Wystawa - Warszawa 12/13 wrzesień

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Nie wrz 13, 2009 17:55 Re: Wystawa - Warszawa 12/13 wrzesień

Powiem tak - nigdy więcej. Za takie pieniądze spodziewałam się wystawy mniejszej, mniej obłożonej wystawcami i handlarzami (nie mówię tu o stoiskach na targach zoo, a o hodowcach, którzy przybyli tylko w jednym celu). Ciasnota, duchota, przeciskanie się z kotami przez całą salę do ringu, wywoływanie kotów przez mikrofon, zamiast tablicy z numerkami -- dzięki temu wszystkiemu była to moja pierwsza i ostatnia wystawa w Pałacu.
Byłam z miotem, absolutnie nie na sprzedaż na wystawie - interesowała mnie ocena tych kociąt (pozostałe mioty BRI, z jednym wyjątkiem, przyjechały wyłącznie w celu znalezienia nowych domów). Mnóstwo ludzi ze zwiedzających było zniesmaczonych od[powiedzią moją, czy moich córek, że kociaki owszem, szukają domów, ale nie wcześniej niż we środę i na pewno nie prosto z wystawy. Jakoś nie potrafili zrozumieć, że możliwość pochwalenia się równym zdrowym miotem to duża przyjemność.
Tak długo, jak będą sprzedawane koty na wystawach, tak długo w ludziach będzie tkwiło przekonanie, że najlepiej kupić kota na wystawie, a nie w domu u hodowcy. Smutne :(
Ostatnio edytowano Nie wrz 13, 2009 20:06 przez lakshmi, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

lakshmi

Od: Pt mar 01, 2002 23:48

Post » Nie wrz 13, 2009 18:25 Re: Wystawa - Warszawa 12/13 wrzesień

MariaD pisze:Na 11 zgłoszonych miotów MCO, 8 ma ABS, tylko 3 w ocenie. Smutne...

może wcale nie przyjechały
:?: niekoniecznie juz wysprzedali

zenia

Od: Wto sty 10, 2006 20:26

Post » Nie wrz 13, 2009 18:31 Re: Wystawa - Warszawa 12/13 wrzesień

zenia pisze:
MariaD pisze:Na 11 zgłoszonych miotów MCO, 8 ma ABS, tylko 3 w ocenie. Smutne...

:roll: wierzysz w to? Ja nie. Byłam i widziałam.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Nie wrz 13, 2009 20:14 Re: Wystawa - Warszawa 12/13 wrzesień

zenia pisze:

No niestety nie, osobiście sprawdzałam. A w niedzielę dojechał sobie jeszcze jeden hodowca z miotem, w uzgodnieniu z organizatorem zaantektowal klatkę, skreślił rasę kota z soboty z karteczki z numerkiem na klatce, wpisał swoją i zajął się wynajdowaniem nowych domków dla swych ukochanych kruszynek. "W końcu przepisy Fife nie zabraniają sprzedaży kociąt na wystawie" - usłyszałam.

Jest za to przepis mówiący, że przez cały czas trwania wystawy koty muszą przebywać w wyznaczonych klatkach, aż do oficjalnego zakończenia wystawy....

dorozd

Od: Sob maja 26, 2007 22:31

Post » Nie wrz 13, 2009 20:45 Re: Wystawa - Warszawa 12/13 wrzesień

Co wystawa, to podobne posty. A może zamiast narzekać, się zorganizować? Na przykład zrzucić się na duży baner rozstawiany na wystawach typu "chcesz kupić kota w worku - kupuj na wystawach" albo negatywnie - "nie daj się omamić, nie kupuj na wystawie". Lub zorganizować ulotki (ksero) i rozdawać na przykład przy wejściu - krótko, dosadnie napisać dlaczego NIE WARTO KUPOWAĆ kociąt prosto z klatki.
Forumowiczów jest sporo, w tym większość to prawdziwi hodowcy - musi się udać. Na restrykcje ze strony organizatorów i macierzystych klubów raczej nie ma co liczyć.

Greps

Od: Pon maja 23, 2005 19:11

Post » Nie wrz 13, 2009 20:58 Re: Wystawa - Warszawa 12/13 wrzesień

Greps pisze: Na przykład zrzucić się na duży baner rozstawiany na wystawach typu "chcesz kupić kota w worku - kupuj na wystawach" albo negatywnie - "nie daj się omamić, nie kupuj na wystawie". Lub zorganizować ulotki (ksero) i rozdawać na przykład przy wejściu - krótko, dosadnie napisać dlaczego NIE WARTO KUPOWAĆ kociąt prosto z klatki.

I sądzisz, że się to uda? I myślisz, że nie będzie to potraktowane jako robienie "czarnej roboty", tym którzy przyjechali z miotem, zapłacili za udział w wystawie i chcą w spokoju sprzedać kociaka? Przecież zaraz zgłoszą "nieuprawnione" rozdawnie ulotek na terenie wystawy do organizatora. A organizator przecież będzie dbał o dobro swych wystawców. :ok:

dorozd

Od: Sob maja 26, 2007 22:31

Post » Nie wrz 13, 2009 21:06 Re: Wystawa - Warszawa 12/13 wrzesień

Trochę zmieniając temat.

W TVN info - Kurier dla Warszawy i Mazowsza była krótka relacja z wystawy, a dokładniej z Hobby show.

Meggi - ślicznie wyglądałaś z tym malunkiem na twarzy :mrgreen:

Widziałam (ze znajomych) Kicorka z Hestią( DRX), Atkę z Flipem (HCS), Dolores z Coco (NFO) i MAGDZIOL z Tosią (MCO). :D
Obrazek

MariaD

Post » Nie wrz 13, 2009 21:07 Re: Wystawa - Warszawa 12/13 wrzesień

dorozd pisze:
Greps pisze: Na przykład zrzucić się na duży baner rozstawiany na wystawach typu "chcesz kupić kota w worku - kupuj na wystawach" albo negatywnie - "nie daj się omamić, nie kupuj na wystawie". Lub zorganizować ulotki (ksero) i rozdawać na przykład przy wejściu - krótko, dosadnie napisać dlaczego NIE WARTO KUPOWAĆ kociąt prosto z klatki.

I sądzisz, że się to uda? I myślisz, że nie będzie to potraktowane jako robienie "czarnej roboty", tym którzy przyjechali z miotem, zapłacili za udział w wystawie i chcą w spokoju sprzedać kociaka? Przecież zaraz zgłoszą "nieuprawnione" rozdawnie ulotek na terenie wystawy do organizatora. A organizator przecież będzie dbał o dobro swych wystawców. :ok:

1. Nie ma zakazu zakazać sprzedaży kociąt na wystawie. Decyzja organizatora.
2. Ulotki/banery można też z organizatorem uzgodnić.

Wszystko zależy od podejścia klubu do tego tematu.
Obrazek

MariaD

Post » Nie wrz 13, 2009 21:10 Re: Wystawa - Warszawa 12/13 wrzesień

"chcesz kupić kota w worku - kupuj na wystawach" albo negatywnie - "nie daj się omamić, nie kupuj na wystawie".

to wyglądałoby troche dziwnie jednak :|
Obrazek

zenia

Od: Wto sty 10, 2006 20:26

Post » Nie wrz 13, 2009 21:43 Re: Wystawa - Warszawa 12/13 wrzesień

MariaD pisze:Trochę zmieniając temat.

W TVN info - Kurier dla Warszawy i Mazowsza była krótka relacja z wystawy, a dokładniej z Hobby show.

Widziałam (ze znajomych) Kicorka z Hestią( DRX), Atkę z Flipem (HCS), Dolores z Coco (NFO) i MAGDZIOL z Tosią (MCO). :D

A ja nie widziałam usnęłam buuu.Może ktoś nagrał?
ObrazekObrazekhttp://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=131880&p=7865586#p7865586

MAGDZIOL

Od: Wto paź 10, 2006 18:53

Post » Nie wrz 13, 2009 21:48 Re: Wystawa - Warszawa 12/13 wrzesień

Dla nas oba dni bardzo udane - Hestia pięknie zadebiutowała jako kastratka zdobywając dwa razy BIS :D

Ale warunki w PKiN absolutnie nie pozwalają na taką liczbę kotów, jaka była na wystawie - było ich stanowczo za dużo :?
Klatki były rozstawione bez sensu, np. przy kolumnie, która ograniczała swobodny dostęp do klatek, umieszczono 4 połówki, podczas gdy obok były przydzielone całe klatki, do których dostęp nawet przy kolumnie byłby lepszy niż do samych połówek. Wystarczy się nieco zastanowić :roll:
Braki w katalogu, niechlujny jego wygląd, mało miejsca na ringu, mało miejsca dla widowni...
Konieczność przepychania się z kotem w zbitym tłumie przyprawiała mnie niemal o mdłości. A przecież ludzie przyszli oglądać koty i też nie mieli komfortowych do tego warunków.
Pękające balony były straszne - kto wpuszcza na salę z jakimikolwiek zwierzętami ludzi z balonami? :evil:
Brak wyświetlacza też dawał się we znaki, zwłaszcza przy takim tłumie i ciasnocie.

Cud, że stewardzi sobie tak sprawnie radzili, naprawdę podziwiam sprawność ich obsługi w tych trudnych warunkach.

Byłam pierwszy raz z kotem w PKiN i raczej go wykreślę ze swoich planów wystawowych, chyba że będzie limit do 250 kotów 8)

Co do handlu kociętami - z tego, co mi się obiło o uszy, miał się nieźle :?

I to chyba nie laicy powinni dbać o to, żeby nie kupować kotów na wystawach, a tzw. specjaliści, żeby nie było sprzedaży. Nie jest to łatwe, skoro jest tylu handlarzy, i stawia większe wymagania przed organizatorami, ale mam nadzieję, że możliwe.

Edit: też nie widziałam materiału w TVP Info, przegapiłam :( Ktoś może nagrał?
Obrazek Polska - katolska oraz kibolska

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Nie wrz 13, 2009 21:59 Re: Wystawa - Warszawa 12/13 wrzesień

MariaD pisze:Trochę zmieniając temat.

:mrgreen:
Szkoda trochę, że hobby show odbył się w takim pośpiechu i przy poganianiu ze strony organizatorów wystawy - dałoby sie z niego wycisnąć jeszcze więcej, gdyby było mniej nerwowo.
Pozwolę sobie wkleić link do zdjęcia Szalonego Kapelusznika - był świetny (dodam, że był to autorski pomysł Stevena Jonesa, lekko tylko przez nas podpuszczonego w klimaty Alicjowe :D ): http://www.flickr.com/photos/fliegermaus/3916331931/in/set-72157622359159540/

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Nie wrz 13, 2009 22:23 Re: Wystawa - Warszawa 12/13 wrzesień

Olivia pisze:A potem jak człowiek chce jechac na wystawę pochwalić się miotem, to musi 200-300zł płacić :evil:

W Olsztynie mozna było sie pochwalic miotem za 150 PLN

Patiomkin

Od: Pt cze 27, 2008 13:31

Post » Pon wrz 14, 2009 6:34 Re: Wystawa - Warszawa 12/13 wrzesień

dorozd pisze:

Nie rozumiem, czego sie bać. Swojego czasu rozdawaliśmy ulotki "Rasowy=rodowodowy" i jakoś nikomu to nie przeszkadzało.
Trzeba sie zdecydować - albo popieramy sprzedaż kociąt na wystawach (czyli nie robimy nic) albo wyraźnie mówimy NIE - i to pokazujemy. Ostrzeganie potencjalnych kupujących to o wiele lepsza metoda niż edukacja nieedukowalnych "hodowców.
Pisanie na forach to przysłowiowe bicie piany.

Greps

Od: Pon maja 23, 2005 19:11

Post » Pon wrz 14, 2009 7:34 Re: Wystawa - Warszawa 12/13 wrzesień

Nie ma zakazu sprzedaży kociąt na wystawach, niestety. W sobotę rano chodził Irek Pruchniak i zwracał uwagę na napisy na klatkach: Na sprzedaż, Do sprzedania itp. Ja sama zwróciłam uwagę członkom DCC na taki napis, ale zabronić sprzedaży już nie mogłam. Nie mam takiego prawa, a szkoda. Właściwie to jest tak - dopóki będzie u nas klasa miotów, dopóty kocięta na wystawach będa sprzedawane. W innych krajach miotów nie ma. Ja wiem - są hodowcy, sama do nich należę ;), którzy chcą pochwalić się miotem równiutkim, jak spod igły, jak się taki urodzi (a, przynajmniej u mnie, takie nie rodzą się często ;) ). Tacy hodowcy ubolewają nad wysoką opłatą wystawową za miot. Ale może właśnie rozwiązaniem byłaby rezygnacja z kategorii miotów?

A.
Obrazek

agal

Od: Pon lut 03, 2003 17:48

[poprzednia][następna]