Wystawa - czy to bylo fair???

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Pon lut 11, 2008 9:59 Wystawa - czy to bylo fair???

Witam
Chcialam sie poradzic doswiadczonych hodowcow, zwlaszcza tych ktorzy jezdza na wystawy.

Bylam z moim kocurkiem na wystawie. Razem z nim w tym samym kolorze byl drugi kocurek i obydwaj walczyli o certyfikat championa. Tamten kocur byl oceniany jako pierwszy, moj zaraz po nim. Sedzina nie porownywala kocurkow, nie widziala ich obok siebie. Podczas oceniania mojego kota mowila ze wszystko jest super a na certyfikacie wpisala CAC.
Po wystawie, gdy rozdawano certyfikaty, na dyplomie mojego kota bylo skreslone CAC i wpisano ex2 8O Czy to jest fair? Nie znam sie na wystawach ale wydaje mi sie ze cos tutaj jest nie tak.
Nie wiem, co teraz robic. Odwolywac sie? Na wystawie gdy rozdano juz certyfikaty oczywiscie nie bylo juz sedziow ani osob organizujacych wystawe tylko sprzatajacy wiec nie bylo do kogo isc sie zapytac.

Czy takie dziwne rzeczy z certyfikatami sa normalne?

semiramida

Od: Pon lut 11, 2008 9:52

Post » Pon lut 11, 2008 13:04

Nikt nie wie? Dziwne...

semiramida

Post » Pon lut 11, 2008 14:11

może sa w szoku
Obrazek

zenia

Od: Wto sty 10, 2006 20:26

Post » Pon lut 11, 2008 14:18

Przed przyznaniem certyfikatu na tytuł Ch,ICH ....itd sedzia powinien
porównać koty jak równiez mile widziane jest uzasadnienie wyniku.
O skreslenia na dyplomie powinnas spytac sekretariat w chwili jego odbioru. Nie wydaje mi sie aby ktokolwiek mógł pokreslić dyplom.Może chodzi o pokreslenia na ocenie.To czasami zdarza się.

Snetka

Od: Nie mar 12, 2006 18:00

Post » Pon lut 11, 2008 14:59

Nie mialam sie kogo zapytac bo certyfikaty juz na sam koniec roznosili inni ludzie ktorzy podchodzili do poszczegolnych stoisk z grupami hodowcow a wtedy sedziow i osob organizujacych juz na wystawie nie bylo - zanim rozdano te certyfikaty troche czasu minelo. Szukalismy kogos kto by doradzil co robic ale nikogo nie bylo :cry: Inni hodowcy tez byli w szoku jak zobaczyli certyfikat z przekreslona i zmieniona ocena.

Mnie tez dziwilo ze sedzia nie kazal porownac kotow ze soba ale sadzilam ze moze najpierw zobaczyl tamtego, potem mojego wiec oba juz widzial i moze na tej podstawie stwierdzil ze moj dostanie CAC. Tak wpisal na certyfikacie przy mnie ale przy odbiorze widac ze CAC przekreslony i wpisano ex2. Pomijam juz fakt ze moj kocurek byl duzo lepszy w typie, hodowcy zachwycali sie nim.

To byla pierwsza wystawa i takie cos... No ale juz pewnie po zawodach i nic nie da sie zrobic...

semiramida

Post » Pon lut 11, 2008 15:10

prześlij mi proszę na pw numer katalogowy, jutro w klubie sprawdzą dokumentację i prześlij jakiś namiar na siebie
Mojej szczęście w kolorze Blue

bluecats

Od: Czw sty 08, 2004 10:12

Post » Pon lut 11, 2008 15:15

Szkoda że ta pierwsza wystawa nie była dla ciebie najlepsza.Ale spróbuj wyciagnać wnioski i na nastepnej wystawie miej oczy i uszy szeroko otwarte. Zwlaszcza na ringu gdzie lepiej samemu dopilnowac czy sędzia wpisał odpowiednią ocenę w odpowiednie miejsce na protokole.Poza tym dobrze jest pytać sedziego zwłaszcza jesli orientujesz sie że coś nie jest tak jak byc powinno. Poza tym zawsze możesz skorzystać z uprzejmosci
steward'a.

