Wątek cukrzycowy VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt lis 02, 2012 19:17 Re: Wątek cukrzycowy VII

patkazal = na pewno 1 to za dużo - mój kot jest świeżutki tutaj, na Lantusie drugi dzień, ale ja miałam zacząć od 0,5 i właśnie ten tłoczek... nie wiem, pewnie źle wymierzyłam, ale pełnej jednostki na pewno nie dostał, a już wiadomo, że to co dostał to raczej za dużo.
Dziewczyny tutaj zalecają rozpocząć Lantus od 0,25 jednostki. Ale wiem, że czeka was naprawdę sporo pracy przy kotku, który fuczy tak po prostu... a bez zmierzenia cukru przed podaniem - nie wiem jak sobie poradzicie... łatwo można przedobrzyć, to są naprawdę mikroskopijne wielkości...
Mam na imię Filip, w kwietniu skończę 17 lat i jestem anonimowym cukrzykiem.

Kocik Psocik

Od: Śro paź 24, 2012 18:12

Post » Pt lis 02, 2012 19:57 Re: Wątek cukrzycowy VII

No właśnie dlatego napisałam tutaj.. Kurczę, nie brzmi to najlepiej.. I do tego nie spodziewałam się aż takich problemów ze zdobyciem tych malutkich insulinówek U100.. Nigdzie nie ma..

patkazal

Od: Nie paź 10, 2010 18:10

Post » Pt lis 02, 2012 19:58 Re: Wątek cukrzycowy VII

patkazal: akurat dołączyły do nas dwie nowe koleżanki, więc oprócz opracowań Tinki na początku wątku (lektura obowiązkowa) masz jakieś trzy dni rad i informacji na bieżąco. :)

Ja nie mam doświadczenia z wolnożyjącymi, ale za to mój kot zawsze robił się ogromnie agresywny przy jakichś zabiegach, które mu się nie podobały. Zastrzyki czasem kończyły się krwią (moją) i fruwającym futrem. U weta ciągle do badania konieczna jest sedacja. Za to mierzenie glikemii nie jest już żadnym problemem. Kot rano przychodzi sam do łazienki na kłucie uszu. Chyba nie masz innego wyjścia jak przekonanie kota, że ten czas mierzenia łączy się z czymś przyjemnym (mizianie, kawałeczek jakiejś pyszności, kocimiętka?). Trzeba powoli i bez nerwów.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Pt lis 02, 2012 20:03 Re: Wątek cukrzycowy VII

patkazal: strzykawki masz w sklepie www.diabetyk24.pl

Nie kupuj tych http://diabetyk24.pl/igly-do-penow,-str ... 7_399.html, bo przy małych dawkach są zbyt nieprecyzyjne; te są dobre: http://diabetyk24.pl/igly-do-penow,-str ... 7_378.html , a jeszcze lepsze są te http://www.ebay.pl/itm/370596164823?ssP ... 1497.l2649 , ale kupę kasy trzeba wydać na przesyłkę.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Pt lis 02, 2012 20:12 Re: Wątek cukrzycowy VII

Dzięki wielkie!

Zaraz zamówię strzykawki i doczytam ostatnie strony wątku :ok:

Co do kojarzenia badania z czymś przyjemnym.. Hmm.. Pafnucy nie da się dotknąć nawet :( O głskaniu czy mizianiu absolutnie nie ma mowy, to po prostu dzikun..

patkazal

Post » Pt lis 02, 2012 20:21 Re: Wątek cukrzycowy VII

Patkazal - musisz bezwzględnie nabyć glukometr i zacząć robić pomiary. Praktycznie nie powinnaś podawać insuliny, jak nie zmierzysz. Dawka jest stanowczo za duża jak na początek - możesz mieć od razu spadki. Jak podasz kolejną dawkę przy niskim poziomie możesz kota nawet wysłać na tamten świat. Więc to jest bezwzględnie pierwsza sprawa, jaką musisz zrobić. Odstaw także suche - reszta karm przez ciebie wymienionych jest ok, ale pamiętaj, żeby wybierać takie bez zbóż (ryżu itd). Kot nie może dostawać węglowodanów.

