konsuela pisze: Postanowiłam przestawić jednak mojego kocura na Lantus - wyniki na WOS lente są niezłe ale znowu był jakiś dziwny skok, a ja już nie chcę ryzykować z jego nerkami

Jaką mam więc wybrać początkową dawkę? Kot waży prawie 5,5 kg, rano i wieczór dostaje obecnie 1,25 jedn. insuliny Lente WOS i miał PRE od 200 do 250 a w szczycie 170-200. Czytałam gdzieś, że można zacząć od 0,5 jedn. rano i wieczór, czy to nie za mało?
Witaj Konsuela !
Widzę, że nie otrzymałaś jeszcze odpowiedzi na postawione tu pytania.
Piszesz, że na WOS Twoje kocie ma PRE 200-250 i nadir 170-200 i że występują skoki. To bardzo dobre wyniki. Niezależnie od tego jaką insulinę będziesz podawać skoki w poziomach będą zawsze i z tym trzeba się liczyć. Kot niestety nie umie jeść na zawołanie. Wystarczy że jednego dnia zje mniej i wyniki zaczynają niebezpiecznie spadać. Sucha karma i stały dostęp do karmy też ma wpływ na gwałtowne skoki w cukrze.
Inna sprawa to strzykawki. Niestety nie są identyczne. Tłok na punkcie "O" zatrzymuje się nad lub pod kreską. Przy insulinówkach U-100 daje to 0,1-0,2U. Dlatego przy odmierzaniu takich ilości insuliny jak 1,25U, czy w moim przypadku 0,3-0,6U, istnieje możliwość podania niedokładnej dawki. Zamiast 1U podaje się 1,1; bądź 0,9U, a to ma wpływ na cukier. Dlatego trzeba nauczyć się korygować dawkę w zależności od pojedynczej strzykawki.
Jeśli chodzi o początkową dawkę przy Lantusie, lub Levemir, to z tego co piszesz, ustaliłabym na
1U (insulinówki U-100)
2 razy dziennie tj jedna kreska na U-100 0,5 ml. Ja osobiście jestem zwolenniczką Levemira. Insulinę tę w przeciwieństwie do Lantusa można korygować już co 3 dni (5-7 dni przy Lantusie) i działa dużo krócej niż Lantus. Przez pierwsze dni niezbędne są pomiary.
Pozdrawiam