» Nie kwi 29, 2007 19:43
Halo Paulinkominko.
przejrzałam wasze wyniki z ubiegłych niedziel i dochodzę do wniosku, że im więcej podajesz insuliny, tym wyższe są wyniki PRE. Nie mogę już się zorientować, ile insuliny podawałaś na początku kwietnia, bo były wtedy pewne nieporozumienia w związku z insulinówkami U 40 i Twoją insuliną osiemdziesiątką, ale wyszło mi, że przez ostatni tydzień podawałaś 3 jednostki twojej insuliny.
22.04.
PRE: 354
+ 2: 347
+ 4: 297
+ 6: 297
+ 8: 331
+10: 293
PRE: 390
29.04.
PRE: 444
+3: 360
+5: 199
+7: 174
+10: 206
PRE: 455
Czy zauważyłaś, że te wyniki przed podaniem insuliny są po zwiększeniu dawki coraz wyższe. Nie wiem, ale wydaje mi się, że zwiększenie dawki insuliny o 0,5 może spowodować jeszcze większe wahania. My chcemy osiągnąć wyniki przed podaniem insuliny w granicach 300. Wasze wyniki na to nie wskazują. Wynik przy +5 i +7 jest na razie w porządku. Niepokoi mnie jednak ten wzrost przy następnym PRE; w ciągu 2 godzin ponad 200. Wydaje mi się, że robi tu swoje sucha karma. Dlaczego podajesz właściwie tylko suchą karmę? U nas na niemieckim forum dla cukrzyków prawie nikt nie podaje suchej karmy, bo wyrównanie cukrzycy jest w takich przypadkach bardzo trudne, czasem niemożliwe.
Zastanów się, Paulinkominko, nad zmianą karmy suchej na mokrą. Jestem pewna, że dzięki temu będziesz mogła osiągnąć o dużo lepsze wyniki, nie zwiększając dawki insuliny. 3,5 jednostki to dosyć dużo jak na początek choroby. Boję się, że u Maxi mogłoby dojść do kontrregulacji.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.