008 14:15

Go!Go! pisze:O-l-g-a

Bo przecież taka opcja, że ...
wnosząc opłatę za wystawienie kota w wysokości 170zł ... Z CZEGO 140Zł - TO KOSZT ZAJMOWANEJ KLATKI PRZEZ 2 DNI - można wnioskować, że ocenienie kota w sobotę i w niedzielę - to koszt zaledwie 30zł 8O

proszę mi pozwolić zrozumieć ...

Brawo! Lotne spostrzeżenia sięgają sedna! :ok:

dorozd

Od: Sob maja 26, 2007 22:31

Post » Czw kwi 17, 2008 15:16

Basia_D pisze:
danunka pisze:
Basia_D pisze:absencje są zawsze,

a prosze powiedzcie mi jak technicznie wyegzekwować opłatę za wystawę od wystawcy,który sobie zgłasza kota , koty i do czasu wydania katalogu nie odwołuje swojego pobytu na wystawie. Rozumiem sporadyczne wypadki losowe ,ale czasami ilość "nieobecnych nieusprawiedliwionych" jest spora.
Od zeszłego roku mamy ok 15 kopert nieodebranych :(
Szykujemy kolejną wystawę i znów tak może być :wink:
oby nie !!! :D

Danusiu, a "uderzyć" do klubów zrzeszających owe osoby??
jeżeli nie można marchewką ;)

to ja wrócę do tego tematu , do zeszłotygodniowej wystawy szczecińskiej.

frekwencja dopisała ,jest kilka abs. ale z winy wystawcy ,bo sobie zapłacił ale nie doszedł czy nie dojechał . No cóz tez się zdarza .

Zgłoszenia elektroniczne - fajna sprawa ,ale dla uczciwych :-)
Okazało się dziś ,że jedno zgłoszenie ,a jakże potwierdzone dodatkowym meilem ....jest lipą :? zgłosiła,potwierdziła ,nie zapłaciła i nie przyjechała :-(
Pani zgłaszając kota podała przynależność do klubu - do którego nigdy nie należała i nie należy !!!!!
dobrze,że tylko jedno takie zgłoszenie !!!!!

sporo osób- wystawców u nas było z Danii i Niemiec ,i co ciekawe oni zgłaszaja swoje koty poprzez kluby wysyłając zgłoszenie do Polski i równocześnie do swojego klubu - klub wyraża zgodę lub nie (był taki jeden przypadek ,bo hodowla ma jakiś problem dyscyplinarny do rozwiazania)

danunka

Post » Czw kwi 17, 2008 16:25

danunka

...sporo osób- wystawców u nas było z Danii i Niemiec ,i co ciekawe oni zgłaszaja swoje koty poprzez kluby wysyłając zgłoszenie do Polski i równocześnie do swojego klubu - klub wyraża zgodę lub nie (był taki jeden przypadek ,bo hodowla ma jakiś problem dyscyplinarny do rozwiazania)...

jak mi się wydaje - podobna procedura jest wymagana przez niektórych organizatorów w Polsce - potwierdzenia w klubie macierzystym zgłoszenia elektronicznego ...

oto przykład -

Zgłoszenia:
Potwierdzone przez klub macierzysty zgłoszenia prosimy przesłać:
- listownie: ul. Żytnia 10, 62-064 Plewiska
- fax: 061 651 7041
- zgłoszenia elektroniczne: http://skmkr.miau.pl/

Natomiast - mnie, jako szeregowego wystawcę - co to bierze kota pod pachę, jedzie na wystawę, staje z nim do oceny - autentycznie zastanawia bardzo duża rozbieżność między ceną wystawienia np. weterana za 80zł i uzyskaniem również dwóch ocen z certyfikatami / jak się uda / za 150zł - to prawie dwukrotna wartość ...

Co wpływa na szacunkowe koszty wystawienia kota :?:

Czy jest to podyktowane sympatią organizatorów, bo np. w jakimś klubie zarejestrowanych jest zaledwie bardzo znikoma ilość kastratów i w taki sposób chce się zachęcić do ich prezentacji :?:

Czy daną wystawę odwiedza tak mało kastratów, że planowany dochód z ich udziału nie wpływa znacząco na całość kosztów wystawy :?:

Jakie przesłanki sprawiają tak znaczącą rożnicę :?:

Bo różnica 130zł , a 150zł ... czy 150-170 ... jest dla mnie zrozumiała - podwyższony koszt wynajęcia hali, skład sędziowski, który gdzie indziej się nie zdarzy ...
Jestem w stanie zrozumieć, że np. ''jedynka'' aby mieć tak niskie koszty wypracowuje je wspólnie - np. organizując pokaz w odległym Rzeszowie. To jest jak najbardziej logiczne i zrozumiałe.
Z tym nie podejmuję się polemizować. Ba, nawet mogę się zgodzić ...

Ale np. wystawie kastrata MCO / a te potrafią se być wielkie / w jednym klubie - to 130zł wystawa i 50zł podwójna klatka ZA 2 DNI - czyli za 180zł kot ma szansę na 2 certyfikaty.

W przypadku decyzji o wystawieniu tego samego kota na łódzkiej wystawie koszty kształtują się - 150zł wystawa i 140zł podwójna klatka - czyli 290zł ... również za 2 certyfikaty

i tu różnica jest znacząca ...

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Czw kwi 17, 2008 20:07

Go!Go! pisze:

6. wniesienie opłaty dla organizacji patronującej / która się znacząco różni za wydanie zgody na 1czy2 wystawę od tej 3 organizowanej i następnych ...

No własnie.... dlatego Wrocław zrezygnował z trzeciej wystawy w tym roku, bo zdaje sobie sprawe że albo wjazd byłby b. drogi i małe zainteresowanie albo kompletna klapa finansowa. A tak wogóle to bardzo ciekawe.... Im wiecej chcesz zrobic dla propagowania rasy / wystawy tym większa kara finansowa spotyka kluby , albo ja już nic nie rozumię.
Obrazek
Zdjęcia z ŁÓDŻ 22.11.2015. Wystawy - Galerie zdjęć - zapraszam http://www.andamira.pl/koty/galeria-wystawy-tekst/

spinoo

Od: Śro wrz 12, 2007 18:39

[poprzednia]