Wątek cukrzycowy VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie mar 17, 2013 20:22 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Sheridan, a dostane te insuline lantus u weterynarza? Co mam powiedziec naszej lekarce? Skonsultowac to z nia, czy dzialac na wlasna reke? Zakupilam na dwa dni filety sheba. Znajde te karmy w stacjonarnych sklepach zoologicznych, czy tylko przez internet?

Dagmara03

Od: Nie mar 17, 2013 0:14

Post » Nie mar 17, 2013 20:25 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Hej Dagmara03,

Hej, juz wszystko przeczytalam odnosnie karmy. Zdecydowalam sie wiec na zamowienie karmy animonda integra diabetes z kurczakiem i z wolowina. Mam nadzieje, ze o to chodzi. Bede musiala przyzwyczaic moja kotke do mokrej karmy.
Dagmaro, powinnaś postarać się przyzwyczaić Twoją Kotkę do mokrej karmy, choć to będzie pewnie trochę trudne ze względu na przyzwyczajenia. Nie wiem, jaką karmę dostawała Twoja kicia przez całe te lata, ale jeśli tylko suchą, to będzie to pewnym problemem. Może jednak się uda. Sucha karma nie służy żadnemu kotu cukrzycowemu, bo zawiera za dużo węglowodanów w suchej masie. Karma mokra cały czas dostępna przy podawaniu Caninsuliny to też błędne zalecenie. Insulinoterapia Caninsuliną + sucha karma to jednak poważny błąd, jaki popełnia lekarz weterynarii.
Tylko nie wiem jak jej podawac te jedzonko, bo ona jest przyzwyczajona do tego, ze zawsze ma w misce chrupk i nawet teraz jak podaje jej jeszcze sucha karme i dziele jej to na porcje to nie zjada calej porcji i nie wiem, czy wtedy mam jej zabrac miseczke i dac dopiero przy nastepnym karmieniu i tak caly czas. Czy zostawiac jej to az zje do konca? Jakies rady?
Ok, rady są, ale rewolucyjne: przede wszystkim zmiana karmy z suchej na mokrą i koniecznie rozmowa z lekarzem na temat zmiany insuliny na Levemir lub Lantus.
Insuline dostaje o godzinie 7 i 19. Do tej pory rano byly 2 jednostki, a wieczorem 1. Teraz po konsultacji z lekarzem dostaje 3 rano i 2 wieczorem z racji utrzymywania sie wysokiego cukru ponad 500, ponad 400
Tak właśnie funkcjonuje kontrregulacja. Lekarz, nie znający procesów zachodzących w organizmie przy cukrzycy i ustalający od początku za wysoką dawkę insuliny, w dalszym ciągu myśli błędnie, że dawka jest jeszcze za niska, jeśli wyniki są coraz wyższe. Nie przychodzi mu wcale do głowy, że zwierzę kontrreguluje. Nie zastanawia się nad przyczynami: insulina i jej dawki? karma? etc. Utrzymuje bez logicznego myślenia i chęci poszperania w literaturze fachowej (ale w tej nowszej niż 20 lat temu) swoją wyuczoną kiedyś tam terapię cukrzycy u kotów. Wtedy jednak prognoza na przeżycie wynosiła najwyżej rok. Teraz dobrze prowadzone koty cukrzycowe mogą żyć latami, oczywiście w zależności od wieku, w którym wystąpiła choroba.
Zaleca jej zwiększenie o 1, ale wyniki wcale a wcale się nie poprawiają
Dlaczego się nie poprawiają? Wet Ci na to pytanie nie odpowie, bo nie ma pojęcia o cukrzycy. Wyniki się nie poprawiają, bo Twoja filigranowa kotka dostaje o wiele za dużo insuliny i nieodpowiednią karmę.

Karmie ja royalem diabetic. Dzis od rana postanowilam jej dac stara karme, ktora dostawala przed rozpoczeciem leczenia i wyniki wygladaja mastepujaco:
7.00 - 592 3j
11.00 - 397
17.00 – 498
Wyrzuć tę karmę do kosza. Jak nazywa się ta stara karma???

Dodam, ze kotka bardzo stresuje sie przy mierzeniu cukru i podawaniu insuliny(stczy, drapie,ucieka)
Moglby mi ktos pomoc w ustaleniu kiedy powinnam jej dawac karme, bo przyznam, ze przeczytalam duzo postow, ale jakos sie w tym nie lapie do konca
Twoja Kotka z biegiem czasu przestanie się stresować. Każdy kot przyzwyczaja się do pomiarów. O karmie napisałam powyżej. Potrzebujesz kardynalnych zmian. Podam Ci harmonogram karmienia, jak się postarasz o zmianę insuliny. Na Canisulinie możesz karmić tylko 2 x dziennie do dwóch godzin po podaniu zastrzyku.

