Wątek cukrzycowy - IV

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt lut 25, 2011 20:43 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Jutr mogłabyś ewentualnie tąkrew zbadać?
Jestes w stanie nakarmić ją choć ciut?
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Pt lut 25, 2011 20:46 Re: Wątek cukrzycowy - IV

i zajrzyj do wątku, wiele się nie znalazło ale może cos pomoże.

viewtopic.php?f=1&t=124679
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Post » Pt lut 25, 2011 20:48 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Kochanie ja ją lecze u Swkiry własnie :)
ufam jej i wierze ze to pomoze, ona robi pobrania krwi we wtorek, przyjezdza ktos i zabiera probki.
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

Od: Śro lut 16, 2011 12:07

Post » Pt lut 25, 2011 21:06 Re: Wątek cukrzycowy - IV

ok juz wszystko zalatwilam, jutro mam transport do jakiegos weta zeby zrobil wyniki. u mojej wetki kosztuje to 70, u niego zaplace 140, ale wiem ze trzeba, juz pozyczylam.

0 444 (1j levemir)
+1 330
+2 300
+3 228
+4 185
+5 170
+6 149
+7 170,185
+8 174
+9 173

Mam ją przetrzymać do rana z insulina, chyba ze cukier jej skoczy do 300 to wtedy kroplowka jak nie pomoze to insulina.

Zrenice juz jej sie troche zmniejszyly, ide do niej, moze zje chociaz troszeczke
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

Post » Pt lut 25, 2011 21:14 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Podziwiam, że tak spokojnie piszesz o kocie nieprzytomnym, bez reakcji z wywalonym językiem. Badanie mocznika i kreatyniny to koszt rzędu kilkunastu złotych.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Pt lut 25, 2011 21:27 Re: Wątek cukrzycowy - IV

magicmada pisze:Podziwiam, że tak spokojnie piszesz o kocie nieprzytomnym, bez reakcji z wywalonym językiem. Badanie mocznika i kreatyniny to koszt rzędu kilkunastu złotych.

uwierz mi ze plakac juz nie mam sily a panika tylko pogorszy sprawe,
ona caly czas jest przytomna, teraz lize karme. badanie mocznika i kreatyny? nawet nie wiedzialam ze takie cos powinnam zrobic??
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

Post » Pt lut 25, 2011 21:46 Re: Wątek cukrzycowy - IV

To podstawowe badania na nerki.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Pt lut 25, 2011 21:54 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Nadii, badania są naprawdę koniecznie. Ten wątek cały czas Ci podpowiada, żebyś je zrobiła jak najszybciej. Powinno było stać się to już dziś. Moim zdaniem tylko mocznik i kreatynina nie wystarczą. Tu potrzebne są kompleksowe badania, żeby wiedzieć wszystko, co wiedzieć należy. Ale z drugiej strony pewnie wet, do którego się jutro udasz, będzie mógł zrobić na swojej maszynie tylko poszczególne parametry. Nie wiem, czy jutro będzie można zrobić wyniki w jakimś wałbrzyskim labie zwierzęcym. Jeśli krew będzie czekała do poniedziałku, to nie mam pojęcia, czy będzie to tak przygotowane, żeby wyniki były miarodajne.

Na Twoim miejscu poprosiłabym, żeby jutro zrobiono od razu wszystko, co się da, i zapytała oczywiście, czy resztę pobranej krwi (trzeba pobrać odpowiednią ilość materiału) będzie można przesłać do labu, żeby zrobić pozostałe ważne parametry. Ale o to będziemy martwić się później. Już jutro mocznik i kreatynina powiedzą nam, w jakim stanie są nerki.

A to dla mnie (nawet już okrojona) podstawa dla kota cukrzycowego:

Badania hematologiczne krwi
- Erytrocyty (RBC)
- Hemoglobina (Hb)
- Hematokryt (Hkt)
- Leukocyty (WBC)
- Trombocyty (PLT)

Leukogram (Skład białokrwinkowy i populacje, tzw. rozmaz):
- monocyty
- limfocyty
- granulocyty obojętnochłonne (segmentowane i pałeczkowate)
- granulocyty zasadochłonne (bazofile)
- granulocyty kwasochłonne (eozynofile)

Badania biochemiczne krwi
- Mocznik (UREA) lub mocznik N(BUN)
- Kreatynina
- Potas (K)
- Sód (Na)
- Fosfor (P)
- Wapń (Ca)
- Bilirubina
- Aminotransferaza alaninowa (ALT, ALAT, GTP):
- Fosfataza zasadowa inaczej alkaiczna (AP)
- Aminotransferaza (AST, AspAT, GOT)
- Triglicerydy
- Białko całkowite
- Albumina
- Cholesterol
- Amylaza
- Lipaza
- Fruktozamina

Pozdrawiam i trzymam wielkie kciuki za Geitti
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pt lut 25, 2011 22:15 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Nadii, jeśli kotka będzie to tolerować (brak wymiotów), to próbuj koniecznie karmić ją strzykawką. W tym stanie sama pokarmu pewnie nie przyjmuje. Insulina bez pokarmu doprowadzi Was wcześniej czy później do hipoglikemii.

Edit: Nadiiska, jedynie zmiana insuliny nie jest żadną gwarancją na wyciągnięcie kotki z kryzysu.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Sob lut 26, 2011 8:07 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Nadii jak się czuje Koteczka ?

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Sob lut 26, 2011 9:58 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Żyjecie?
Obrazek

Liwia

Post » Sob lut 26, 2011 10:27 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Szkoda ze nie przeczytałam postu Liwki wczesniej, juz jestesmy po badaniach, o 14 wyniki. Czitka ma sie dobrze w nocy sie obudzilam jak wstala, spala ze mna na lozku, widzialam ze sie chwieje wiec dalam ja na podloge a ona sama poszla do kuwety, sama pije, bedzei dobrze :)
w wch nie mozna zbadac fruktozaminy, tak mi powiedziala ta wetka, ale mowila zeby zamrozic probke i wyslac listem do wroclawia? ze na poniedzialek dojdzie, co o tym myslicie>?
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

Post » Sob lut 26, 2011 10:48 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Nadiiska, szczęście, że żyjecie i że już po badaniach.

W swojej mądrej książce znalazłam też informację, że surowica do momentu oznaczenia fruktozaminy powinna być zamrożona. Czy to wetka przygotuje odpowiednio próbkę i ją wyśle, czy masz to zrobić Ty sama?

Trzymam wielkie kciuki za dobre wyniki
Tinka

Tinka07

Post » Sob lut 26, 2011 11:06 Re: Wątek cukrzycowy - IV

ona ma zrobic a ja wyslac, ale czy to dotrwa do poniedzialku ? jeszcze poczta polska;/ mam prawie 100 km do wrocławia, nie mam mozliwosc zawiezienia ;/
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

Post » Sob lut 26, 2011 11:10 Re: Wątek cukrzycowy - IV

jeśłi chodzi tylko o fruktozaminę to ja bym nie wysyłała. Bez badań wiemy, że cukrzyca u tej kocicy szaleje. Przy ograniczonej puli czasu i środków odpuściłabym na tym etapie to badanie.
Obrazek

Liwia

[poprzednia][następna]