Moderator: Moderatorzy
nan pisze:No wlasnie o tej karmie, daga, mowimyTo sie nazywa s/o, wyglada wiec na struwitowo-oksylatowa, ale nie doczytalam nigdzie info czego ini tam pododawali regulujacego pH.
- Ograniczony poziom fosforu wspomaga pracę nerek.
- Kompleks współdziałających przeciwutleniaczy (witamina E, witamina C, tauryna oraz luteina) pomaga chronić DNA komórkowe, wzmacnia układ immunologiczny oraz uczestniczy w walce z wolnymi rodnikami, których negatywne działanie nasila się wraz z wiekiem.
- Prawidłowa ruchomość stawów dzięki współdziałaniu chondroityny (która hamuje uszkadzające działanie enzymów na chondrocyty) oraz glukozaminy (która pobudza syntezę glikozaminoglikanów i kwasu hialuronowego). Kompleks współdziałających przeciwutleniaczy (witamina A, witamina C, tauryna i luteina) wspomaga organizm w walce z wolnymi rodnikami powstającymi przy uszkodzeniu stawów. Kwasy tłuszczowe EPA/DHA dodatkowo wpływają korzystnie na stan zdrowia stawów.
- Zwiększenie ilości moczu (dodatek mannitolu) przyczynia się do zmniejszenia przesycenia moczu jonami uczestniczącymi w powstawaniu kamieni struwitowych i oksalatowych. Zapobiega to powstawaniu dwóch głównych typów kamieni moczowych.
Kaska pisze:poniewaz skonczylo mi sie akurat zarcie wyslalam jacka po zapasy nakazujac nabycie mokrego ze starych linii
zadanie wykonal poprawnie - ale co do s/o dowiedzial sie, ze przedstawiciel szkolacy w lecznicy wyjasnial prowadzacej sprzedaz, ze to nowe s/o ma trzymac ph 6,5-6,8 - czyli dla nas korzystniej bo mamy problem ze zbytnia alkalizacja moczu akurat
jutro ja przeporowadze bardziej szczegolowe przesluchanie
Daga pisze:Kaska pisze:poniewaz skonczylo mi sie akurat zarcie wyslalam jacka po zapasy nakazujac nabycie mokrego ze starych linii
zadanie wykonal poprawnie - ale co do s/o dowiedzial sie, ze przedstawiciel szkolacy w lecznicy wyjasnial prowadzacej sprzedaz, ze to nowe s/o ma trzymac ph 6,5-6,8 - czyli dla nas korzystniej bo mamy problem ze zbytnia alkalizacja moczu akurat
jutro ja przeporowadze bardziej szczegolowe przesluchanie
czyżby więc to była wymarzona przez nas karma dla nerkowców we wcześniejszym stadium choroby?![]()
Kaska, a możesz w czasie przesłuchania dopytać o co chodzi z tymi kośćmi? Czy karma ma na przykład wpływ na poziom wapnia?
A co ze stosowaniem jej u kotów młodych, skoro piszą, że to dla seniorów?
Beata pisze:jestem bardzo ciekawa informacji o tym nowym RC urinary s/o
bo na razie nie rozumiem, jak ta karma moze byc korzystan jesli chodzi o nie-tworzenie sie zarowno fosforanow jak i szczawianow![]()
- przewlekła niewydolność nerek / syndrom urologiczny
- zapobieganie tworzeniu się i nawrotom wynikających ze zbyt zasadowego odczynu moczu kryształów i kamieni w pęcherzu i drogach moczowych (kamienie moczanowe oraz cystynowe)
- zapobieganie szczawianom wapnia, powstającym u kotów z upośledzonym funkcjonowaniem nerek
Ograniczonie poziomu fosforu w pożywieniu jest podstawowym warunkiem, aby spowolnić rozwój wtórnej nadczynności przytarczyc, która pogłębia zmiany w nerkach.
Wysoka zawartość długołańcuchowych kwasów tłuszczowych Omega 3 (EPA, DHA) pomaga utrzymać przesączanie kłębkowe na właściwym poziomie (działanie przeciwzapalne).
Flawonoidy (specjalny rodzaj polifenoli) posiadają 2 główne działania: spowalniają procesy utleniania oraz usprawniają filtrację w nerkach.
Zwiększony poziom mocznika może być przyczyną tworzenia się owrzodzeń na błonie śluzowej żołądka oraz jelit. Połączone działanie zeolitu oraz FOS znacznie zmniejsza współistniejące ryzyko wystąpienia zaburzeń żołądkowo-jelitowych
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości