Moderator: Moderatorzy
kokolo pisze:Potrzebuję Azodyl. Czy da się go kupić w Niemczech? A może ktoś będzie teraz składał zamówienie i mogę się podłączyć?
Pozdrawiam.
cypisek pisze:Tu dziewczyna się ogłasza ,że ma odsprzedać..
http://www.petworld.pl/ogloszenie/koty/ ... edam/13402
kokolo pisze:Już wszystko odsprzedała, niestety dla mnie. Bardzo miła w kontaktach mailowych.
Będę zamawiała niedługo. Ile mam tego zamówić? Wiem, że to zależy od tego ile chcę wydać, ale może ktoś ma doświadczenie i może mi poradzić ile czeka się na efekty, ile trwa stabilizacja i ile powinna trwać kuracja mniej więcej?
tiramisu507 pisze:dzisiaj bylismy znowu u weta, rany w pysku sie goja wyniki krwi jak poprzednio morfologia sie troche pogorszyla jest w dolnych granicach normy, znowu spadla temperatura 37,6, pojawily sie wymity, dostal reconvalecent czy jak to sie pisze, wymitowal od wczoraj 3 razy tm specyfikiem, caly czas nie chodzi zaniesiony do kuwety zalatwi sie i siada i czeka, trzeba go zaniesc na podusie i tam lezy, jak mu sie podstawi miskie z woda czasem sie napije, lezy pod kroplowka z nacl, lewa nerka jest bardzo powiekszona, wet powiedzial ze mozna zrobic rtg z kontrastem ale w jego stanie istnieje za duze ryzyko ze to go zabije, dostal antybiotyk furosemid glukoze i lek ktorego nazwy zapomnialam na koncu bylo cos azol wet mowil ze ten lek nie jest dopuszczony dla kotow ale mamy mu podac bo jezeli nerka jest zaczopowana to to mu pomoze, ma tez dzialanie silnie przeciwbolowe.
nie widze poprawy ani pogorszenia i zaczynam sie zastanawiac jezeli taki stan sie utrzyma do poniedzialku chyba bedzie trzeba go uspic.......
[/quote]tiramisu507 pisze:dzisiaj bylismy znowu u weta, rany w pysku sie goja wyniki krwi jak poprzednio morfologia sie troche pogorszyla jest w dolnych granicach normy, znowu spadla temperatura 37,6, pojawily sie wymity, dostal reconvalecent czy jak to sie pisze, wymitowal od wczoraj 3 razy tm specyfikiem, caly czas nie chodzi zaniesiony do kuwety zalatwi sie i siada i czeka, trzeba go zaniesc na podusie i tam lezy, jak mu sie podstawi miskie z woda czasem sie napije, lezy pod kroplowka z nacl, lewa nerka jest bardzo powiekszona, wet powiedzial ze mozna zrobic rtg z kontrastem ale w jego stanie istnieje za duze ryzyko ze to go zabije, dostal antybiotyk furosemid glukoze i lek ktorego nazwy zapomnialam na koncu bylo cos azol wet mowil ze ten lek nie jest dopuszczony dla kotow ale mamy mu podac bo jezeli nerka jest zaczopowana to to mu pomoze, ma tez dzialanie silnie przeciwbolowe.
nie widze poprawy ani pogorszenia i zaczynam sie zastanawiac jezeli taki stan sie utrzyma do poniedzialku chyba bedzie trzeba go uspic.......
casica pisze:
1. Czy w ogóle jest jakaś konkretna diagnoza?
2. Ile płynów kot dostaje dziennie w kroplówce?
3. Spytaj weta po co podaje kotu glukozę i furosemid? Niech Ci dokładnie wyjaśni.
4. Po kilkudniowych kroplówkach jakie są wyniki jeśli chodzi o mocznik i kreatyninę?
5. Czy robiłaś koty jonogram i jakie są ewentualne wyniki?
6. Kot w takim stanie powinien jeść cokolwiek, byle jadł. Żadnych diet, żadnych wynalazków, niech je co lubi.
7. Jeśli kot się nie poddaje, warto walczyć.
A przede wszystkim warto zmienić weta
edit: mój nerkowy Dracul (obecnie mamy kryzys) dostawał 300 ml płynu w kroplówce dożylnej. Porcja dzienna podzielona była na 3 - po 100 ml jednorazowo. Może kot dostaje zbyt dużą dawkę płynu jednorazowo?
