tylko kroplówka?!

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw cze 11, 2020 19:27 Re: tylko kroplówka?!

To normalne, zwłaszcza przy większych igłach. Możesz chwilę potrzymać/rozmasować miejsce wkłucia albo tak zostawić, nic się nie stanie :)

Yocia

Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Czw cze 11, 2020 19:58 Re: tylko kroplówka?!

Yocia pisze:To normalne, zwłaszcza przy większych igłach. Możesz chwilę potrzymać/rozmasować miejsce wkłucia albo tak zostawić, nic się nie stanie :)

Yocia, dziękuję za słowa otuchy. :201494

Brumka

Od: Śro kwi 05, 2017 8:25

Post » Czw cze 11, 2020 20:47 Re: tylko kroplówka?!

Brumka pisze:Dziewczyny, z ukłucia wyciekają kropelki płynu, czy to normalne czy coś znaczy???

Normalne. Pisałam byś chwilę potrzymała, ucisnęła miejsce na kłucia. Choć czasem to nie pomaga ale nic się złego nie dzieje.
Normalne jest też to, że płyn schodzi niżej i tworzy miękki woreczek. Powoli się wchłonie.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 9 >>

Post » Pt cze 12, 2020 7:47 Re: tylko kroplówka?!

ASK@
Ucisnęłam tak jak pisałaś ale nie pomogło widać. :(

Po wczorajszym aktywnym i dobrym dniu dzisiaj jest kompletnie innym kotkiem. :(
Kicia dzisiaj połowę nocy spała sama na swoim posłaniu, tam też zasnęła (co się nie zdarzało). Przyszła w nocy, przedtem wyczyściła talerzyk z karmy (jakieś 2/3 saszetki, lubi sobie podjadać w nocy więc jej zostawiam). Wstała dopiero kiedy zaczęłam się krzątać po mieszkaniu. Jest apatyczna i nawet nie ma ochoty za bardzo podrapać drapaków.
Czy robię za mało? Czy pójść wcześniej do weta niż na poniedziałkową kontrolę?
Co wiecie o zmianach w zachowaniu kotka? Ja trafiłam do weta właśnie w związku ze zmianą jej zachowania, jeden dzień było super a drugiego apatia.
Czy to może objaw pogorszenia? Wciąż myślę czy to dobrze, że nie ma podawanych żadnych leków tylko kroplówkę. :(
Dodam, że apetyt bez zmian (3,5 saszetki dziennie), sikanie i kupka bez zmian. Sama nie pije, zawsze piła bardzo mało (niemal nie jadła suchej karmy) więc podaję jej do pyszczka strzykawką trochę wody.

Brumka

Post » Pt cze 12, 2020 8:30 Re: tylko kroplówka?!

Zadzwoń do weta i pogadaj co i jak. Jeśli trzeba, coś ciebie niepokoi to idź. Lepiej tak zrobić niż żałować.
Jest możliwość ,że ją coś boli?
Kciuki.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 9 >>

Post » Pt cze 12, 2020 9:08 Re: tylko kroplówka?!

Zadzwoniłam i jedziemy dzisiaj na 17:00 z wizytą.
Wetka powiedziała, że może źle tolerować kroplówki i zaleciła przerwę jednodniową by zobaczyć co i jak. Co o tym sądzicie? Powiedziała też, że lepiej jednak robić kroplówkę mniejszą igłą, dzisiaj dopytam dlaczego.
W każdym razie jedziemy z wizytą. Zwarzy kota (mam wrażenie, że schudła ale mózg płata nam różne figle kiedy jesteśmy w strachu) i obejrzy. Przyznała, że może ją coś boleć i da jej jakiś opioid. Brumcia brała opioidy kiedy leczyła swoją trzustkę.

Brumcia ostatnio uwielbia gryźć siatkę balkonową. Pewnie przez dziąsła i fakt, że je tylko miękką bo mokrą karmę. Może macie na dziąsła jakiś pomysł?
Teraz znów nieco ożyła, chwilę się pobawiła i zjadła.
Wetka chciała dać do podawania jakiś suplement, który ma wiązać mocznik. Jest w postaci oleju o smaku ryby albo proszku do posypywania karmy. Niestety nie ma tego w gabinecie teraz, będzie na poniedziałek, a ja nie pamiętam nazwy. :( Może macie koncepcję co to może być? Nie zapamiętałam bo w takiej panice dzwoniłam, że ledwie pamiętam ustalenia. :(

Brumka

Post » Pt cze 12, 2020 11:05 Re: tylko kroplówka?!

