Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt sty 15, 2010 11:36 Re: Wątek dla nerkowców - III

Ja w pewnym momecie zastąpiłam fortekor (to to samo co lotensin) ednytem. Nie wiem jaka jest różnica w cenie pomiędzy lekami, ale kot lepiej się czuł po ednycie niż po fortekorze. Pod koniec musiałam dodatkowo włączyć też amplodypinę, ale to już na samym końcu :(

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

Post » Pt sty 15, 2010 11:42 Re: Wątek dla nerkowców - III

Nie doczytałam ostatniego postu Ednyt to to samo co Enarenal

koconek

Post » Pt sty 15, 2010 11:57 Re: Wątek dla nerkowców - III

anna09 pisze:
mokkunia pisze:Poradźcie mi, czy fortekor można zastąpić innym lekiem? Tańszym ale o takim samym działaniu?
Muszę z moim wetem pogadać w poniedziałek o tym, ale pomyślałam, że już teraz sobie przygotuję info.

Jeśli chodzi o obniżanie ciśnienia u nerkowców (bo rozumiem, że fortekor ma takie zadanie), to moi dostają Enarenal i Cardilopin. U tego, który zażywa dłużej, wetka jest zadowolona z rezultatu (niższe ciśnienie). Oba leki są tanie (w sumie kosztują nieco ponad 10 PLN).

Nie bardzo o to chodzi, przynajmniej w przypadku Dracula i Puti.
Chodzi o rozszerzenie naczyń i tym samym lepsze ukrwienie/odżywienie nerek. Ciśnienia moim kotom nie badałam bo nie ma gdzie. W Łodzi przynajmniej.
Natomiast pytałam o tańszy odpowiednik, nie ma.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Nie sty 17, 2010 15:45 Re: Wątek dla nerkowców - III

mam pytanie o Rubenal i peritol-jakiej wielkości sa to mniej więcej tabletki?
moje nerkowe kochanie [*] 09.09.2010

Alida80

Od: Śro paź 22, 2008 12:57

Post » Nie sty 17, 2010 16:42 Re: Wątek dla nerkowców - III

Peritol jest mały i tak podaje się zazwyczaj 1/4 tabletki, natomiast rubenal 75 to kapsułka ok. 2cm długości, ten drugi rubenal jest jeszcze większy :(

koconek

Post » Nie sty 17, 2010 18:01 Re: Wątek dla nerkowców - III

koconek pisze:Peritol jest mały i tak podaje się zazwyczaj 1/4 tabletki, natomiast rubenal 75 to kapsułka ok. 2cm długości, ten drugi rubenal jest jeszcze większy :(

Ja używam rubenal300, dla psów. Jest większy, pastylkę dzielę na 4 części i jest dokładnie taka dawka jak potrzeba. Pastylkę rozcieram i dodaję Draculowi do mięsa, zjada bezproblemowo, bo rubenal jest bez smaku.
Natomiast z Puti mam problem. Ona ładnie łyka tabletki, ale rubenal jest ostry, kanciasty, generalnie źle jej się go łyka. Wniosek - lepiej rozetrzeć.

casica

Post » Nie sty 17, 2010 20:41 Re: Wątek dla nerkowców - III

Złapałam szczocha :) podstawiłam pojemnik pod dupala i poszło bez problemu :) podpowiedzcie mi jakie badania zlecić: ogólne, posiew, oznaczenie białka i kreatyniny.. coś jeszcze? szczocha mam mnóstwo więc na wszystko starczy:)
hmm, no to chyba zasugeruje jutro wetowi ten Rubenal 300 bo póki co bierzemy Fortekor ale jakoś tak mi nie pasuje że to obniża ciśnienie a w skutkach ubocznych napisane że może uszkadzać nerki :/
a peritol stosuje się ciągle czy do momentu aż kot "zaskoczy" i zacznie się rzucać na miskę a nie przechodzic obojętnie obok niej/
moje nerkowe kochanie [*] 09.09.2010

Alida80

Od: Śro paź 22, 2008 12:57

Post » Nie sty 17, 2010 20:49 Re: Wątek dla nerkowców - III

Peritol tylko na chwilę bo inaczej bedziesz miala kota otumanionego, a po co mu jeszcze dodatkowo "psychotropy" :wink:

Z moczem jak napisałaś.

koconek

Post » Nie sty 17, 2010 21:27 Re: Wątek dla nerkowców - III

peritol nie jest psychotropem ale jest sterydem dlatego obciąża nerki
JM Qua (*)

JOANNAM

Od: Pon lis 24, 2008 14:54

Post » Nie sty 17, 2010 21:41 Re: Wątek dla nerkowców - III

JOANNAM pisze:peritol nie jest psychotropem ale jest sterydem dlatego obciąża nerki

http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=1699

nie jest sterydem tak mi sie wydaje. Nie znam sie na skladnikach podanych w informacji o leku ale raczej chyba to nie steryd.
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Nie sty 17, 2010 22:06 Re: Wątek dla nerkowców - III

casica pisze:Zakocona, ale z tego co piszesz wyniki nie są tragiczne tylko podwyższone. Tak mi wychodzi, że kreatynina około 3, a mocznik w normie. Nie wiem czy dobrze przeliczyłam, zwłaszcza co do mocznika mam wątpliwość.
Wapń masz jeszcze w normie. Nie podawaj ipakitine, ona podwyższa poziom wapnia.
A co w ogóle dostaje kotka i jakie ma samopoczucie?

Konsultowałam Kropcię z nefrologiem z Konstancina. Dostaje rubenal, dietę nerkową i codziennie kroplówki po150 ml podskórnie. Po 4 razach będziemy podawać co drugi dzień. Martwi mnie niski potas. Wet kazał podać taki musujący, jak oranżada, ale ona źle to znosi, pieni się i szarpie. Zamówiłam potas z mikroelementami. taki koci. cena okropna 106 zł. 8O

przy okazji okazało się, że kotka jest nieco odwodniona co spowodowało zaparcie. Kropcia nam sie trochę zatkała, bo nie wydalała codziennie wszystkiego. wczoraj zrobiła kilka kup i jest lepiej. Interesuje się jedzeniem, ale nie chce nerkowego. daję jej to dopyszcznie, bo ona nie ruszy żadnego dietetycznego z własnej woli. Chetnie je chrupki dla staruszków i to będzie dostawała w południe jak mnie nie ma, żeby nie miała za długiej przerwy w jedzeniu.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Nie sty 17, 2010 22:17 Re: Wątek dla nerkowców - III

fakt, nie jest sterydem, to przez to że jest na astmę mi się skojarzyło
JM Qua (*)

JOANNAM

Od: Pon lis 24, 2008 14:54

Post » Nie sty 17, 2010 22:20 Re: Wątek dla nerkowców - III

Miejsowy wet tez radził podawanie lotensinu. nawet to mam w domu, bo sama brałam. Przez 4 dni potwornie źle się czułam, a potem dostałam uczulenia (kaszel) i lekarz mi zmienił lek. Moje 2 poprzednie koty dostawały ten lek i jakoś źle go wspominam. Jak można podawać kotu lek na cisnienie skoro nie wiadomo czy jest ono wysokie. Wetka konsultująca tez nie polecała jeszcze lotensinu, więc nie będę wychodzić przed orkiestrę. U mnie nie ma przychodni z ciśniomierzem. Na lotensin czy coś innego może przyjdzie czas.

Kropcia ma niski potas 3,7, i fosfor 1,49 mmol. Wapń już blisko górnej granicy, bo 2,61 mmol, a norma jest do 2,83 mmol. Nefrolog radziła alusal na zbicie wapnia. Chyba się pomyliła. Przecież alusal jest na fosfor. 8O

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Nie sty 17, 2010 22:31 Re: Wątek dla nerkowców - III

Zakocona zapytaj Dagnes, w tym wątku

viewtopic.php?f=10&t=104755

jak naturalnie uzupełnić niedobory potasu i fosforu.

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Nie sty 17, 2010 22:43 Re: Wątek dla nerkowców - III

Zakocona pisze:Kropcia ma niski potas 3,7, i fosfor 1,49 mmol. Wapń już blisko górnej granicy, bo 2,61 mmol, a norma jest do 2,83 mmol. Nefrolog radziła alusal na zbicie wapnia. Chyba się pomyliła. Przecież alusal jest na fosfor. 8O

Kalium gluconicum - podnosi u kotów ładnie potas, wg wskazań lekarki z Konstancina stosowałam z powodzeniem u mojej Putity.
Natomiast nie karmiłabym kotki na siłę nerkową karmą jeśli nie chce. Lepiej żeby jadła, więcej szkody przyniesie jej stres związany z karmieniem i niedojadanie. Gotowany lurczak naprawdę nie zaszkodzi bardziej niż nerkowa karma, która ogólnie wcale nie działa dobrze na koci organizm.

casica

[poprzednia][następna]