Snetka

Od: Nie mar 12, 2006 18:00

Post » Pon lut 11, 2008 15:59

Ja mialam taka sytuacje z moja kotka w roku yyy chyba 2000 ;)
Maj Britt Stein wpisala kotce "EX 1 CAC" po czym po chwili zamazala (bardzo dokladnie) i wpisala "EX 2".

kimi1

Od: Śro lut 22, 2006 12:09
Post » Pon lut 11, 2008 17:04

A o która wystawe chodzi ?
Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Pon lut 11, 2008 17:20

To nie byla wystawa w Polsce.
Kimi1 - przynajmniej Ty widzialas ze sedzia zmienila zapis a nie za Twoimi plecami i nikt Ci o tym nie powiedzial. Czlowiek sie cieszy ze kot dostal CAC i siedzi spokojnie a na koniec taki kop :? Sedzina sie usmiecha, chwali kota, wpisuje CAC a potem cos sie dzieje (ciekawe co :? ) i daje tego CAC-a innemu kotu. :roll:
Napisalam odwolanie i zobacze co bedzie. Pewnie nic. Trudno.

semiramida

Post » Wto lut 12, 2008 13:50

Semiramida, czy obok tego przekreślenia CAC widnieje jakiś podpis / parafka ?
Ponieważ każde przekreślenie dotyczące nie tylko zmiany oceny, ale również klasy, koloru czy daty urodzenia na karcie oceny musi także mieć podpis osoby, która to dokonała.
Według mnie brak podpisu sędziego, że zmienił ocenę ta ocena EX 2 w ogóle nie jest ważna, liczy się to co napisał sędzia.

Nie wiem jakie szanse są skontaktowania się z tym sędzią i wyjaśnienia w/w sprawy. Sędziowie mają swoje notatki, może sprawdzić.

Jeżeli zmienił to sędzia i się pod tym podpisał, nie informując Cię o tym, że "zmienił" zdanie to wydaje mi się, że możesz napisać skargę na zaistniałą sytuację do "organu" nadzorującego pracę sędziów. Ale tak prawdę powiedziawszy to nie wiem jaka jest procedura - czy do nich bezpośrednio, czy przez klub do którego należysz czy też klub przez federację :roll:

Mnie takie coś spotkało, ale w drugą stronę. Przynano mojemu kocurowi EX2, ale po tym jak się okazało, że konkurent był źle zgłoszony i powinien być w klasie wyżej, ocenę EX2 sędzia przekreślił, podpisał to i napisał nową ocenę.
To się działo już bez mojego udziału. Odbierając dyplom po prostu zauważylam zmianę i wyjaśniłam ją od razu w sekretariacie, bo myślałam, że to błąd.
Ostatnio edytowano Wto lut 19, 2008 21:49 przez Madzik, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Madzik

Od: Wto gru 09, 2003 21:36

Post » Pon lut 18, 2008 17:35

Witam ja miałam podobna sytuacje z moim kocurkiem kilkanaście lat temu na wystawie w Sopocie to była koncówka lat 90 . Wklacie kocurow niebieskich persów były 3 , oceniający Pan sędzia byl zachwycony naszym blu blusiem mój byl jako ostatni oceniany wtedy otrzymał Cac i odchodząc do klatki usłyszałam rozmowę sędziego z stewardką ,/SŁUCHAJ DAJ MU TEN CYRTYFIKAT JA JUZ JEŚDZIĆ NIE BĘDĘ Z NIM TO OSTATNI / i co przy odbiorze dyplomu bylo skreślone EX 1 i Cac na EX 2 ,przez ten przykry incydent rozstałam sie z wystawami w Polsce na 2 lata pózniej przeszło ale ten przykry incydent pozostał w mojej pamięci na zawsze.To byla ewidentana prywata sędziego na rzecz koleżanki .Pozdrawiam i oby było jak najmniej takich sytuacji .

MRUCZKI

Od: Śro sie 10, 2005 10:09