Kot czy kotka? - Kot
Jak się nazywa?- Fiero
Ile ma lat? - 8
Ile waży?- 5,40
Za gruby /za chudy? - w tej chwili chudy, przed dietą odchudzajacą ważył 8 kg
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? - 14 października 2009 - tydzięń temu
Jak jest kontrolowana choroba? - lekarz
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? - paski
Jeśli tak, to jakim? - Keto Diastix
Jaką podajesz insulinę? - Caninsulin
U 40 czy U 100? - U40
Ile kresek (IE)? - 4
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? - 1x
Aktualny poziom glukozy we krwi? - 568 miligramów/L
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? - nie
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? - nie
Czy wynik badania tarczycy był w normie? - X
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? - nie
Jaką podajesz karmę? - Hills w/d tydzień, wczesniej hills r/d, co jakiś czas nieco wołowiny, kurczaka
Mniej więcej ile? - według przelicznika
Karmienie przed podaniem insuliny, czy po? - po
Inne choroby? - nie
(np. astma, niewydolność nerek, schorzenia trzustki, problemy dermatologiczne, serce, tarczyca, FIV, dziąsła, ząbki itd.)
Czy podajesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie - X
Czy znane są wyniki laboratoryjne? (dopisz wartości brzegowe) - urea (12mmol/L), crea (105 Umm/L), tp (78g/L), alt (55 U/L), alkp (71U?L), glu (27,11mmol/L)
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? czrny, twardy
Opisz swój problem:
Kot od tygodnia jest na insulinie, wg lekarza w miarę małej dawki, żeby zbić cukier.
Przez cały czas mierzyliśmy cukier paseczkami, spadał z 3 plusików, na 2 przez całą dobę (od 3 dni). Dziś Fierko był na kontroli, lekarz (inny, poprzedni się pochorował) zmierzył poziom glukometrem i stwierdził, że jest bardzo źle, że w sumie kota powinniśmy zostawić, ale ponieważ on delikatny stanęło na tym, że mamy zmiejszyć dawkę na 3 kreseczki.
W poniedziałek o 10 kolejna wizyta.
Czy dawka była w końcu duża czy mała?
Pytałam też o to, co wyczytałam w wątku, że caninsulin niekoniecznie działa. Ale lekarz powiedział, że mają poza tym tylko ludzkie, stosowane u dużych psów i że bardzo trudno dobrać dawkę, no i nie chce się zdecydować dać nam dobierać dawkę, bo jeśli za duża, to będziemy mieć pretensje...
Tylko, że ja zupełnie zielona jestem teraz. Powinnam kota zostawić, żeby mu wyrysowali krzywą cukrową. Zmniejszyć dawkę, zwiększyć, podzielić na rano i wieczór?
Co z karmą?
Proszę o jakieś wskazówki.
Ewentualnie polecenie lekarza w Krakowie

I przepraszam, że ja taka niegrzeczna. Zapomniałam się przywitać. Kiedyś wiecej na forum byłam, potem przestałam. Teraz wróziłam z problemem.
Kotów u mnie dwa, starszy Fiero (sprzed poznania MIAU) i Chichiko (MaKota) kocia forumowa