tiramisu507 pisze:1. niewydolnosc nerek, zmiany w sluzowce pyska, powiekszona nerka lewa, wet nie wie czy nerka jest zablokowana przez krysztalki czy kamienie czy z innego powodu
Jeśli to jest niewydolność nerek, nie rozumiem postępowania - zapach z pyszczka, nadżerki to pierwszy sygnał, że coś się dzieje z nerkami. Narkoza te nerki dodatkowo obciążyła i z być może prostego zrobiło się skomplikowane. Moim zdaniem to był ewidentny błąd weta. Powinien zaordynować dokładne badania i podać leki oraz kroplówki
2. kot dostaje 300 ml soli fizjologicznej dozylnie, 4 razy 20 ml glukozy dozylnie, 0,3 ml furosemidu dozylnie
Skoro nie je, faktycznie jest problem, ale wydaje mi się, że tej glukozy zbyt dużo. Furosemidu też jest duża dawka. Czy kot nie siusia? Albo ma problemy z oddawaniem moczu? Jeśli nie ma spróbujcie odstawić furosemid.
3. wet mowi ze furosemid na pobudzenie pracy nerek i wydalanie mocznika a glukoze bo od tygodnia nie je i w celu wzmocnienia/odzywienia
4. mocznik powyzej 130 kreatynina powyzej 13,6 ile powyzej nie wiemy bo sie aparaturze skala skonczyla
Biochemię (czyli mocznik, kreatynina, a skoro kot nie je warto też sprawdzić jak się czuje wątroba) można zrobić w ludzkim laboratorium, można też wysłać krew do innego labu, niech Ci nie wciska ciemnoty o skończonej skali![]()
5. jezeli jonogrm to hematokryt czy jakos tak to spadlo z 48 na 40 jezeli na i k to nie
To zrób koniecznie, ważny bardzo jest poziom potasu i innych perwiastków.
6. podajemy na sile ten reconvalescentpo jednej strzykawce, mazalismy pysk jogurtem naturalnym bo zawsze lubil, kaszka manna mojej 2 letniej corki bo tez jej zawsze wyjadal to zlizal to co mial na gornej wardze tym sposbem zjadl moze lyzeczke albo poltora, podsuwalismy wolowine drobnopokrojona, schab nic nie tknal a po karmieniu na sile pojawily sie wymioty po ok 4 godzinach
Z reconvalescent trzeba bardzo uważać, kot nerkowy nie powinien dostawać tego dłużej niż 2 doby. Może spróbować karmić go strzykawką i odstawić glukozę, albo zmniejszyć dawkę? Czy dostaje coś osłonowo na przewód pokarmowy? Jakiś ranigast, coś tego typu? I coś przeciw wymiotnego? Przy wysokim moczniku przewód pokarmowy jest bardzo podrażniony, są nadżerki - nie tylko w pyszczku. Ból i mdłości są poza wszystkim, przyczynami braku łaknienia.
7. znowu mu spada temperatura lezy na puchowej podusi z termoformem, kroplowki podgrzewam, on reaguje na nas podnosi glowe, fizycznie wyglada dobrze, walczymy pluczemy go od soboty nie ma poprawy, nie mam pewnosci ze on nie cierpi, na zadanie nasze wet podal srodki przeciwbolowe, pytanie jak dlugo to moze trwac, ile kot moze lezec pod kroplowka zeby nie cierpial
Ostatnio rozmawiałam z moim wetem. Mój Dracul (17 lat i 5 miesięcy) ma poważny kryzys. Na pnn cierpi od 4 lat. Pytałam m.in. o to, jak długo kot może dostawać kroplówki, jak długo należy go leczyć, ciągnąć za uszy na właściwą stronę. Powiedział mi, że dopóki kot ma wolę życia i walki, warto próbować. Bo czasem jest tak, że nerki zaskoczą po np 3 tygodniach kroplówek. Ludzie często tracą cierpliwość, ale jeśli kot chce żyć, może się udać. Dracul chce i walczy, walczymy razem z nim. Z tego co piszesz Twój kot ma wolę, więc nie rezygnuj, walcz.
casica pisze:tiramisu507 pisze:1. niewydolnosc nerek, zmiany w sluzowce pyska, powiekszona nerka lewa, wet nie wie czy nerka jest zablokowana przez krysztalki czy kamienie czy z innego powodu
Jeśli to jest niewydolność nerek, nie rozumiem postępowania - zapach z pyszczka, nadżerki to pierwszy sygnał, że coś się dzieje z nerkami. Narkoza te nerki dodatkowo obciążyła i z być może prostego zrobiło się skomplikowane. Moim zdaniem to był ewidentny błąd weta. Powinien zaordynować dokładne badania i podać leki oraz kroplówki
casica pisze:tiramisu507 pisze:2. kot dostaje 300 ml soli fizjologicznej dozylnie, 4 razy 20 ml glukozy dozylnie, 0,3 ml furosemidu dozylnie
Skoro nie je, faktycznie jest problem, ale wydaje mi się, że tej glukozy zbyt dużo. Furosemidu też jest duża dawka. Czy kot nie siusia? Albo ma problemy z oddawaniem moczu? Jeśli nie ma spróbujcie odstawić furosemid.
casica pisze:tiramisu507 pisze:3. wet mowi ze furosemid na pobudzenie pracy nerek i wydalanie mocznika a glukoze bo od tygodnia nie je i w celu wzmocnienia/odzywienia
4. mocznik powyzej 130 kreatynina powyzej 13,6 ile powyzej nie wiemy bo sie aparaturze skala skonczyla
Biochemię (czyli mocznik, kreatynina, a skoro kot nie je warto też sprawdzić jak się czuje wątroba) można zrobić w ludzkim laboratorium, można też wysłać krew do innego labu, niech Ci nie wciska ciemnoty o skończonej skali![]()
casica pisze:tiramisu507 pisze:5. jezeli jonogrm to hematokryt czy jakos tak to spadlo z 48 na 40 jezeli na i k to nie
To zrób koniecznie, ważny bardzo jest poziom potasu i innych perwiastków.
casica pisze:tiramisu507 pisze:6. podajemy na sile ten reconvalescentpo jednej strzykawce, mazalismy pysk jogurtem naturalnym bo zawsze lubil, kaszka manna mojej 2 letniej corki bo tez jej zawsze wyjadal to zlizal to co mial na gornej wardze tym sposbem zjadl moze lyzeczke albo poltora, podsuwalismy wolowine drobnopokrojona, schab nic nie tknal a po karmieniu na sile pojawily sie wymioty po ok 4 godzinach
Z reconvalescent trzeba bardzo uważać, kot nerkowy nie powinien dostawać tego dłużej niż 2 doby. Może spróbować karmić go strzykawką i odstawić glukozę, albo zmniejszyć dawkę? Czy dostaje coś osłonowo na przewód pokarmowy? Jakiś ranigast, coś tego typu? I coś przeciw wymiotnego? Przy wysokim moczniku przewód pokarmowy jest bardzo podrażniony, są nadżerki - nie tylko w pyszczku. Ból i mdłości są poza wszystkim, przyczynami braku łaknienia.
casica pisze:tiramisu507 pisze:7. znowu mu spada temperatura lezy na puchowej podusi z termoformem, kroplowki podgrzewam, on reaguje na nas podnosi glowe, fizycznie wyglada dobrze, walczymy pluczemy go od soboty nie ma poprawy, nie mam pewnosci ze on nie cierpi, na zadanie nasze wet podal srodki przeciwbolowe, pytanie jak dlugo to moze trwac, ile kot moze lezec pod kroplowka zeby nie cierpial
Ostatnio rozmawiałam z moim wetem. Mój Dracul (17 lat i 5 miesięcy) ma poważny kryzys. Na pnn cierpi od 4 lat. Pytałam m.in. o to, jak długo kot może dostawać kroplówki, jak długo należy go leczyć, ciągnąć za uszy na właściwą stronę. Powiedział mi, że dopóki kot ma wolę życia i walki, warto próbować. Bo czasem jest tak, że nerki zaskoczą po np 3 tygodniach kroplówek. Ludzie często tracą cierpliwość, ale jeśli kot chce żyć, może się udać. Dracul chce i walczy, walczymy razem z nim. Z tego co piszesz Twój kot ma wolę, więc nie rezygnuj, walcz.
tiramisu507 pisze:moze byc renni albo manti, ranigastu jak na zlosc nie mam
Doustnie proszę także podawać alusal (1/4 tabletki/dzień, rozkruszona i dodawana do pokarmu ). Trzeba również podawać famidynę ¼ tabletki 2 razy dziennie
Podajmy również cerenie przez kilka dni.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości