Koty cukrzycowe- ABC- cudny słodziak szuka domu str.86

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon kwi 30, 2007 13:22

Nie wiem czy udało mi się wkleić zdjęcie Matyldy do podpisu ?
NIE DO KOŃCA, próbuje dalej.

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Pon kwi 30, 2007 13:25

Hej
znalazłam na stronie http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... a_dla_kota karmę Animonda Carny Dorosly Kot 6 x 400 g byłaby trochę droższa od tej co teraz Maxi je.
Czasami mogłabym jej kupować piersi z kurczak itp . Jak myślisz Tinko byłby to dobry wybór?
P.s. Tylko ja podaję suchą karmę bo nie doczytała w postach, żeby któraś z was podawała suchą karmę ?

pozdrawiam
paulinkaminka

paulinkaminka

Od: Nie mar 18, 2007 9:30

Post » Pon kwi 30, 2007 14:41

Witajcie,
Kociara, moje koty też dostawały kiedyś nifurksazyd przy biegunkach. Trzy lata temu wet polecił mi też lakcid (bez recepty). I teraz podaję tylko tym. Zapytaj swojego weta co o tym myśli. W najgorszym momencie dostawły i to i to ale to było dawno i niestety nie pamiętam jak dawkowałam. Znasio nie miał problemów z brzuszkiem kiedy zaczelismy leczenie.
A jeżeli chodzi o podpis i zdjęcie to: :lol: Przepraszam, że się śmieję ale miałam to samo. I gdyby Tinka mi nie przygotowała zdjęc to nic by z tego nie wyszło. Czarna magia dla mnie to wstawianie zdjęć.

Paulinkaminka ja głównie gotuje ale podaję też gotową karmę. Ja podaję jeszcze suchą karmę ale dodatkowo bo Znasio niestety wybrzydza i jak nie chce jeść nic innego to dostaje suszki. Ale przyznam, że wolę jak je "domowe" jedzenie. Gdzięś chyba na początku wątku Tinka wymieniała karmy które stosują jej znajomi z forum w niemczech. Większość do kupienia w Polsce. O ile się nie mylę animonda też tam była.

Pozdrawiam

Flores

Od: Wto mar 20, 2007 12:06

Post » Pon kwi 30, 2007 14:46

Paulinkaminka !
Sprawdź dokładnie jakie są wszystkie koszty związane z zakupem i dostarczeniem do Ciebie paczki (koszty bankowe, przedpłata, odbiór z poczty czy kuriera, waga paczki). Cena na 1 puszkę jest podejrzanie niska. Czy towar przyjeżdza z zagranicy (kto jest dystrybutorem - "pozwolenie na przywóz"); jak jest ewentualnie składowany w Polsce, w jakich warunkach ? 8O

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Pon kwi 30, 2007 14:51

Kociara, Twoja Matylda wygląda jak by była siostrą Znasia! :lol:

http://www.zwierzaczek.com.pl/shop/?id_category=62 czasami mają fajne promocje.

Flores

Od: Wto mar 20, 2007 12:06

Post » Pon kwi 30, 2007 16:31

a Kuba znowu kiepsko, glukoza 414 i zwymiotował po jedzeniu;(, nie wiem co mam robić.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Pon kwi 30, 2007 17:01

Hej Kociaro, pięknie wygląda Twoja Matylda. Musiałam wypróbować, jak mi to wyjdzie.

Obrazek

Będę dopiero późnym wieczorem w domciu. Postaram się wtedy jeszcze trochę pomądrzyć.

Kochana Magicmado, najważniejsze, żebyś mogła zrobić krzywą cukrową. Wysłałam Ci wiadomość na gg. Trzeba zobaczyć, jak Kuba reaguje na nią przez cały dzień. Jaką karmę podajesz, kiedy i ile? Nie wykluczam, że inna insulina miałaby lepszy wpływ na wyniki i samopoczucie Kuby. Ale o tym jeszcze za wcześnie myśleć. Najpierw krzywa cukrowa i badania krwi (laboratorium). Wtedy będzie można więcej powiedzieć. Przy wymiotach osobiście stosuję pewne preparaty, które u nas zawsze się sprawdzały. Pisałam Ci o tym w wątku chyba tydzień temu.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pon kwi 30, 2007 17:05

wiem Tinko
nie dostałam na gg informacji o krzywej, zresztą zostały mi tylko dwa paski.
Mam nadzieję, że w środę pojedziemy z Kubą na badania...
Nie wiem czy robić mu kroplówki z NaCl tak profilaktycznie
Obrazek

magicmada

Post » Pon kwi 30, 2007 17:17

Magicmada, jeszcze o czymś zapomniałam. Kup proszę paski do testowania ketonów.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Pon kwi 30, 2007 17:55

Magicmada,

kroplówki z NaCl, jak wymiotował, są wskazane. 50 ml powinno wystarczyć.

Tinka07

Post » Pon kwi 30, 2007 17:56

wiem dzwoniłam do weterynarza, dostanie dziś wieczorem.
Obrazek

magicmada

Post » Pon kwi 30, 2007 20:48

Kociaro Wejdż w swój profil i wpisz do podpisu pomiędzy [img]adres[/img]

ten adres : http://img230.imageshack.us/img230/6057/4772aey5.jpg

Jeżeli bedzie za mały to poprawię na większy.
Obrazek
Obrazek

Iburg

Od: Wto sty 04, 2005 21:52

Post » Wto maja 01, 2007 11:42

Halo Kociaro,

chciałam Ci odpisać na Twój piątkowy post od razu, ale wiem, że nie masz dostępu do Internetu przez weekend, więc zostawiłam to sobie na później. Wczoraj jednak nie miałam czasu.

Przerzuciłam na wszelki wypadek niemieckie forum dla kotów diabetycznych, żeby upewnić się, czy ktoś podaje swojemu cukrzykowi różne dawki rano i wieczorem. Było zaledwie kilka takich postów i tylko u początkujących (na 1209 użytkowników tego forum), ale szybko wybito im taką terapię z głowy. Dawka insuliny powinna być taka sama rano i wieczorem, żeby organizm mógł się do niej przyzwyczaić. To, że koty mogą byś ewentualnie mniej aktywne w nocy, jest mniej ważne, bo dawka insuliny jest uzależniona od wagi ciała, poziomu stężenia glukozy i ilości pokarmu, a nie od nocnej aktywności lub jej braku. A ta różnica między proponowaną przez weta dawką ranną 3,5 jednostki i dawką wieczorną 2 jednostki może mieć nieobliczalne konsekwencje dla Matyldy.

Wczoraj pisałaś, że w sobotę przed wieczorną dawką Matylda miała 290, a w sobotę rano 480. Takie wyniki nie prowadzą do niczego. To bardzo obciąża organizm. Pewnie, że czasem zdarzają się wyjątkowo wysokie wyniki, cukrzyca jest chorobą, a na nią wpływają przeróżne czynniki; infekcje, pogoda, stres. Podając jednak dwie zupełnie różne dawki insuliny, sama doprowadzasz (lub Twój wet) do takich rozbieżności. Organizm nie wie, do której dawki ma się przyzwyczaić.

Co do leku nifuroksazyd nie znam go i nigdy go nie stosowałam, więc niewiele mogę powiedzieć na ten temat. Wszystkie informacje, które znalazłam, pochodzą z Internetu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nifuroksazyd
http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=1543

Nie sądzę, by na konsystencję kału miała wpływ insulina. Śluz występuje w stanach zapalnych różnych odcinków przewodu pokarmowego. Czy w kale odkryłaś krew? Może należałoby zrobić badania mikroskopijne i mikrobiologiczne kału, żeby się upewnić, co to naprawdę jest.

Pozdrawiam ciepło

Tinka07

Post » Wto maja 01, 2007 12:24

Halo Paulinkominko,

Animonda Carny Aduld o różnych smakach jest dobrą karmą. Dawałam ją kiedyś też Tince. Sklep zooplus jest filią niemieckiego zooplus. Tam zamawiam od czasu do czasu różne produkty. Nie wiem z całą pewnością, czy towar przyjeżdża z Niemiec, ale tak mi się wydaje. W każdym razie obie naklejki (w polskim i niemieckim zooplus) są identyczne. W niemieckim zooplus 6 puszek Animonda Carny Aduld kosztuje 6,29 euro. Wklejam niemiecki link: http://www.zooplus.de/app/WebObjects/ZooShop.woa

Musisz jeszcze sprawdzić dodatkowe koszty, bo w tym polskim sklepie jest napisane, że nie ponosisz kosztów przesyłki za zamówienie powyżej 150 zł.

Możesz Maxi też dodatkowo dawać pierś z kurczaka lub wołowinę. Podając jednak więcej niż 30% karmy własnego wyrobu, należy suplementować witaminy i składniki mineralne. Raz w tygodniu gotowana lub duszona tłusta rybka (najlepiej filet, bo bez ości)) jest też bardzo dobra.

Pozdrawiam serdecznie

Tinka07

Post » Wto maja 01, 2007 16:14

hej!
czytam wczesniejsze posty na temat żywienia mokrą karmą i mam znów dużo pytań. Tinko pisałaś o karmie Leonardo zawartości w niej wapnia i fosforu czy może wiesze jaka jest zawartość ich w Animonda Carny Aduld?
Chciałabym Maxi dawać 2 razy dziennie Animondę przy podawaniu insuliny i raz dziennie jakieś miesko albo rybę itd. szczegółu ustalimy po niedzielnych wynikach.

pa
paulinkaminka

paulinkaminka

Od: Nie mar 18, 2007 9:30

[poprzednia][następna]