Moderator: Moderatorzy
Mamrot pisze:Gosiu!
u mojej kotki z PNN stosujemy alusal, to duże tbl ale nie podaje sie ich bezpośrednio do pysia,Kotka ma zalecone w zależności od poziomu fosforu we krwi 1/2 do 3/4 tbl na dobę,podaje się to po roszku przy każdym posiłku,ja robie z tego zawiesinkę dosłownie 0,3 ml, i podaję do pysia lub kropie do karmy, wiem że Tofcio mokrego nie jada Juliaprawie też nie. Ten alusal ma dwa działania, wiąże fosfór i działa też łagodząco na błony śluzowe, co pomaga bo przy wysokim moczniku są nadżerki i nadkwaśność. Julka dostaje też probiotyk ale nie azodyl. po obniżeniu mocznika kroplówkami zaczęliśmy kurację alusal, probiotyk ludzki "probiolac plus", famidyna, okresowo chella ferr bo za niskie było żelazo,terz dostaje też lek na nadciśnienie. Julce nie sposób podac do gardła, a przy jej wadze to azodylu powinny być 2kaps.dziennie.niewykonalne. Nie widzę wyników,ale bez podlewania kota ciezko mocznik obniżyć. Julka je karmę suchą power of nature. nie chciała jeść karmy niskobiałkowej a najwazniejsze żeby jadła, od czasu gdy je tą wysokobiałkową nie pogorszyły się wyniki. Najwzaniejsze żeby jadł.to na co ma ochotę, myślę, że w jegos tanie to właśnie powinno byc teraz najwazniejsze, jedzenie. wlew podskórny można porównać z podawaniem insuliny... w sumie, choc motylek ma grubsza igłe i trzeba jednak żeby chwile został w skórze. Gosiu... trzymam kciuki. Wiem, że trudy przed Tobą. wiem , żezrobisz to co trzeb a, nie bacząc na swój komfort. Komfort i sens życia kota się tu liczy.
sheridan pisze:Założyłam osobny wątek: viewtopic.php?f=1&t=150474
piotr2422 pisze:witam odstawilem paste dentisept bo wyniki sa naprawde wysokie dzis sporo hi sie pojawilo jesli wyniki beda bez zmian czyli wysokie powinienem zmniejszyc dawke do 0,5 tak mi sie wydaje no chyba ze problem stanowi czesta zmiana karmy dzis podawalem miamor fine filets potem miamor pasztet mam jeszcze gimpety sprawdze od 18,00 po 4h gonitwie udalo mi sie wkoncu kupic paski optium xido na szczecinie nigdzie nie ma wzielem 4 paczki bedzie kucia a kucia
Małgorzata i Toffee pisze:
Mamrot, powiedz coś więcej o tym ludzkim probiotyku. Azodylu mam średnio-mało, a to jest nie do kupienia.
Jeśli ktoś ma jakieś mądre słowo, będę bardzo wdzięczna.
Mamrot pisze:Agnieszka2013 pisze:witam
Kot czy kotka? KOT
Jak się nazywa? Mruczek
Ile ma lat? ok 6 (znaleziony jako dorosły kot )wieku dokładnego nie znamy
Ile waży? OKOŁO 4 KG
Za gruby /za chudy? DLA MNIE ZDECYDOWANIE ZA CHUDY,
Od kiedy jest cukrzykiem? 27.12.2012 zdiagnozowano cukrzyce.
Jak jest kontrolowana choroba? kroplówki pod skórę co drugi trzeci dzień u weterynarza,insulina ,
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? tak
Jeśli tak, to jakim? contour ts
Jaką podajesz insulinę? Caninsulina
U 40 czy U 100? u40
Ile kresek (IE)? 3
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? 2
Aktualny poziom cukru? 405
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? NIE
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? nie
Czy wynik badania tarczycy był w normie? -
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? NIE
Jaką podajesz karmę? wcześniej royal canin diabetic aktualnie animionda clasic ,DIADETIC
Mniej więcej ile? przed podaniem insuliny ok 60gr ZA JAKEŚ 2H OK 40 (NIESTETY NIERAZ SIE ZDAZY ZE PODKRADNIE JEDZENIE NASZEMU DRUGIEMU KOCIAKOWI MALUTKIEJ CHOCIAŻ PILNUJEMY JAK TYLKO MOŻEMY>
Karmienie przed podaniem insuliny czy po? przed
Inne choroby?
np. ostatnio w badaniu dopatrzyłam sie podwyższony aspAt-508 AIAT-560 GLUKOZA BYŁA 396 -WETERYNARZ POWIEDZIAŁ ŻE TO NORMALNE PRZY CUKRZYCY
Leki?
