Sposoby na nawodnienie kota nerkowego bez kroplówek

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie sty 19, 2025 8:53 Sposoby na nawodnienie kota nerkowego bez kroplówek

Czy ktoś ma jakieś sprawdzone sposoby na solidne nawodnienie kotów nerkowych bez podawania kroplówek?
U Pajki do zeszłego roku sytuacja była w miarę łatwa- można było raz w tygodniu nawadniać kroplówkami. Niestety w pewnym momencie okazało się, że podanie kroplówki podskórnej wywołuje u niej kryzys ze stawami - ma 19 lat i mimo, że wdrożyliśmy leczenie stawów, stres i ucisk (w tym również płynów pod skórą) powoduje u niej nasilenie objawów i duży ból.
Na ten moment nawadniamy ją drinkami dla kotów Miamor Cat Drink (wypija co najmniej 1 puszkę/dzień) plus do tego oczywiście woda z miseczek rozstawionych w całym domu, staramy się aby codziennie jadła mokrą karmę.
Niestety jest to chyba nadal ciut za mało, co widać w wynikach badań. Poszukuję zatem na prawdę sprawdzonych sposobów na dodatkowe nawodnienie. Czy ktoś podrzuci jakiś pomysł? Lekarz prowadzący wspominał o Lespewet, ale boję się trochę tego preparatu-działa u niej silnie moczopędnie.

amyris

Od: Śro lis 22, 2023 6:33

Post » Nie sty 19, 2025 10:18 Re: Sposoby na nawodnienie kota nerkowego bez kroplówek

na wstępie uprzedzę, że nie wiem jak ma się mój sposób nawadniania do kotów nerkowych (bo takowych zdiagnozowanych nie miałam), ale koty, które do mnie trafiały nie raz ledwo żywe , więc i zapewne z organami w fatalnym stanie, bo tragicznie odwodnione i zagłodzone- zawsze nawadniałam z sukcesem mlekiem . Sklepowe, bez laktozy i tłuste w moim przypadku, bo i jako odżywienie działało. Żaden kot się z tego powodu nie pogorszył- przeciwnie, odżywały bardzo szybko.. więc raczej nie szkodziło. Fakt, że po pewnym czasie (kilka tygodni,czasami później ) koty te z mleka rezygnowały na korzyść wody , bo zapewne uzupełniły wszelkie niedobory jakie mleko mogło pokryć. Może na dłuższą metę warto zatem mleko chude stosować i jeszcze rozwodnić na tyle tylko żeby smak kusił.

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Nie sty 19, 2025 10:56 Re: Sposoby na nawodnienie kota nerkowego bez kroplówek

Obawiam się, że innego sposobu solidnego nawodnienia kota po prostu nie ma.
Pozostaje dopajanie. Możesz sama ugotować "koci rosołek" (kurza noga bez skóry, marchewka, woda, żadnych przypraw), moje chętnie piły.
No i oczywiście woda podawana strzykawką do pysia.
Czy na kroplówki dożylne też reaguje źle?
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Sob sty 25, 2025 12:20 Re: Sposoby na nawodnienie kota nerkowego bez kroplówek

Katarzynka01 pisze:Obawiam się, że innego sposobu solidnego nawodnienia kota po prostu nie ma.
Pozostaje dopajanie. Możesz sama ugotować "koci rosołek" (kurza noga bez skóry, marchewka, woda, żadnych przypraw), moje chętnie piły.
No i oczywiście woda podawana strzykawką do pysia.
Czy na kroplówki dożylne też reaguje źle?

kroplówki dożylne odpadają ze względu na zrosty na żyłach i to że źle toleruje wenflony po leczeniu onkologicznym które zakończyliśmy w maju 2024

amyris

Post » Sob sty 25, 2025 12:21 Re: Sposoby na nawodnienie kota nerkowego bez kroplówek

ita79 pisze:na wstępie uprzedzę, że nie wiem jak ma się mój sposób nawadniania do kotów nerkowych (bo takowych zdiagnozowanych nie miałam), ale koty, które do mnie trafiały nie raz ledwo żywe , więc i zapewne z organami w fatalnym stanie, bo tragicznie odwodnione i zagłodzone- zawsze nawadniałam z sukcesem mlekiem . Sklepowe, bez laktozy i tłuste w moim przypadku, bo i jako odżywienie działało. Żaden kot się z tego powodu nie pogorszył- przeciwnie, odżywały bardzo szybko.. więc raczej nie szkodziło. Fakt, że po pewnym czasie (kilka tygodni,czasami później ) koty te z mleka rezygnowały na korzyść wody , bo zapewne uzupełniły wszelkie niedobory jakie mleko mogło pokryć. Może na dłuższą metę warto zatem mleko chude stosować i jeszcze rozwodnić na tyle tylko żeby smak kusił.

mleko odpada - wszystko z mlekiem powoduje u niej biegunkę, co z kolei prowadzi do dalszego odwodnienia :?

amyris

Post » Sob sty 25, 2025 13:06 Re: Sposoby na nawodnienie kota nerkowego bez kroplówek

W takim razie pozostaje dopajanie, np strzykawką do pyszczka
Nie wiem czy widziałaś ten watek
viewtopic.php?f=36&t=137650
Może się przyda

A kocia fontanna? Podobno zachęca koty do picia, niekiedy. Ja osobiście niestety nie potwierdzam, żaden z moich kotów nie chciał korzystać z fontanny.
Gotowałam rosołek, u nas to działało, koty lubiły.
Kurza noga, z której koniecznie trzeba zdjąć i wyrzucić skórę, gotowana bez przypraw, ja dodawałam małą marchewkę.
Marchewkę rozgniatałam widelcem, mięso siekałam. Koty wypijały płyn ze smakiem i zjadały mięso wymieszane z marchewką. Dzieliłam to na porcje i zamrażałam.
Spróbuj, może kotka zaakceptuje taką formę.
No i ewentualnie renibus lub azodyl, one też obniżają mocznik i kreatyninę. Ale sens podawania jest tylko wtedy gdy kotka połknie kapsułkę w całości.
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Sob sty 25, 2025 15:41 Re: Sposoby na nawodnienie kota nerkowego bez kroplówek

amyris pisze:
ita79 pisze:na wstępie uprzedzę, że nie wiem jak ma się mój sposób nawadniania do kotów nerkowych (bo takowych zdiagnozowanych nie miałam), ale koty, które do mnie trafiały nie raz ledwo żywe , więc i zapewne z organami w fatalnym stanie, bo tragicznie odwodnione i zagłodzone- zawsze nawadniałam z sukcesem mlekiem . Sklepowe, bez laktozy i tłuste w moim przypadku, bo i jako odżywienie działało. Żaden kot się z tego powodu nie pogorszył- przeciwnie, odżywały bardzo szybko.. więc raczej nie szkodziło. Fakt, że po pewnym czasie (kilka tygodni,czasami później ) koty te z mleka rezygnowały na korzyść wody , bo zapewne uzupełniły wszelkie niedobory jakie mleko mogło pokryć. Może na dłuższą metę warto zatem mleko chude stosować i jeszcze rozwodnić na tyle tylko żeby smak kusił.

mleko odpada - wszystko z mlekiem powoduje u niej biegunkę, co z kolei prowadzi do dalszego odwodnienia :?

ale masz na myśli mleko bez laktozy ? Na to z laktozą sporo kotów źle reaguje (sama zresztą mam podobnie) - zarówno na sklepowe jak i prosto od krowy, ale nigdy jeszcze nie spotkałam się z biegunką po mleku bez laktozy- mimo iż koty zwykle rzucają się i piją do oporu duże ilości od początku, później sobie stopniowo zmniejszając.

ita79

Post » Nie sty 26, 2025 13:36 Re: Sposoby na nawodnienie kota nerkowego bez kroplówek

Katarzynka01 pisze:W takim razie pozostaje dopajanie, np strzykawką do pyszczka
Nie wiem czy widziałaś ten watek
viewtopic.php?f=36&t=137650
Może się przyda

A kocia fontanna? Podobno zachęca koty do picia, niekiedy. Ja osobiście niestety nie potwierdzam, żaden z moich kotów nie chciał korzystać z fontanny.
Gotowałam rosołek, u nas to działało, koty lubiły.
Kurza noga, z której koniecznie trzeba zdjąć i wyrzucić skórę, gotowana bez przypraw, ja dodawałam małą marchewkę.
Marchewkę rozgniatałam widelcem, mięso siekałam. Koty wypijały płyn ze smakiem i zjadały mięso wymieszane z marchewką. Dzieliłam to na porcje i zamrażałam.
Spróbuj, może kotka zaakceptuje taką formę.
No i ewentualnie renibus lub azodyl, one też obniżają mocznik i kreatyninę. Ale sens podawania jest tylko wtedy gdy kotka połknie kapsułkę w całości.

pomyślę o tym rosołku, fontanna też się u nas nie sprawdziła :lol:
u nas krea i mocznik są całkiem spoko, gorzej z jonogramem, białkiem całkowitym we krwi i UPC w moczu :/

amyris

Post » Nie sty 26, 2025 13:37 Re: Sposoby na nawodnienie kota nerkowego bez kroplówek

ita79 pisze:
amyris pisze:

ale masz na myśli mleko bez laktozy ? Na to z laktozą sporo kotów źle reaguje (sama zresztą mam podobnie) - zarówno na sklepowe jak i prosto od krowy, ale nigdy jeszcze nie spotkałam się z biegunką po mleku bez laktozy- mimo iż koty zwykle rzucają się i piją do oporu duże ilości od początku, później sobie stopniowo zmniejszając.

kupowaliśmy to specjalne dla kotów ale niebardzo chciała pić - woli drinki Miamor z takich rzeczy do picia

amyris

Post » Nie sty 26, 2025 14:57 Re: Sposoby na nawodnienie kota nerkowego bez kroplówek

Ja nawadnialam do pyszczka kroplomierzem plastikowym. Jakos tak poreczniej mi bylo niz strzykawa i nie ma tego strumienia wody pod cisnieniem.
Gotowalam tez bulion z kosci - rozne czesci kurczaka, troszke octu jablkowego i gotuje sie to 24h na malutkim gazie. Jest to odzywcze ale tez ma fosfor, ktory przy nerkach nie jest wskazany. U mnie zaden tego chetnie niestety nie wypijal - dodawalam do mokrej karmy.
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Nie sty 26, 2025 17:39 Re: Sposoby na nawodnienie kota nerkowego bez kroplówek

amyris pisze:
ita79 pisze:
amyris pisze:

kupowaliśmy to specjalne dla kotów ale niebardzo chciała pić - woli drinki Miamor z takich rzeczy do picia

mleko z bez laktozy nie ma w ogóle porównania z kocim jeśli chodzi o to jak koty reagują. U mnie to kocie mleko ciężko było nawet maleństwom wciskać które nie jadły jeszcze stałego pokarmu- chyba że już głodowały od długiego czasu i dopiero do mnie trafiły. z dorosłych kotów takie mleko piła tylko jedna jedyna kotka- która karmiła maluchy, aczkolwiek ona nie gardziła też mlekiem bez laktozy, ale to kocie też chętnie.

ita79

Post » Nie sty 26, 2025 19:11 Re: Sposoby na nawodnienie kota nerkowego bez kroplówek

Akurat nie upieralabym sie przy mleku, niezaleznie, czy kozie, krowie, z laktoza czy bez.
Kot nieprzyzwyczajony do niego moze miec duze problemy zoladkowe, a w tej sytuacji akurat najmniej potrzebne.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Nie sty 26, 2025 20:14 Re: Sposoby na nawodnienie kota nerkowego bez kroplówek

ja się nie upieram. Tylko zaproponowałam. Powiedz jednak ilu kotom podawałaś mleko bez laktozy i wystąpiły jakieś problemy. Ja jak wspomniałam bardzo wielu, prawie każdemu , a negatywnej reakcji nie zauważyłam nigdy .

ita79

Post » Nie sty 26, 2025 21:19 Re: Sposoby na nawodnienie kota nerkowego bez kroplówek

Bez urazy, Twoje rozwiazania nie musza sie sprawdzac u wszystkich.
Majac do wyboru sporo mozliwosci, nie zaczynalabym od potencjalnie problemowej i tyle.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Pt sty 31, 2025 17:23 Re: Sposoby na nawodnienie kota nerkowego bez kroplówek

U nas mleko w każdej formie odpada niestety.
Teraz staram się póki co dodawać Pajce wody do mokrej karmy i miksuję wszystko blenderem. Zawsze to te 20/30ml więcej na dobę.
A ktoś próbował Oralade może?

amyris

[następna]