Nasze leczenie trwa juz jakis miesiac. Zauwazylam, ze kotka schudla, duzo pila, duzo sikala. Wyniki krwi jak na taka starowinke miala dobre jezdzilam z nia na kroplowki.
Kroplówki podskórne możesz robić sama w domu. Wystarczy, że wet Ci pokaże, jak je robić. To wcale nie jest trudne.

Od 2 tygodni ma sie bardzo dobrze, zachowuje sie jak dawniej i przytyla. Na poczatku wazyla 2,5 kg, a teraz 2,7kg. W moczu nie ma cial ketonowych
Potrzebuje pomocy. Chcialabym, zeby jej leczenie przebieglo jak najbardziej prawidlowo
Proszę nie łudź się tymczasową dobrą kondycją. Jeśli myślisz o wszystkim na serio, to powinnaś przeprowadzić poważną rozmowę z lekarzem wet.

Moja kotka ma 17 lat i jestesmy w stalym kontakcie z lekarzem. Prosze o jakies rady jak postepowac.
Jak wcześniej napisałam, kontakt z wetem wykorzystaj do poważnej z nim rozmowy na temat skutecznej terapii cukrzycy u kotów. Jak wyglądają inne aktualne wyniki krwi (morfologia i biochemaia?) Jakie są parametry nerkowe?

Papatki
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Nie mar 17, 2013 21:07 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Tinko, przede wszystkim dziekuje Ci bardzo mocno za wyczerpujaca odpowiedz.

Moja kotka zdecydowanie woli karme sucha i najczesciej taka dostawala przez te lata, natomiast mokra karma nie jest jej obca. Mysle, ze nie bedzie az takiego wielkiego problemu ze zmiana (przed chwilka zjadla prawie caly filecik sheba z kurczaka). Tak jak mowisz- cale zapasy royala leca z domu. Ta stara karma to perfect fit.

Oczywiscie, wybiore sie do naszego lekarza i poprosze o zmiane insuliny. Troche obawiam sie reakcji, nie wiem jak argumentowac, zeby nie urazic weta.

Odnosnie caninsuliny- jezeli jutro rano krew wykaze powyzej 500 to ile jednostek mam jej dac wobec tego? Pytam, bo rano jeszcze nie bede miala innej insuliny. I co jezeli wet nie zgodzi sie na zmiane insuliny? :(

Jezeli chodzi o wyniki badania krwi to nie dostalam ich do reki. Wet powiedziala, ze wyniki delikatnie sa popodwyzszane, ale to jest standard w takim wieku (17lat).

Dziekuje i pozdrawiam :)

Dagmara03

Post » Nie mar 17, 2013 21:23 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Dagmara, musisz się nauczyć czytać etykiety. Skład sheby filetów:

Filety drobiowe:
mięso drobiowe (min. 45%), piersi z kurczaka (min. 26 % ), tapioka.
Filety z tuńczyka:
filety rybne (min. 45 %), filety z tuńczyka(4%), tapioka.
Kaczka i filety drobiowe:
pierś kurczaka (min. 30 %), pierś kaczki (min. 4 %), tapioka.
Filety z owoców morza:
tuńczyk (min. 45%), owoce morza (min. 4% mieszanka z mątwy i muszel), tapioka
Mini-Filety z kaczką:
mięso i uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym min. 4% kaczki), zboże, składniki mineralne
Mini-Filety z jagnięciną:
mięso i uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym min. 4% jagnięciny), zboże, składniki mineralne
Mini-Filety z wołowiną:
mięso i uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym min. 4% wołowiny), zboże, składniki mineralne
Mini-Filety z cielęciną:
mięso i uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym min. 4% cielęciny), zboże, składniki mineralne

Widzisz tam zboże? Bo ja tak. Czyli: odpada. (chyba że masz jakieś inne filety). Prosta zasada brzmi tak: nic co leży w sklepach na półkach nie nadaje się dla twojego kota (mam na myśli przeciętny sklep spożywczy, nie zoologiczny, bo w dobrych dostaniesz lepsze karmy). Perfect Fit to syf.
Ja jeszcze dołożę tyle: nie ufam niczemu, co jest opisane jako: mięso i uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego bo to też niewiadomego pochodzenia syf. W dobrych karmach będziesz maiła: tyle a tyle kurczaka, królika, indyka, czy czego tam. I wymienione: mięso, serca, wątroba, żołądki... A nie jakieś nie wiadomo co.
Będziesz musiała - jak my tu wszystkie - zamawiać z internetu. Najlepszy jest zooplus, trochę droższa animalia (ale świetne obsługa i można zamawiać pojedyncze sztuki).

Co do insuliny - to delikatna sprawa, wymagająca dyplomacji. Możesz powiedzieć że konsultowałaś sprawę z właścicielami kotów cukrzycowych albo innymi lekarzami, zrobiłaś wywiad itd. Tyma bardziej, ze na tej insulinie twój kot nie ma dobrych wyników, tak? Na forum internetowe lepiej się nie powoływać, tym bardziej, że niektórzy lekarze mają na ten temat wyrobione negatywne zdania. Ogólnie - musisz się przyzwyczaić, że nasi weci tkwią z wiedzą 30 lat temu i to, co ci mówią jest niestety do weryfikacji w internecie. A to co my ci tu mówimy - w ogólnym zarysie - możesz także znaleźć na wielu stronach zagranicznych.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Nie mar 17, 2013 21:47 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Sherdian, dziekuje za rady. Rozumiem o co chodzi, jutro zamowie te filety i jeszcze jakas inna karme glowna, bo rozumiem, ze filety to przekaska. Bede kombinowac :) pozdrawiam serdecznie!

Dagmara03

Post » Pon mar 18, 2013 0:03 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Ja myślę, że co kot to inne upodobania smakowe. Mój kot jadł jedynie animonde diabedic integra,przekonywałam go do niej oszukując go tzn. wkładając w każdą podawaną mu kulkę animondy coś co lubił i tak się przyzwyczaił. Nie zjadł za to żadnej dobrej i wychwalanej tutaj karmy jak miamorem,, power of nature, grau. Do dziś stoi cały pakiet karm aplawsw lodówce. Musze chyba je komuś sprezentować. Już nigdy nie kupie całego pakietu w ciemno.Teraz zamawiam po jednej puszce na wypróbowanie. Animonda integra diabetic w moim przypadku okazała się bardzo skuteczna i trafiona- plus systematyczność i odpowiednia dawka do ilości insuliny. Cukrzyca u nas śpi...ale wątróbkę kotu zniszczyła... Walczymy..
Obrazek

Iwooona

Od: Śro paź 10, 2012 12:24

Post » Pon mar 18, 2013 0:18 Re: Wątek cukrzycowy VIII

A, to jest znany numer: im gorsza karma tym smaczniejsza:) Moje szału dostają do whiskasa, a ja mam kolekcję kilkudziesięciu puszek "z wyższej półki" na które jest tylko nieustający foch. Grau nie tknęły w ogóle, tak samo moonlight dinner, power na początku owszem, wchodził, teraz też jest be i fuj i tak ze wszystkim. Kończy się na tym, że otwieram najtańszą animodę, bo nie mam serca wywalać do śmieci raz za razem drogich puszek. Pusiastej najlepiej wchodzi Kattovic antyallergiczny pełen glutenu, ryżu, jakiejś pulpy buraczanej, kto wie czego, jak się cukrzyk dobierze, jest masakra. No, ale to jak u ludzi - "zdrowe" nie pochodzi, a fast foody i owszem:) No ale trzeba próbować, może akurat dobra karma "chwyci".
(Prosiu zresztą jedzie teraz akurat na surowym, więc już nie wiem, kto i kiedy zje te zapasy:))

A animoda diabetic nie jest zła, ale jakoś u nas te karmy lecznicze animody zupełnie nie chwytają, tak samo było z urinary, a teraz Pusiasta nawet nie tknęła antyalergicznego.

sheridan

Post » Pon mar 18, 2013 1:25 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Hej Słodcy :)
dawno mnie nie było bo ostatnio żyję w dużym stresie: wyprowadzka ze starej pracy (przepychanki, pożegnania), pierwszy dzień w nowej robocie w teraz 15tego w piątek... niby spoko ale umierałam ze strachu... i jutro znowu do "piekła"...
Moja Figa dobrze się trzyma ale bardzo bym chciała doprowadzić do obniżenia dawki insuliny... BARDZO PROSZĘ O POMOC W TEJ KWESTII; W marcu kilku pomiarów nie zrobiłam z różnych powodów ale obiecuję poprawę w tej kwestii, udało mi się wreszcie założyc dzienniczek :) nie wpisywałam nazw karm bo podaje ich kilka na zmianę i po prostu nie pamiętam co i kiedy ale to tez bede od teraz notować regularnie. Po krzywej robionej w 20 stycznia Tinka kazała mi obniżać dawke insuliny ale nie udało mi sie to bo zaraz po zrobieniu krzywej cukier Figi skoczył do ponad 200 a nawet do 300 i wtedy zamiast zmniejszyć zwiekszyłam dawkę do 2,25... i Figa jest na niej do dziś. Jemy: Integra Protect Diabetes; Miamor Mild: Kurczak i szynka; Gimpet ShinyCat: Kurczak & Rak, Tuńczyk & Kurczak, Makrela i kurczak; Miamor Pastete: Drób z wątróbką, Łosoś; Miamor Feine Filets: Tuńczyk i jajko przepiórki, Jasny tuńczyk i krewetki; Schmusy: czerwony okoń, tuńczyk, sardynki - co 2 godziny do +6 - moze zmienic te godziny karmienia na co 2,5 a ostatnie karmienie dać +5? choć w części edu pisało ze +6 jeszcze mozna podawać. Dziewczyny pisały ze zmniejszały dawki dopiero przy 80 ja teraz mam wyniki w granicach 180-130...
Musze jeszcze dodać że Figa cały czas juz od prawie poł roku ma powiekszony wg weta - wezeł chłonny, pod brodą po lewej stronie... łzawi jej też oczko i ma problemy z oddychaniem jak leży bez poduszki pod głową :( weci porponują na to jedynie steryd... lub biopsję :( ja gdzies czytałam że z węzłów podżuchwowych biopsji sie nie roobi... nie chcę jej narażac na niepotrzebny ból i stres. Ala taki stan napewno nie pomaga w leczeniu cukrzycy
moze jest jakiś antybiotyk najlepiej w zastrzykach, który mogłabym sama podawac? bo podejrzewam ze to problemy z zębami Figa juz miala kilka zabiegów z narkozą z powodu zębów, ale ostatnio wetka stwierdziła że zęby w porządku :/ zagladając Grubej do paszczy przez może 2 sekundy...
Tinko, Sheridan, Mamrot proszę o pomoc co mogę zrobić zeby wyniki u Figi były niższe i zebym mogła obniżyc w końcu te dawki lantusa?
pozdrawiam
Fuksja i Figa
http://figusia.npage.de/pomiary.html

^..^fuksj@

Od: Sob lis 10, 2012 2:15

Post » Pon mar 18, 2013 9:15 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Hey ^..^fuksj@
Ładny ci wyszedł ten dzienniczek - zdolna jesteś. Wyniki też ładne - chociaz duża dawka insuliny.

Tinko
Dzisiaj rano PRE 121 - podałam 0,5 jednostki, nie bardzo chciał jeść (to chyba związane ze spadkiem cukru) Bozity więc dałam mu ok. 10g chrupków z power of nature (kurczak), bo bałam się podać insulinę i wyjść do pracy tak bez kontroli jedzenia. Suche zjadł, bo chyba troche zatęsknił do krupek.

Molesław

Od: Pon lut 11, 2013 14:28

Post » Pon mar 18, 2013 12:31 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Hej wszystkim, jakie strzykawki powinnam zamowic do insuliny lantus? Lantusa jeszcze nie mam, ale strzykawki chcialabym juz dzis zamowic, zeby jak najszybciej dzialac. Czytalam wczesniejsze posty o strzykawkach, ale chcialabym aktualizacji na ten temat, zeby nie popelnic bledu.

To te ? -
Strzykawka insulinowa, 0,5ml, u-100 (m-fine+) z igłą, G30, 0,3x8 mm, 100 sztuk

Dalam dzis Ernestce 2j o 7.00 (a nie 3) i z 500 spadla do 295(najnizszy wynik od tygodnia) od wczoraj jest tylko na mokrej karmie.

Dagmara03

Post » Pon mar 18, 2013 14:47 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Dagmara03 pisze:Hej wszystkim, jakie strzykawki powinnam zamowic do insuliny lantus? Lantusa jeszcze nie mam, ale strzykawki chcialabym juz dzis zamowic, zeby jak najszybciej dzialac. Czytalam wczesniejsze posty o strzykawkach, ale chcialabym aktualizacji na ten temat, zeby nie popelnic bledu.

To te ? -
Strzykawka insulinowa, 0,5ml, u-100 (m-fine+) z igłą, G30, 0,3x8 mm, 100 sztuk

Dalam dzis Ernestce 2j o 7.00 (a nie 3) i z 500 spadla do 295(najnizszy wynik od tygodnia) od wczoraj jest tylko na mokrej karmie.

http://diabetyk24.pl/igly-do-penow,-str ... _1341.html

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Pon mar 18, 2013 16:56 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Do LeiaSW

Twoje życzenia - takie prosto z serca - się spełniają. Dzisiaj u Molka PRE 121 /poranne/. Dzięki dziewczyno za szczere życzenia, tylko takie się spełniają. :piwa: :kotek:

Molesław

Post » Pon mar 18, 2013 17:12 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Dagmaro03
Nie mogę wysłać Ci wiadomości (nie wiem dlaczego) mój PW beapie1@o2.pl

Molesław

Post » Pon mar 18, 2013 17:17 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Ja ostatnio zamawiałam stąd:

http://www.zdrowiediabetyka.pl/Strzykaw ... k-142.html

To są te z dłuższą igłą - chyba jednak je wolę.

Diabetyk24 wystawia w tej chwili również te strzykawki na allegro.

sheridan

[poprzednia][następna]