Hej Magicmada,
CHO-S ultra lente Polfa nie produkuje już od kilku lat. Poproś lekarza, żeby wypisał Ci receptę na CHO-S lente.
Dzwoniłam teraz do Polfy do Działu Sprzedaży i takie uzyskałam informacje.
Pozdrawiam
Moderator: Moderatorzy
Moją Matyldę ustawiłam już na puszki Leonardo, Animondy, Feline Porta 21 no i co jakiś czas gotowany kurczak.
Daję po ok.70 gr dwa razy dziennie przy zastrzykach. W ciągu dnia stale stoi odrobina obesity. Mało jej je. Ale zauważyłam, że rano i wieczór ma ochotę na większą ilość mokrego - wczoraj wieczorem zjadła prawie 150 gr. puszki Animondy.
Czy rano i wieczorem powinnam dawać jej tyle karmy ile zje, czy jednak ustalić stałą porcję np. 100 gr. i jeśli poczuje potrzebę zjedzenia "doje" suchym ?
Zmierzyłam nadir 0.30 w nocy (+5,5) i wynik był 187 mg/dl.
Mój wet diabetolog zadowolony był z wyników Matyldy, zbadał ją - poziom cukru pre wieczór 345 mg/dl oboje uznaliśmy że jest wynikiem stressu.
Uznał, że początkowa dawka dla Matyldy przy zmianie insuliny na Lantus mogła być z powodzeniem 0,5U/kg tj. 2 kreski.
Dał proste zlecenie; tak dalej trzymać to znaczy monitorować kota i samej decydować o dawce insuliny.
Okazuje się, że ten mój wet diabetolog bierze udział w międzynarodowych konferencjach na temat leczenia kotów z cukrzycą i że według niego insulina Lantus jest najlepszą insuliną dla kotów, chociaż również przyznał że niezłe wyniki w wyrównaniu poziomu cukru osiąga się przy insulinie Lente CHO-s.
1. właściciel kota cukrzyka musi jednorazowo dokonać zakupu większej ilości leku za niemałe pieniądze;
2. właściciel kota musi wykazać duże zaangażowanie w leczenie zwierzęcia w tym dokonać zmiany w dotychczasowym trybie życia - pory zastrzyków i dieta. No i monitorowanie zachowań futrzaka.
O ile pierwszy punkt daje się jakoś pogodzić, to w drugim punkcie z uświadomieniem sobie konieczności zmian w swoim życiu - to jest to w niektórych przypadkach sytuacja nie do pogodzenia. Nie monitorują choroby, nie modyfikują dawek insuliny i zjawiają się w lecznicy w przypadkach kryzysowych lub z powikłaniami.
W sobotę zrobię krótką krzywą pre rano, +6, pre wieczór
Ciekawa jestem czy Magicmad-zie uda się kupić insulinę Lente CH0s , w Warszawie są kłopoty. A wogóle to wydaje mi się, że to caninsulin nie pozwala Kubusiowi na wyrównanie poziomu cukru.
Zostawiłam w miseczce suchą karmę, a ponadto pewną ilość umieściłam w automatycznym karmniku, który otworzy się po 6 godzinach, gdyby jej brat zeżarł wszystko (łobuz jeden).
Dzięki staje dostępnej karmie suchej Maciek ma frajdę - wyjada resztki mokrej po Matyldzie, przytył 0,5 kg i waży 10,5 kg.
Tinka czy dobrze zrozumiałam, że w przypadku stosowania insuliny Lantus, to ważne są regularne co 12h zastrzyki, a jedzenie może być podawane w różnych porach (oczywiście odpowiednie). To znaczy, że można nie uzależniać dawki insuliny od jedzenia, ważne żeby w ciągu dnia zjadła powiedźmy swoje 200 gr. mokrej ?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 39 gości