Moderator: Moderatorzy
Zakocona pisze:Wczoraj Mici robiliśmy badania. jechjałam jak na ścięcie. Myślałam, że z kotą jest źle .
Wyniki mnie wprowadziły w osłupienie.
kreatynina 2,15, mocznik 95,5 co dla 20 letniego kota jest dobrym wynikiem![]()
Fosfor w dolnej granicy normy, wapń w wyższej, przekroczony sód 163 (norma chyba 155 po kroplówkach z CL ?) Martwi mnie niski potas - 3,32. Niższy niz ostatnio (3,6). Za mało suplementowałam potas i do tego doszły kroplówki co drugi dzień.
Wynika z tego, że Micię bolą mięśnie z powodu niedoboru potasu.Podobnie jest z jej wymiotami i pragnieniem.
Czy mam podawać maksymalne dawki renala k ? Moje pytania o to do weta trafiały w próżnię. Nie mam gdzie się zwrócić o radę. Kto ma jakieś doświadczenia z dozowaniem potasu? Po jakim czasie mam zrobić badanie kontrolne? CZy mam wstrzymać się z kroplówkami?
PcimOlki pisze:AlkaM pisze:....
Azodyl to oprocz probiotykow rowniez blonnik, ktorego zadaniem jest najszybsze przepchanie zwiazanych toksyn przez jelita. Tak wiec probujac " podrobic" Azodyl warto pamietac o tym skladniku Azodylu.
Czy jesteś w stanie określić czas, w jakim po jakim zjedzone pożywienie znajdzie się w jelitach? Chyba nie po 15 min. U kota cały cykl pokarmowy trwa ~24h. Zakładajac ostrożnie, że pożywienie znajdzie sie w jelitach po 4h od spożycia, twierdze, że żadna kapsułka tyle czasu nie wytrzyma w warunkach panujących w przewodzie pokarmowym kota. Dlatego cała twoja teoria upada na wstępie.
Zakocona pisze:Wczoraj Mici robiliśmy badania. jechjałam jak na ścięcie. Myślałam, że z kotą jest źle .
Wyniki mnie wprowadziły w osłupienie.
ana pisze:AlkaM pisze: W zadnym przypadku nie mozna Azodylu wysypanego z kapsulki podawac z plynami jako, ze bakterie natychmiast sie uaktywnia.
He, he.![]()
W patencie jak byk stoi, że S. thermophilus wiąże mocznik namnażając się w środowiskach o pewnym zakresie pH. W soku żołądkowym się (przynajmniej pod tym względem) nie uaktywnia, natomiast działa w pH typowym dla okrężnicy, czyli jelita grubego. Żadna, absolutnie żadna kapsułka nie utrzyma swojej zawartości aż do tej części przewodu pokarmowego..
AlkaM pisze: Kwas zoladkowy niszczy Streptococcus thermophilus
Streptococcus thermophilus is found in fermented milk products. It is not a probiotic (it does not survive the stomach in healthy humans) and is generally used in the production of yogurt.
http://en.wikipedia.org/wiki/Streptococcus_thermophilus
artykuł podkreśla, że badano przeżywalność w produktach mlecznych, więc będę mieszać z odrobiną mleka w proszku dla kociąt.4. Lactococci and streptococci survive in simulated conditions of gastric and duodenum as well as the lactobacilli.
tytuł: Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus survive gastrointestinal transit of healthy volunteers consuming yogurt
Abstract:
To date, there is significant controversy as to the survival of yogurt bacteria (namely, Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) after passage through the human gastrointestinal tract. Survival of both bacterial species in human feces was investigated by culture on selective media. Out of 39 samples recovered from 13 healthy subjects over a 12-day period of fresh yogurt intake, 32 and 37 samples contained viable S. thermophilus (median value of 6.3 × 104 CFU g−1 of feces) and L. delbrueckii (median value of 7.2 × 104 CFU g−1 of feces), respectively. The results of the present study indicate that substantial numbers of yogurt bacteria can survive human gastrointestinal transit.
Zakocona pisze:(...)
Zakocona pisze:....
Wynika z tego, że Micię bolą mięśnie z powodu niedoboru potasu.Podobnie jest z jej wymiotami i pragnieniem.
Zakocona pisze:....
Czy mam podawać maksymalne dawki renala k ? Moje pytania o to do weta trafiały w próżnię. Nie mam gdzie się zwrócić o radę. Kto ma jakieś doświadczenia z dozowaniem potasu? Po jakim czasie mam zrobić badanie kontrolne? CZy mam wstrzymać się z kroplówkami?
Jana pisze:Brak apetytu u Szczurusia to trochę ściema, bo opitolił plasterk wędliny i prosił o jeszczeW paszczy tragedia, nawet jeśli zainteresuje się jedzeniem, to nie bardzo może gryźć. Wczoraj podjał zmikoswaną karmę, którą przyszykowałam do siłowego karmienia (ale nie musiałam).
Generalnie jest źle.
Zakocona pisze:...
Strasznie się tym wszystkim martwię.Wygląda, że sprawa nerek jest wtórna, a może ona jeszcze jest na coś chora równolegle do nerek.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości