Wątek dla nerkowców - VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob sty 05, 2013 21:42 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Czytajac ten watek zaczynam watpic w mojego weta, ktory wydawal mi sie sensowny. Zaczne od poczatku. Nefri w ciagu 1.5 miesiaca spadla z 3.5kg do 2.5kg, stracila apetyt i zrobila sie osowiala. Zrobilismy badania krwi (morfologie, biochemie, mocznik, kreatynine, fiv, felv, fecv.. Ogolnie full). Wszystko poza fecv wyszlo negatywne, wiec podejrzenie fip, bedziemy powtarzac badanie za tydzien, bo nic poza kontaktem z wirusem, na fip nie wskazuje. Kreatynina troche podwyzszona, a mocznik uwaga; 2000!. Badanie moczu bylo z tych "kropla na papierek", wyszlo, ze jest podwyzszone bialko. Wet od razu przepisal karme kd i tabletki Nelio na do konca zycia. Nefri od 4 dni jest na tym, ale nie widze, zeby czula sie lepiej. Jak spi to wypada jej lekko trzecia powieka i caly czas leci jej z noska. Po zwyklym synergalu ktory dostawala na zatoki dwa tygodnie temu widzialam duza wieksza poprawe. W poniedzialek bede biegla z nia do weta i nie wyjde poki nie zrobi wszystkich badan (liste juz sobie spisalam z pierwszej strony). Powiedzcie mi, co mam zrobic z tym nelio? Dac jej jeszcze jutro czy wstrzymac sie? I moze ktos zna dobrego weta nerkowego w uk, okolice east sussex?

agnieszka_z

Od: Wto sty 01, 2013 19:57

Post » Sob sty 05, 2013 21:49 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Dr Neska z Polski ma konsultacje mailowe (zajmuje się głównie nerkami).
Ja nie korzystałam z nich więc nie wypowiem się co do jakości merytorycznej.
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Nie sty 06, 2013 7:55 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Nelio to benazepril.
Niedawno pisałam o nim:
Ten lek w przypadku kotów nerkowych ma w praktyce ograniczać białkomocz u kotów z PNN na etapie I i II. Według różnych badań ma to pewien wpływ na postęp choroby i czas przeżycia. Jednak w przypadku kotów z bardziej zaawansowaną PNN - nie stwierdzono już takiej zależności.
Jeśli chodzi o obniżanie ciśnienia - Twój kot nie miał robionego badania i nie wiadomo jakie to jego ciśnienie jest. I o ile w celu faktycznego obniżenia ciśnienia stosuje się zwykle inny preparat bo teoretycznie benazepril jest mało skuteczny to na przykład moje doświadczenia z tym lekiem pokazują, że kot może być po nim trochę śnięty.
.

Vetserwis pisze:Inhibitory ACE - Inhibitory ACE (ACE-I) to leki, których działanie polega głównie na rozszerzaniu naczyń krwionośnych, co wydaje się poprawiać funkcję nerek oraz i zmniejszać białkomocz. Najczęściej stosowanym lekiem z tej grupy jest benazepril (preparat Fortecor). Niestety, nadal nie ma naukowych dowodów na to, że leki te dają pozytywne efekty w leczeniu kotów z niewydolnością nerek, szczególnie gdy podawane są przez długi okres czasu. Mimo początkowo obiecujących wyników benazepril nie powoduje także wydłużenia życia kota. U niektórych kotów podawanie benazeprilu wiąże się ze znacznym pogorszeniem dopływu krwi do nerek i gwałtownym podniesieniem poziomu mocznika we krwi. Dlatego zalecana jest duża ostrożność w stosowaniu tego leku, a także regularne kontrolowanie ciśnienia krwi, a także badania krwi i moczu.

BTW - nie wiem w jaki sposób wet oznaczał poziom mocznika ale nie widziałam jeszcze aparatu, na którym możliwy byłby taki odczyt (2 000).
A poza tym białko w moczu niekoniecznie musi być "pochodzenia nerkowego".
Podstawowa sprawa to zrobić dokładne badanie moczu (takie, jak już pewnie doczytałaś).
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Nie sty 06, 2013 11:59 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Tak, juz o wszystkich badaniach wiem i jutro lecimy je zrobic, i nie wyjde poki wszystkiego nie zrobia porzadnie. Cisnienie miala podwyzszone, zapomnialam tego dopisac. Tez wlasnie zdziwil mnie poziom az 2000, dlatego chyba jeszcze raz zrobimy badanie na mocznik i kreatynine bo cos mi sie tu nie zgadza. Czy powinnam tez poprosic jutro o kroplowke? Tutaj robia raczej tak jak w stanach - kroplowki podaja dopiero w pozniejszym stadium, ale moze warto by bylo juz? I czy mam podac jej jeszcze dzis to nelio, czy moze sie wstrzymac? Jest oo nim bardzo snieta, po podaniu o 17 idzie spac i wstaje ze mna rano. Aczkolwiek dzis rano miala wiecej energii i pobiegala troche po ogrodzie, choc moze to dlatego bo wczoraj zjadla prawie 2 saszetki kd, bo co chwile podstawialam jej pod pyszczek. Prosze o rady dla laika co mozna zrobic zeby czula sie jak najlepiej, nie wazne jakie beda koszty i wysilek.. Myslalam juz o przeszczepie nerki ale w uk nie robia, a do usa w takim stanie nie bede jej ciagnac :(

Edit: czy ktos zetknal sie z lekiem renavast? Czytalam, ze dobrze dziala na koty z chorymi nerkami, poprawia apetyt i ogolne samopoczucie

agnieszka_z

Od: Wto sty 01, 2013 19:57

Post » Nie sty 06, 2013 13:08 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Przedyskutuj z wetem swoje wątpliwości. Dopytaj, zrób szczegółowe badania (może od razu usg, żeby nie targać kota wielokrotnie). Kiedy będziesz miała wyniki badań - przepisz je tutaj, może ktoś będzie miał jakieś sugestie. Tymczasem nie mamy podstaw żeby cokolwiek radzić.

O preparacie renavast (to jakaś mieszanka "aminokwasów i peptydów"...) przeczytałam m.in.:
"This product is a scam. It is a supplement therefore it has not come under the medication standards. Just the fact that they are marketing it on Facebook instead of veterinary journals should be a big clue. Everything they say is not only ambiguous, but anyone in the scientific community will tell you that a test group of 19 is a farce.
This is a scam, and nothing else. Just like the "lose 20 pounds in 3 days ads." They are preying on peoples' emotions who have animals with a chronic disease, which the medical community has yet to find a cure."
http://ths.gardenweb.com/forums/load/pe ... 16573.html

W Polsce jest chyba jeszcze nieznany.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Nie sty 06, 2013 13:50 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

A ja bym chciała przypomnieć post z poprzedniej strony :oops:

Cały czas uczę się czytając Wasze rady i opinie oraz o Waszych doświadczeniach. Może i tutaj coś można by było doradzić?

patkazal pisze:Witam się na wątku nerkowców, mam prośbę o pomoc w interpretacji wyników badań i sugestie co dalej. Wyniki wkleiłam tu:
viewtopic.php?f=36&t=149592

Będę ogromnie wdzięczna za pomoc, bo w temacie nerek jestem jeszcze zielona :oops: , a nie chciałabym popełnić jakiegoś błędu, który później ciężko będzie odkręcić..

Pozdrawiam,
Patka

Z tego co mi się wydaje to na pewno trzeba by było zrobić posiew i według antybiogramu dopasować antybiotyk. Tylko nie wiem czy jest sens robić posiew skoro kot już jest na antybiotyku.

Jeśli dobrze się dopatrzyłam dat to krew była badana dwa razy 21 i 28 grudnia, tak? Widać lekki spadek mocznika ale wzrost CREA. Do tego w pierwszym badaniu nie ma oznaczonego fosforu a w badaniu z Laboklinu widać, że fosfor jest podniesiony.

A teraz prosiłabym mądrzejszych od siebie o wnioski :mrgreen:
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Nie sty 06, 2013 15:26 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Boo, bardzo dziękuję za odzew! Ponieważ Synulox mamy jeszcze tylko na 2 dni, a ja nie wiedziałam co robić dalej z naszym kiciulem, uprosiłam o rady na pw Slonko_Łódź i chyba mamy plan działania na najbliższy miesiąc - przede wszystkim robimy posiew i leczymy infekcję pęcherza jeszcze przynajmniej parę tygodni, a potem sprawdzamy co w kocie siedzi.

Badania krwi były robione 2 razy, bo między nimi kot miał robiony porządek w paszczy (połamane kły itp, jak to u kota wolnożyjącego dotychczas bywa). A sam poziom mocznika może nie być do końca wiarygodny, bo kot siedział w szpitaliku przez parę dni, a jest dziki i nie chciał jeść ani pić przy ludziach - mógł więc być nieco odwodniony..

patkazal

Od: Nie paź 10, 2010 18:10

Post » Śro sty 09, 2013 18:59 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Pilnie potrzebna 1 ampułka Eprex do Inowrocławia. Nie mamy tutaj możliwości kupienia 1 ampułki. Kontakt tel. 607 22 97 94
Majeczka Moja Kochana Gwiazdka* 05.05.2010[*]Spij Słoneczko.

MYSZKA 16-01-2013[*] ŻEGNAJ KOTECZKO

serum

Od: Nie lut 28, 2010 11:03

Post » Śro sty 09, 2013 22:39 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

pamietaj, ze to lek lodowkowy, musi byc odpowiednie wieziony.
u nas na razie nie ma w hurtowni, czekamy.
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu, oni żują pszczoły.

sibia

Od: Śro gru 07, 2005 17:15

Post » Czw sty 10, 2013 8:25 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

http://leki-informacje.pl/lek/epar/82,aranesp.html Znajoma podesłała mi nazwę tego leku .Pani Wet. powiedziała,że jak najbardziej można ten lek podać.Będę o 9,00 dzwonić i pytać gdzie najbliżej swojego miejsca zamieszkania mogę go kupić i czy mogę w ogóle.

serum

Post » Czw sty 10, 2013 9:49 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Moim zdaniem to lepszy preparat niż eprex.
O zamawianiu aranespu pisałam już kilkakrotnie:

Aranesp można zamówić do apteki bezpośrednio z Amgen.
Zadzwoń albo napisz maila do Amgen i zapytaj, z którą apteką w Twojej okolicy współpracują (w niektórych aptekach nie wiedzą co to aranesp i/albo boją się zamawiać).
Zamówienia przyjmowane są od poniedziałku do czwartku w godzinach: 8.30-17.00, w piątek od 8.30 do 14.30 pod nr telefonów:
Tel: (22) 581 30 17, (22) 581 30 62
Fax: (22) 581 30 04
Mail: eu-cee-pl-zamowienia@amgen.com

Aranesp jest w ampułkostrzykawkach w różnych dawkach: aranesp10 to 10 mikrogramów (czyli nieco więcej niż pojedyncza kocia dawka [6,25-6,75]). Kosztuje około 100zł.
Aranesp20 to 20 mikrogramów czyli nieco ponad trzy kocie dawki. Kosztował ostatnio jakieś 190 zł.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Czw sty 10, 2013 11:36 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Dzwoniłam już o 9,00 rano i pozostawiłam swoje dane kontaktowe,bo nie byli w stanie odpowiedzieć tak z marszu gdzie mogę kupić najbliżej.Czekam na telefon.

serum

Post » Nie sty 13, 2013 11:48 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Odkupie Inhalator do podawania leków wziewnych kotom AEROKAT.
Może komuś zalega?

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Pon sty 14, 2013 19:58 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

witajcie, mamy na wątku persa z powiększonymi parametrami wątrobowymi, bardzo proszę i interpretację, wet twierdzi, są są minimalne, ale lepiej się upewnić

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
jo.anna

Post » Śro sty 16, 2013 11:46 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

pixie65 pisze:Moim zdaniem to lepszy preparat niż eprex.
O zamawianiu aranespu pisałam już kilkakrotnie:

Aranesp można zamówić do apteki bezpośrednio z Amgen.
Zadzwoń albo napisz maila do Amgen i zapytaj, z którą apteką w Twojej okolicy współpracują (w niektórych aptekach nie wiedzą co to aranesp i/albo boją się zamawiać).
Zamówienia przyjmowane są od poniedziałku do czwartku w godzinach: 8.30-17.00, w piątek od 8.30 do 14.30 pod nr telefonów:
Tel: (22) 581 30 17, (22) 581 30 62
Fax: (22) 581 30 04
Mail: eu-cee-pl-zamowienia@amgen.com

Aranesp jest w ampułkostrzykawkach w różnych dawkach: aranesp10 to 10 mikrogramów (czyli nieco więcej niż pojedyncza kocia dawka [6,25-6,75]). Kosztuje około 100zł.
Aranesp20 to 20 mikrogramów czyli nieco ponad trzy kocie dawki. Kosztował ostatnio jakieś 190 zł.

Napisałam maila z prośbą o podanie adresu apteki, odpowiedź dostałam błyskawicznie.

Moja Basia mocznik 260, kreatynina 6 - wyniki z czwartku 10 stycznia.
Mocz jałowy, ciężar 1,010, brak kryształów, wałeczków bakterii...
Jest codziennie nawadniana, dzisiaj znów zrobimy badania.
Niewydolność stwierdzona w XII 2011 r.

Czy koty z takimi wynikami wychodzą na prostą?

honda11

Od: Wto maja 27, 2008 10:43

[poprzednia][następna]