Kociara, luty-1- to samo miałam napisać! U nas by to nie przeszło, mowy nie ma. Ja mam kolekcję puszek - najróżniejszych smaków, i codziennie staję, i próbuję czytać w kocich myślach, na co też mamy ochotę, i co otworzę to pudło: nie to, nie takie, foch. Nawet najbardziej ulubione bardzo szybko się nudzą. No więc ogólnie - masakra:)

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Pt lis 02, 2012 20:32 Re: Wątek cukrzycowy VII

sheridan pisze:Patkazal -

Kociara, luty-1- to samo miałam napisać! U nas by to nie przeszło, mowy nie ma. Ja mam kolekcję puszek - najróżniejszych smaków, i codziennie staję, i próbuję czytać w kocich myślach, na co też mamy ochotę, i co otworzę to pudło: nie to, nie takie, foch. Nawet najbardziej ulubione bardzo szybko się nudzą. No więc ogólnie - masakra:)

U nas tylko owoce morza są fujjjj, bleee i zostawia w misce... dziwne ponieważ ja je uwielbiam :D

My nadal zaczynamy dzień i kończymy z wynikami 350 :evil: W ciągu dnia sprawdzane to spada do 200 czy tam 244. Coś ta czarna menda nie chce mi się regulować.... A za 1 razem po 3 tygodniach na metodzie co 4h była remisja :/ A teraz taka walka. Ogólne jego samopoczucie jest ok, nie pije tyle, sika tak jak sikał 2 razy dziennie dużo... ale on jest duży 7,90 :D.... Nie ma już aż tak dużego parcia na jedzenie a miał ogromne....
Jesteśmy na dawce 0.3 jutro miała być krzywa ale niestety będzie w niedziele... Po krzywej ewentualnie zmiana dawki...
I tak się toczy dzień za dniem.... Boże nigdy nie myślałam że ja tak dla kota się poświęcę :roll:

Patii

Od: Wto cze 10, 2008 9:05

Post » Pt lis 02, 2012 20:57 Re: Wątek cukrzycowy VII

luty-1 pisze:
Mamrot pisze:Kłaniam się wszystkim słodziakom! dieta niezmienne od ponad roku: Miamor delikatna mięsna przekąska kurczak/pstrag lub kurczak/szynka 200 g dziennie.

Tyle czasu nie zmieniona dieta???

TAK! Kropcia zjada praktycznie wszystko co jej podasz! a nie ma juz dawno głodu cukrzycowego. Przypominam, że to kotka która przeżyła u mnie pod blokiem 10 lat, jadła co dałam, nigdy nie wybrzydzała, prawda taka, że jak większość w tym czasie moich podopiecznych wolnozyjacych, jadła sucha purinę i czasem jakieś puchy ale z niższych półek... teraz suche porta 21 bez zbóż, orijen i puszki animondy carny... zbankrutowalam ale... to są już prawie same stare koty... niech jedzą lepiej, bedą zdrowsze i dłużej pozyja...

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Pt lis 02, 2012 21:43 Re: Wątek cukrzycowy VII

Mamrot, sorka, dopiero teraz widzę, że pomyliłam cię w moim poście z Kociarą. Przepraszam obie:)

sheridan

Post » Pt lis 02, 2012 21:58 Re: Wątek cukrzycowy VII

sheridan pisze:Patkazal - musisz bezwzględnie nabyć glukometr i zacząć robić pomiary. Praktycznie nie powinnaś podawać insuliny, jak nie zmierzysz. Dawka jest stanowczo za duża jak na początek - możesz mieć od razu spadki. Jak podasz kolejną dawkę przy niskim poziomie możesz kota nawet wysłać na tamten świat. Więc to jest bezwzględnie pierwsza sprawa, jaką musisz zrobić. Odstaw także suche - reszta karm przez ciebie wymienionych jest ok, ale pamiętaj, żeby wybierać takie bez zbóż (ryżu itd). Kot nie może dostawać węglowodanów.

Właśnie zamówiłam.. Czy wystarczy mierzenie cukru raz dziennie - rano? Suche odstawiłam Pafnusiowi już przedwczoraj.. I w takim razie od jakiej dawki insuliny mamy zacząć? ) 0,25, 0,5 czy 0,75? I jak często sprawdzać też siuśki kota pod kątem ketonów?

patkazal

Post » Pt lis 02, 2012 22:04 Re: Wątek cukrzycowy VII

Nie, cukier bezwzględnie mierzysz ZAWSZE przed podaniem insuliny. Poza tym przydałoby się jeszcze ze dwa razy w ciągu dnia, żeby wiedzieć co się dzieje. Może być np tak, że PRE będziesz miała cały czas 350 i możesz sądzić, że dawka jest za mała. Tymczasem może być tak że bardzo gwałtownie spada w ciągu dnia, a potem dochodzi do odbicia (poczytaj o kontrregulacji), co będzie praktycznie znaczyło, że dawka była za duża a nie za mała.
Co do dawki - mam nadzieję, że wypowiedzą się tu inne dziewczyny, ja mam malutką koteczkę, trzeba brać pod uwagę masę twojego kota (ile on waży?). Ale mimo wszystko ja bym zaczęła od 0,5.
Ketony w tej chwili powinnaś mierzyć raz dziennie, tak sądzę, dopóki kot się nie wyreguluje. Bo potem już nie ma tak częstej potrzeby. Tzn jeśli cukrzyca jest ładnie kontrolowana, to raczej ciał ketonowych nie będzie.

sheridan

Post » Pt lis 02, 2012 22:06 Re: Wątek cukrzycowy VII

patkazal, glikemię powinnaś mierzyć przed każdym podaniem insuliny. Z Twoim dzikusem pewnie się tak zdarzy, że czasami się nie uda, więc tym bardziej lepiej zacząć ostrożnie od małej dawki (0,25 jednostki). Staraj się jednak mierzyć zawsze przed podaniem Lantusa. Początkową dawkę utrzymaj przez około 10 dni. Potem, według wyników glikemii, można dawkę zmienić.
Ostatnio edytowano Pt lis 02, 2012 22:09 przez Małgorzata i Toffee, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Pt lis 02, 2012 22:07 Re: Wątek cukrzycowy VII

Hej Dziewczyny,

ja w sprawie dzienniczków. Wszystkim udzielającym rad, śledzącym i zainteresowanym byłoby bardzo pomocne, gdyby każda osoba pisząca w sprawie swojego kota cukrzycowego miała założony dzienniczek podobnie jak „Kociara”, która robi tak już od wielu lat. Chciałam tę „modę” zaprowadzić już kilka lat temu, ale podniosły się wtedy protesty.

Ja często tak bardzo się do tej pory zniechęcam szukaniem wcześniejszych wyników, że najpóźniej po pół godziny sfrustrowana zamykam stronę, myśląc sobie: Tinka, nie masz aż tyle czasu na szukanie poszczególnych wyników i potrzebnych ci info lub na zadawanie dodatkowych pytań, żeby wiedzieć dokładnie, co się z danym kotem dzieje.

Nie będę już udzielała żadnemu dłużej bywającemu w naszym wątku właścielowi jakichkolwiek porad, jeśli nie będzie miał założonego dzienniczka z systematycznymi (= codziennymi) wpisami pomiarów, dawek insuliny, ilości karmy, ewentualnie dodatkowych uwag.

Do tej pory nie znalazłam żadnego polskiego portalu, gdzie można by wstawić tabele Excel online. Czy Wy znacie jakieś polskie portale?

Zrobiłam już wiele lat temu instrukcję wstawiania tabeli Excel do Internetu, z której korzysta od początku „Kociara”. Jest to strona niemiecka. Jeśli znacie inne strony, to też ok. Najważniejsze, żeby każdy szukający pomocy miał wyniki w kupie, żeby można było na to całościowo spojrzeć, żeby zobaczyć tendencję.

Tabelę najlepiej zrobiłabym w podpisie, bo tabela będzie wtedy wszędzie widoczna i będzie ją można na bieżąco aktualizować.

Instrukcja ładowania tabeli w portalu oyla.de

1. Logujesz się na http://www.oyla.de z nazwą HP i adresem E-mail, przy AGB musisz zaznaczyć pole krzyżykiem (ich habe die AGB gelesen und stimme zu). Nazwa HP musi mieć tylko małe litery: np. wyniki_synka.

2. Czekasz na mail z linkiem aktywizującym i klikasz na niego. Jeśli nie uda się automatycznie, to skopiuj go i przenieś w odpowiednie pole.

3. Dostaniesz następny link z Twoimi danymi do zalogowania.

4. Zaloguj się, a potem kliknij po lewej stronie na „Textseiten“ (drugi nagłówek – Seitenbearbeitung). Załóż nową stronę (neue Textseite anlegen), daj jej tytuł (... gib ihr einen Titel), np. tabela Synka i kliknij na „Textseite anlegen“.

5. Po lewej stronie w trzecim nagłówku „ Bilder und Dateien” masz też taki sam podtytuł „Bilder und Dateien ”. Kliknij na tę opcję. I poszukaj „Dateien hochladen” (3. pozycja).

5. Kliknij na „Datei hochladen“ i wybierz (na samej górze: Art.) Office (Word/Excel). Kliknij na „Durchsuchen“ i załącz odpowiednią tabelę z Twojego pliku w komputerze, którą chciałaś załadować. Nazwa pliku na Twoim komputerze nie może mieć żadnych przerw (najlepiej zrobić to ze znakiem _ , np. Tabela_Synka lub jakoś podobnie. Kliknij teraz na „Jetzt hochladen”.

6. Kliknij następnie po lewej stronie na „Textseiten“ i otwórz założoną przez Ciebie stronę funkcją „Bearbeiten”.

7. Na górze masz taki znaczek, który wygląda jak część łańcuszka (hiperlink). Jest on na górze, po środku drugiego paska menu. Kliknij na niego. Wybierz do Twojej tabeli (Bitte wähle die Art des Hyperlinks aus) tekst: „Verknüpfung zu Office Datei“.

8. Następnie kliknij na „weiter“ i zobaczysz w „Datei auswählen“ swój załadowany plik. Daj mu tytuł, np. Tabela Synka. Kliknij na „Einfügen“, wtedy pokaże się nazwa tabeli. Kliknij na dole na „Speichern“.

9. Kliknij potem na „Öffnen“ Na stronie pokaże się nazwa Twojej tabeli. Potrzebny jest Ci jeszcze URL, żeby wkleić tabelę na forum (najlepiej w podpisie). Kliknij prawą stroną myszki i skopiuj plik. ( u mnie dla próby z zupełnie innym plikiem wyglądało to tak: http://www.oyla.de/userdaten/488/26639/ ... _Synka.xls.

10. Tabelę możesz na bieżąco aktualizować. Zaczynasz wtedy od 5. punktu. URL nowo załadowanej tabeli jest takie samo, jeśli w Twoim komputerze pozostanie taka sama nazwa.

Tu masz jeszcze całą instrukcję po niemiecku:
http://www.forumromanum.de/member/forum ... betes.html

Pozdrowienia
Tinka
Ostatnio edytowano Pt lis 02, 2012 22:13 przez Tinka07, łącznie edytowano 3 razy
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pt lis 02, 2012 22:08 Re: Wątek cukrzycowy VII

patkazal pisze:No właśnie dlatego napisałam tutaj.. Kurczę, nie brzmi to najlepiej.. I do tego nie spodziewałam się aż takich problemów ze zdobyciem tych malutkich insulinówek U100.. Nigdzie nie ma..
Mieszkasz w Pruszkowie. Spróbuj kupić strzykawki tu: to sklep medyczny w Ursusie tuż obok stacji WKD/SKM http://www.sklepmedyczny.com.pl/igly-i- ... -u100.html Zadzwoń czy są aktualnie na stanie. Możliwy odbiór osobisty chyba do godz 17.00

Jeśli już zamówiłaś gdzieś indziej, to możesz odwołać o ile cena opakowania 100 szt jest taka sama.
Ostatnio edytowano Pt lis 02, 2012 22:17 przez "Kociara", łącznie edytowano 1 raz

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Pt lis 02, 2012 22:11 Re: Wątek cukrzycowy VII

Dzięki! Czyli dokąd nie przyjdzie zamówiony glukometr i tak nie mam co wychodzić przed szereg.. W takim razie pewnie zaczniemy leczenie w okolicach wtorku.. Co do badania w ciągu dnia, to będzie to możliwe dopiero w weekend, w tygodniu nie ma na to szans z uwagi na pracę.. Pafnuś waży 4,1 kg.

patkazal

[poprzednia][następna]