Opisz swój problem: OD 28.12 INSULINA 4J 2 RAZY DZIENNIE BARDZO DUŻE SPADKI CUKRU 38-40 I ZARAZ ROŚNIE 2-3 GODZINACH .OBECNIE 3 J BEZ ZMIAN .MRUCZEK CAŁY CZAS GŁODNY NIE MOGĘ PORADZIC SOBIE Z ATAKAMI GŁODU. PRZEPRASZAM ŻE TAK CHAOTYCZNIE .
po pierwsze nie ta insulina, po drugie za dużo jej podajesz. zacznij czytać część edukacyjną. Bardzo smutne że kolejny kot rozregulowany caninsuliną.
patkazal pisze:Agnieszka2013 pisze:WITAM ,JESTEM Z MILANÓWKA OD 27.12 2012 U MOJEGO KOCIAKA WYKRYTA CUKRZYCA CZY JEST W PRUSZKOWIE LUB OKOLICACH JAKIŚ SPRAWDZONY WETERYNARZ W KTÓRY MÓGŁBY MI POMÓC W USTABILIZOWANIU I DOBRANIU INSULINY W CHWILI OBECNEJ MRUCZEK JEST NA Caninsulina,.
Hej!
Niestety nie znam takiegoMyśmy byli z Pafnusiem u polecanego na forum dra Smolaka, ale i tak z dawkami doradzała nam przede wszystkim Tinka (za co jestem ogromnie wdzięczna!) i dziewczyny. Może w Auxilium w Milanówku udałoby Ci się zdobyć receptę na Lantusa albo Levemira - ja mam strzykawki i mogę się nimi podzielić, ale insulinę musisz zdobyć we własnym zakresie. Auxilium jest czynne również w weekend - spróbuj tam, ale tylko z wetami facetami (kobiety są tam moim zdaniem do niczego
)..
Małgorzata i Toffee pisze:Mamrot, a skąd ja mam wiedzieć jaki on ma dziś poziom fosforu? Badanie krwi mam sprzed tygodnia i nie będę kota znów poddawać sedacji, żeby ten poziom sprawdzić, bo w końcu mi kolejnego znieczulenia nie przetrzyma. Nie wiem czy poziom fosforu zmienia się znacząco w czasie tygodnia, miesiąca, 24h?
Btw, dowiedziałam się, że są 2 miejsca w Warszawie, gdzie można kupić Azodyl - bezpośrednio od wetek.
Małgorzata i Toffee pisze:Mamrot, moim największym problemem jest w tej chwili fakt, że kot mi się po prostu dusi. 40 oddechów/min i kaszel. Rtg zrobione tydzień temu pokazuje brak wody w płucach. Nie wiem skąd się bierze ta duszność. Dziś wetka na próbę zaleciła zastrzyk z Furosemindu - bo może coś jednak się w płucach zebrało. Kilka godzin po zastrzyku jest gorzej, a siusiu było tylko jedno. Nie rozumiem tego wszystkiego.
Agnieszka2013 pisze:patkazal pisze:Agnieszka2013 pisze:WITAM ,JESTEM Z MILANÓWKA OD 27.12 2012 U MOJEGO KOCIAKA WYKRYTA CUKRZYCA CZY JEST W PRUSZKOWIE LUB OKOLICACH JAKIŚ SPRAWDZONY WETERYNARZ W KTÓRY MÓGŁBY MI POMÓC W USTABILIZOWANIU I DOBRANIU INSULINY W CHWILI OBECNEJ MRUCZEK JEST NA Caninsulina,.
Hej!
Niestety nie znam takiegoMyśmy byli z Pafnusiem u polecanego na forum dra Smolaka, ale i tak z dawkami doradzała nam przede wszystkim Tinka (za co jestem ogromnie wdzięczna!) i dziewczyny. Może w Auxilium w Milanówku udałoby Ci się zdobyć receptę na Lantusa albo Levemira - ja mam strzykawki i mogę się nimi podzielić, ale insulinę musisz zdobyć we własnym zakresie. Auxilium jest czynne również w weekend - spróbuj tam, ale tylko z wetami facetami (kobiety są tam moim zdaniem do niczego
)..
Hej!
Miałam nadzieje że w Pruszkowie.Czy dr Smolak bez problemów Wam przepisał insuline? byłam u drugiego weterynarza powiedzieli że tylko ta insulina jest skuteczna i trzeba czasu żeby wszystko sie unormowałojedynie zaczeli mnie namawiać na zakup vet pena do caninsuliny ,Czy Pafnuś miał robione badanie trzustki i Fruktozamine ? Nas nikt nie pokierował normalnie ręce opadają - nigdy nie miałam do czynienia z cukrzycą dopiero te forum oczy mi na pewne rzeczy otworzyło .Jakie jedzenie dostaje Pafnus i w jakiej ilości ?? co do insulinówek bardzo chętnie odkupie. Pozdrawiam
pixie65 pisze:Aaaaa...skoro chodzi Ci tylko o kwestie odżywiania to napiszę wyraźniej: kot z niewydolnością nerek i anemią prędzej umrze z powodu niedożywienia spowodowanego podawaniem karmy niskobiałkowej niż z powodu pogorszenia się stanu nerek w wyniku diety wysokobiałkowej, o dużej biodostępności tegoż białka, z suplementacją preparatami wiążącymi fosforany.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości