Miałam na myśli MCV, MCH i MCHC . Na ich podstawie można wstępnie określić czy anemia spowodowana jest niedoborem żelaza czy wit. B12 i kwasu foliowego.
Potem można ewentualnie badać różne ferrytyny i/lub transferyny...
pixie65 dziękuję za podpowiedź. Właśnie doczytałam też w innym wątku - i wychodzi mi niedobór b12 - na razie "suplementuję" ją Apetizerem - bo ma wit. z grupy B - w tym B12 i kwas foliowy - to taka moja partyzantka i pomysł łopatologiczny
Belka, jak aranesp/EPO ma działać, żelazo jest niezbędne, bo z czego kot ma robić hemoglobinę? Czy kot miał usg układu moczowego?
Trzymajcie się!
tak, to wiem - tylko Belka miała podawane żelazo podskórnie 2x w ciągu ostatniego miesiąca +dostała koncentrat erytrocytów (z tego była właśnie transfuzja)
Usg miała - nerki hiperechogenne, 3,1 oraz 3,4 cm, kształt "niezmieniony", pęcherz moczowy - prawidłowy, wątroba również - to było na USG, miała też rentgen - woda w opłucnej, ale nie ma wody w jamie brzusznej - woda pojawiła się po ok. 1,5 tygodnia - tylko nie do końca wiadomo czy to wysiękowe zapalenie płuc - z przelania, czy konsekwencja bakterii w nosie, które są konsekwencją tego, że była kiedyś kotem podwórkowym, o którego nikt nie dbał - i nikt nie leczył kk - i teraz nie byliśmy w stanie pozbyć się tego świństwa - no i nie wiadomo, czy w konsekwencji osłabienia nie "zeszła" do płuc.
Dzięki za ciepłe słowa

a tak na marginesie Belcia stanowi miły wyjątek - uwielbia żarcie nerkowe