[WYSTAWA] 22-23.05.2010 TCZEW

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Sob maja 22, 2010 15:16 Re: [WYSTAWA] 22-23.05.2010 TCZEW

Własnie Czankra o to mi chdziło

U Was tez w III jest ciekawie, jednak czasami na 400 kotow,4 kategorii 250 samej II kat :roll:
Obrazek
Obrazek

sylwiah2

Od: Śro gru 28, 2005 23:36

Post » Sob maja 22, 2010 15:25 Re: [WYSTAWA] 22-23.05.2010 TCZEW

sylwiah2

... Wytlumaczcie mi bo tego nie rozumiem
Jak sie ma np NOM kat I do NOM kat II
Przy ilosci kotów w jednej a w drugiej kategorii ...

... Ja to rozumiem tylko wydaje mi sie ze jakoś ...

:ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:

przypomina mi to rozważanie o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocnymi :wink:

Sylwia - NIKT nie może narzucić Ci, jaką rasę hodujesz ... , NIKT też nie może zabronić Ci wystawiania w kategorii ''mizernie reprezentowanej'', ani NIKT nie zmusi Cię do pokazania się z kotem w ''rasie modnej'', ''top-owej'', stadnie oblegającej każdą wystawę ... :mrgreen:

jak ktoś ma ochotę na ''łatwe'' wygrywanie - zawsze może sobie sprawić persiaka i mieć JW - od ręki, NOM BIS na pęczki, BOS-ów i BOB-ów - jak śledzi w beczce ...

:lol: jest jakiś problem ? :lol:

trzeba czuć koniunkturę :wink: jak się ma ochote na zwyciężanie 8)

:ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:

ps. na polskich wystawach obecnie widuje się ok. 75-100 kotów jednej rasy ...
ale są jeszcze takie dinozaury wystawowe, które pamiętają wystawy z 300 persami ( egzotyków jeszcze nie było ) i 4-7 syjamami ...
I am a real witch, which is all the love and magic gave my cats!

ObrazekObrazek

Go!Go!

Od: Czw wrz 08, 2005 17:35

Post » Sob maja 22, 2010 15:26 Re: [WYSTAWA] 22-23.05.2010 TCZEW

sylwiah2 pisze:Własnie Czankra o to mi chdziło

U Was tez w III jest ciekawie, jednak czasami na 400 kotow,4 kategorii 250 samej II kat :roll:

ale ja dalej nie rozumiem o co chodzi , do czego dążysz :wink: czy chcesz zdyskredytować należne (bardziej lub mniej) nominacje kategoriom kotów ,których jest mało na polskich wystawach :?:
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Sob maja 22, 2010 15:27 Re: [WYSTAWA] 22-23.05.2010 TCZEW

Kiedys to było sprawiedliwiej - jak nie było minimum 15 kotów w kategorii to nie było wogóle NOM BIS !
Hodowla Kotów Burmskich "RIMEBURG"

Rimeburg

Od: Wto mar 21, 2006 20:09

Post » Sob maja 22, 2010 15:31 Re: [WYSTAWA] 22-23.05.2010 TCZEW

Basiu - po jednego ''cacyka'' <<< kiedyś>>> to stawało w porównaniu nawet więcej niż 20 kotek szylkretowych ... perskich szylkretowych ... :wink: KIEDYŚ :wink:

:piwa:

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Sob maja 22, 2010 15:32 Re: [WYSTAWA] 22-23.05.2010 TCZEW

Rimeburg pisze:Kiedys to było sprawiedliwiej - jak nie było minimum 15 kotów w kategorii to nie było wogóle NOM BIS !

ale kiedyś nie było co tydzień wystawy (w Polsce) :kotek:

danunka

Post » Sob maja 22, 2010 16:10 Re: [WYSTAWA] 22-23.05.2010 TCZEW

GoGo wyjelas moje zdanie z kontekstu :wink:

Widze ze obroncy persów sie lekko wzburzyli :wink: nie to bylo moim zamiarem.

To moze z drugiej strony, dokladnie jak napisala czankra dlaczego sedziowie sa tak "dziwnie" dzieleni?
Dla 15 kotów 2 sędziów i dla duuuużo większej ilosci tez 2 :wink:
Obrazek
Obrazek

sylwiah2

Od: Śro gru 28, 2005 23:36

Post » Sob maja 22, 2010 16:27 Re: [WYSTAWA] 22-23.05.2010 TCZEW

sylwiah2 pisze:
Widze ze obroncy persów sie lekko wzburzyli :wink: nie to bylo moim zamiarem.

trudno bym nie broniła rasy ,którą kocham i którą posiadam :D

sylwiah2 pisze:To moze z drugiej strony, dokladnie jak napisala czankra dlaczego sedziowie sa tak "dziwnie" dzieleni?
Dla 15 kotów 2 sędziów i dla duuuużo większej ilosci tez 2 :wink:

I- kat szła do dwóch sędziów
II - do 3 sędziów
III - do 2 sędziów (tylu mogło tylko tę kategorię oceniać , bo tylu zostało zaproszonych :( )
IV- do 2 sędziów

o dzieleniu decyduje organizator wystawy i fajnie byłoby ,gdyba była równowaga przy kategoriach (sędziowie)

danunka

Post » Sob maja 22, 2010 16:38 Re: [WYSTAWA] 22-23.05.2010 TCZEW

a czy to hodowca=wystawca ma jakieś prawo wyboru, wpływ ... ilu sędziów z wystawianej przez niego kategorii
a/ zostanie zaproszonych i dotrze na wystawę ???
b/ ile kotów ''jego'' kategorii ocenia jeden sędzia ???
c/ na ilu sędziów jest podzielona kategoria ???

poza wyborem - jadę na tę wystawę, lub na tę nie jadę - żadnego ... :(

ja mam takiego GIC-ca, gdzie z 6-ciu ''grandziarskich'' certyfikatów kot ma !!! 3 !!! / z kontrasygnatami / OD JEDNEGO SĘDZIEGO :evil:
i co mam zrobić ???

też czasem mam ochotę pomarudzić, że ''fajni''= rzadziej zapraszani sędziowie dostają do oceny inne kategorie ... a nie ''moją'' ...
/ akurat na nominacjach ''z urzedu'' to [u]mi nie zależy [/u]... bo bardzo łechcą mnie oceny od takich sędziów, od których inne koty ''mojej'' kategorii ich nie zdobędą nigdy 8) /

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Sob maja 22, 2010 16:43 Re: [WYSTAWA] 22-23.05.2010 TCZEW

Mi chodzi tylko o sprawiedliwy podzial sedziow na kat !!

Jak uprawnienia do sedziowania ma np 4 sedziow to niech oceniaja wszyscy a nie np 3 tylko bo bywalo i tak czesto szczegolnie w III kat
Jak jest teraz 2 sedziow od III bo akurat tylu udalo sie zaprosic przez CCS to niech i II kat tez ocenia tylko II sedziow.
Mnie chodzi tylko o rowne szanse dla wszystkich kat. Nie rozpatruje kto co lubi i hoduje. Dzis malo jest kat I i IV za 5 lat bedzie malo np. II.
Jak ja zaczynalam hodowac BRI na wystawach tez bylo tylko 10 BRI ( z 2 hodowli Polskich + czasami ktos z zagranicy przyjechal ). Dzis w porywach w Polsce jest ich 70 szt. Co bedzie za 5-10 lat czas pokaze.
Chodzi mi o rowne szanse. Wiec moze przywrocic ten przepis ze jak jest do 10 kotow danej kat to nie ma BIS dla niej, lub ocenia tylko 1 sedzia. Mozna tez polaczyc w BIS takie kat. Z tego co pamietam za czasow SHKRP bylo tak na jakiejs wystawie !! Mam nawet BIS takiego ze III kat byla z IV polaczona. Niepamietam tylko w ktorym to roku bylo i na jakiej wystawie.

a czy to hodowca=wystawca ma jakieś prawo wyboru, wpływ ... ilu sędziów z wystawianej przez niego kategorii

NIe nie ma wplywu - o tym jacy beda sedziowie decyduje Organizator wystawy.
Obrazek

CZANKRA

Od: Pt sty 13, 2006 0:36

Post » Sob maja 22, 2010 16:57 Re: [WYSTAWA] 22-23.05.2010 TCZEW

Czankra pisze:Chodzi mi o rowne szanse. Wiec moze przywrocic ten przepis ze jak jest do 10 kotow danej kat to nie ma BIS dla niej, lub ocenia tylko 1 sedzia. Mozna tez polaczyc w BIS takie kat

jaki zapis i niby dlaczego ??
niby dlaczego np. syjamy i persy mają cierpieć (jest ich mało na polskich wystawach i nie mają być wg Ciebie nominowane ????? ) ,tylko dlatego , że moda jest na koty kat II i III .
Na niemieckich ,czeskich , duńskich zawsze jest dużo kat.I
To "jakiś zapis" obowiązywałby tylko na naszych ? .Czasy SHKRP dawno się skończyły :wink:
jeszcze nie tak dawno devonków na wystawach jak kropla w morzu ,a teraz coraz więcej :wink:

NIe nie ma wplywu - o tym jacy beda sedziowie decyduje Organizator wystawy.

ale wystawca ma prawo wyboru wystawy :D
Informacje o sędziach są podane na bardzo długo przed terminem wystawy i sporadycznie się zdarza,że następują jakieś zmiany :wink:

danunka

Post » Sob maja 22, 2010 17:17 Re: [WYSTAWA] 22-23.05.2010 TCZEW

CZANKRA

popatrz na posiadane uprawnienia do sędziowania kategorii ...
- ilu sędziów ma kat I ? / ze wszystkich w FIFe /
- ilu ma II ?
- ilu III ?
- ilu IV ?
- jak te uprawnienia są łączone ???

marudząc sobie dalej ...
wiesz ile razy byłam na wystawie, gdzie zaproszono sędziego , który mógł oceniać TYLKO kat I i koty domowe ???
mam takie oceny - jako :mrgreen: jeden z 30 :mrgreen: ... / ... S.Pruchniak, Balikova, Boyko, Ivankova ... /

i marudząc sobie dalej ...
czemu jeden sędzia jest u nas na 90% wystawach, a jego rodak-nawet mający możliwość oceny wiekszej ilości kat. pojawia się raz na 3-5 lat ... lub wcale ... ???
/ ten sam kraj zamieszkania = te same koszty podróży /

danunka
jak już mnie cytujesz , to do końca proszę - o tak ...
czy to hodowca=wystawca ma jakieś prawo wyboru, wpływ ... ilu sędziów z wystawianej przez niego kategorii

bo poza decyzją wyboru np. dwóch wystaw w tym samym terminie z jednym kotem, nie każdy wystawca ma w zwyczaju wypisywanie do którego sędziego ''chce'', a do którego - ''nie chcę ...''

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Sob maja 22, 2010 17:32 Re: [WYSTAWA] 22-23.05.2010 TCZEW

Go!Go! pisze:

danunka
jak już mnie cytujesz , to do końca proszę - o tak ...
czy to hodowca=wystawca ma jakieś prawo wyboru, wpływ ... ilu sędziów z wystawianej przez niego kategorii

bo poza decyzją wyboru np. dwóch wystaw w tym samym terminie z jednym kotem, nie każdy wystawca ma w zwyczaju wypisywanie do którego sędziego ''chce'', a do którego - ''nie chcę ...''

nie Ciebie ,tylko Czankrę :wink:
jak wpisujesz do "którego nie chcesz" zwykle jest to przez Sekretariat respektowne ,jeżeli jest taka mozliwość :D
do "którego chcesz" - na pewno nie jest brane pod uwagę :D (przy większej ilości sędziów z ta samą kategorią)
i ja osobiście nie pojechałabym/poszłabym na wystawę gdzie jest sędzia tylko z kat.I - np. właśnie Balikova

danunka

Post » Sob maja 22, 2010 17:51 Re: [WYSTAWA] 22-23.05.2010 TCZEW

Mnie akurat jest wszystko jedno czy sedzia ma tylko III kat czy III i IV czy wszystkie kategorie. Nie rozpatruje tez czy ktos pisze aby nie isc do danego sedziego to tez mnie nie interesuje.
Chodzi mi tylko o podzial sedziow na kat.
A w tym temacie juz sie wypowiedzialam i wiem ze jest to walka z wiatrakami jak to ktos wczesniej napisal, ale pogadac sobie musialam :P
Obrazek

CZANKRA

Od: Pt sty 13, 2006 0:36

Post » Sob maja 22, 2010 17:58 Re: [WYSTAWA] 22-23.05.2010 TCZEW

a ja mam oceny od sędzi Balikovej ...

byłam u niej, kiedy ''terminowała'' i dokonywała oceny równoległej ..., byłam też, kiedy odbywała staż sędziowski ...
a zdarzyło się nawet kilka razy, że obie stawałyśmy jako wystawczynie - u tego samego sędziego, z kotami konkurującymi o BIV ...
i na wystawę, gdzie będzie miała sędziować - pojadę - bo tam będzie jeszcze np. 5 innych sędziów i zawsze mogę marzyć, że trafię np. do sędziego ... Mario OTTINO, czy Gianmichele ROMANO ...
/ od marudzenia ... do marzeń ... :ryk: też sobie pogadałam ... /

a poza ot ... :oops:

GRATULACJE DLA ORGANIZATORÓW - za wystawę poza siedzibą klubu

i GRATULACJE DLA WSZYSTKICH UCZESTNIKÓW - za przybycie na wystawę, kiedy woda, woda, wielka woda ... :ok:

ObrazekObrazek

Go!Go!

[poprzednia][następna]