Ja staram się dawać mniejsza igła 7,8 tak duża nie daje i jak widzę nie pozwalam
Podaje ze strzykawki motylkiem
Kot może się czuć złe bo za duża ilość kroplówek na dzień
Jak kota chorego np nerkowego będziesz kuc przez mam nadzieje kilka lat i to taka igła
To się skóra robi jak pergamin
I wtedy już nic noe można zrobić
Wiem ze każdy kot jest inny i u mnie tez jest różnie
Jak się da to staram się spokojnie i powoli spolszczać kroplówkę
Jak szybko leci to nie jest przyjemne i kot się denerwuje
Powoli wypracujecie własny schemat
Jednym z leków do wyłapywania fosforu co piszesz napewno jest Nefrokrill a drugim coś z weglanem wapnia
Różnie z nimi bywa z tolerancja przez koty
Trzeba brać pod uwagę co maja w składzie i jonogram
Mam nadzieje ze kic będzie lepiej się czuł

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pt cze 12, 2020 11:17 Re: tylko kroplówka?!

Jeszcze pisałaś ze masz podać pwe - elektrolity tak mi się kojarzy chyba ze złe pamietam
One są szczypiace często kotu trudno podać

Jak za dużo na raz w krótkim czasie poszło to tez może być złe samopoczucie bo jakieś elektrolity się zwiększyły

anka1515

Post » Pt cze 12, 2020 11:26 Re: tylko kroplówka?!

anka1515 pisze:Jak za dużo na raz w krótkim czasie poszło to tez może być złe samopoczucie bo jakieś elektrolity się zwiększyły

Dziękuję za słowa otuchy.
Coś zaszkodziło wyraźnie i to coś jest związane z wczorajszą kroplówką, chyba, że to kompletny przypadek.
Kicia się kręci teraz, nie może sobie znaleźć wyraźnie miejsca, to na balkon, to na regał, to znów balkon. Nie jest jej po drodze ze spaniem ale na zabawę też nie ma ochoty.
Tak się boje, że jej zaszkodziłam.

Brumka

Post » Pt cze 12, 2020 11:41 Re: tylko kroplówka?!

Może coś się odzywa bólowego
Myszka co jakiś czas takie zachowania ma ale ona ma tych chorób
I podejrzewam ze to coś dodatkowego z bólem
Jelita woreczek ucha
Bo czasami p ból bylo lepiej
Tak jakby nie mogła znaleść miejsca

anka1515

Post » Pt cze 12, 2020 11:47 Re: tylko kroplówka?!

Wetka dzisiaj, podczas telefonicznej rozmowy, przyznała, że może ją coś boleć. Dzisiaj jedziemy do niej na 17:00 więc wypytam o wszystko. Najwyżej da jej opioidy.
Brumcia jest kotem wokalizującym, dużo 'gada', rozróżniam już kiedy to żądanie, kiedy pretensja a kiedy wściek, dlatego kiedy dzisiaj coś mówi to drżę czy to ból czy jej zwyczajowe pogwarki.
Poszła się położyć do siebie (ukochane legowisko jest w łazience).
Jeśli chodzi o lek to było coś co miało obniżyć poziom mocznika.

Brumka

Post » Pt cze 12, 2020 13:09 Re: tylko kroplówka?!

Są różne
Azodyl ja podaje Biopron 9 jeszcze inne
Ale to tak szybko nie działa
Trzeba czasu

anka1515

Post » Pt cze 12, 2020 13:11 Re: tylko kroplówka?!

U mnie tez są takie koty gadatliwe Myszka tez potrafi

anka1515

Post » Pt cze 12, 2020 13:15 Re: tylko kroplówka?!

Najbardziej mnie niepokoi, że nie ma robionych szczegółowych badań krwi i moczu. Tylko jeden raz krew, wyszła podwyższona mocno creatynina i mocznik.
Miała USG, które wyszło dobrze. A może zostało zrobione pobieżnie?
Teraz miałam jej podawać przez tydzień, dziennie 250 Ringera i w poniedziałek miały zostać zrobione badania krwi by było wiadomo, w którą stronę pójdzie mocznik i kreatynina.
Kićki są straszne pod względem diagnozowania, rumakują do końca. Moja normalnie je, sika i funkcjonuje. Tylko apatia zaczęła być sygnałem, że coś jest nie tak. I wtedy często nerki są już bardzo zniszczone. :(

Brumka

Post » Pt cze 12, 2020 13:21 Re: tylko kroplówka?!

Ale jak gryzie siatkę to nic nie połknęła ?
U mnie niektóre koty lubią kartony
Jak się przyssie to jak po myszach na cięte
Dużo mi dokumentów Zapisek z sieczkowaly
Papier toaletowy tez kiedyś lubiły ze drzeć ale to chowam bo miękkie się jeszcze w pysku kolei

anka1515

[poprzednia][następna]