Ave pisze:truskawka67 pisze:widzieliscie skład sedziowski? nie mam nic do polskich sedziów zeby nie było, ale wiekszosc z zaproszonych sedziów to czesi, niestety w tym wypadku wyniki wystawy są przewidywalne
Szok!
Ja chyba nie rozumiem ...
W marcu tego roku odbyła sie podobna wystawa w Kopenhadze. Tam znamienitą cześć zaproszonych sędziów stanowili Duńczycy i Szwedzi, z powodu kosztów miedzy innymi, bo organizacja takiego przedsięwzięcia pochłania mnóstwo wszystkiego, rownież koszty.
Bardzo przykry sposób myślenia.
Ponieważ ja dalej nie pojmuję relacji - nieopłacalności organizowania wystaw i ich ilości w Polsce ... To w przypadku tego wydarzenia, jakim jest zyskanie -
ewentualnie- trzech certyfikatów ... od strony wystawcy wyliczę
korzyści finansowe ...
1. opłata za podróż - z domu i powrót +
2. wystawa jednodniowa - bez konieczności spania w hotelu +
3. standardowo za jeden dzień wystawy jest stawka wyższa np. Gorzów - 100 / 160 zł 30 / 55 euro +
/ tu za udział w trzech wystawach - bo tak to należy traktować - średnia wychodzi 25€ ~~ 75 € per cat/3 shows (the same cat)~~ /
4. jeśli ktoś płaci - jeden wpis od weta w paszporcie +
5. jeśli ktoś pracochłonnie i na drogich kosmetykach przygotowuje kota +
6. jeśli ktoś pracuje - z weekendu ma jeden dzień dla siebie +
7. dla kotów anty-wystawowych - jeden wyjazd, jeden stresor i ewentualnie zamknięty champion +
Szczególny
+ dla klubów, które porozumiały się między sobą i wyszły z czymś ciekawym, bardzo dawno nie praktykowanym ...
Analizując składy sędziowskie czeskich i słowackich wystaw z dłuższej perspektywy - ta wcale nie odbiega od zawsze wręcz manifestowanego ''patriotyzmu lokalnego'' !
I ponieważ wielokrotnie miałam okazję słuchać oceny od wszystkich czeskich sędziów oceniających ''moją kategorię'' - to akurat każdego ze swoich kotów ze spokojem mogę ''brać pod pachę i jak w dym'' targać na ring !!! I nie mam fum ... To były -dla mnie,jako wystawcy- wartościowe i znaczące uwagi ...
UDANEJ ZABAWY !!! i

oby uniknąć pomylenia ringu z kotem

!!!!