Wątek cukrzycowy VI

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw mar 29, 2012 22:13 Re: Wątek cukrzycowy VI

magaaaa, wiem, że parametry nerkowe na to nie wskazują, ale ja bym bardzo uważała - ona jest masakrycznie wychudzona, nie ma praktycznie mięśni, kreatynina może być zaniżona w badaniu :( Fosfor wysoki.
Bardzo niedobre wyniki morfologii.
Masz możliwość zrobić dobre USG?
To tak prócz cukrzycy

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Czw mar 29, 2012 22:22 Re: Wątek cukrzycowy VI

Annazoo, mimo wszystko błędne postępowanie, choć pani wet bardzo miła i przepisała nawet Lantus. Tak nie postępuje profesjonalista. Badania bakteriologiczne i antybiogram to standard... chyba.

Dobranocka
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw mar 29, 2012 22:54 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinka07 pisze:Magaaa, na podstawie wyników fruktozaminy Misia ma lekką cukrzycę. Nie mam już dziś siły, żeby odnieść się do wszystkich punktów Twojego postu. Postaram się uzupełnić resztę jutro.

Dziewczyny napiszą Ci, czego potrzebujesz. Nie bój się proszę, cukrzyca to nie wyrok. Wolę 1000 razy cukrzycę niż niewydolność nerek.

Pozdrawiam ciepło
Tinka

Tinko, co za śliczny post... Dziekuje!
Będę czekać na wszelkie info, bo czytam oczywiście, ale zanim przeczytam i zrozumiem...
Będę wdzięczna za wszystkie rady!

OKI, dobrego USG nie mam szans wykonac u siebie, a wydawać 30zł za jakieś ledwo określone zmazy ani mysle. Zważywszy na to jak Misia wygląda, to nie ma szansy na dobre wyniki morfologii :wink:
Będziemy sie starać.

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Pt mar 30, 2012 5:43 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinka07 pisze:Annazoo, mimo wszystko błędne postępowanie, choć pani wet bardzo miła i przepisała nawet Lantus. Tak nie postępuje profesjonalista. Badania bakteriologiczne i antybiogram to standard... chyba.

Dobranocka
Tinka

:cry:

Annazoo

Od: Nie lis 28, 2010 14:22

Post » Pt mar 30, 2012 6:44 Re: Wątek cukrzycowy VI

Glukometr Optium Xido ponoć mierzy także poziom ciał ketonowych we krwi:
http://www.wstronezdrowia.pl/czytelnia/ ... _xido.html
Czy jeśli kupię taki glukometr to mogę czuć się zwolniona z pasków ketodiasticks?

magaaaa

Post » Pt mar 30, 2012 8:17 Re: Wątek cukrzycowy VI

magaaaa pisze:Glukometr Optium Xido ponoć mierzy także poziom ciał ketonowych we krwi:
Czy jeśli kupię taki glukometr to mogę czuć się zwolniona z pasków ketodiasticks?

Przyłączam się do pytania :)

Usiłując sama doczytać, znalazłam takie wpisy:
Istnieją dwie metody monitoringu ketonów: mierzenie poziomu ketonów we krwi przystosowanym do tego celu glukometrem, np. Optium Xido™ lub w moczu paskami Ketostix firmy Bayer. Ciała ketonowe pojawiają się najpierw we krwi, a dopiero później przedostają się do moczu, dlatego w lecznictwie powinno stosować się przede wszystkim badanie krwi na obecność ciał ketonowych, a nie badanie moczu.

oraz
Jeśli monitorujesz poziom cukru u Twojego kota tylko paskami testowymi, najlepsze byłyby testy paskowe Keto-Diastix firmy Bayer. Przeznaczone są one do monitorowania obecności i stężenia glukozy oraz ciał ketonowych w moczu

Wyżej wspominacie o innych paskach (ketodiastiks). Chyba się zupełnie w tym pogubiłam...
Paski Ketostix są droższe od Ketodiastiks, wolałabym stosować te drugie, jeśli nie będzie to ze szkodą dla Walerego.
Zamówiłam właśnie wspominany glukometr Optium Xido.

Annazoo

Post » Pt mar 30, 2012 8:22 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinko, dziękuję za odpowiedź :1luvu:
Twój spokój działa cuda :) Ja jestem troszkę zaniepokojona, może dlatego, że teraz byłam na urlopie i mogłam psa mieć na oku, a od poniedziałku znowu wracam do pracy, a chciałabym być o niego spokojna. Pomyślałam o odbiciu, ponieważ po podaniu 1 j o 6 rano przy PRE 470, na +3 miał 78. Z tego co piszesz na forum, spadek nie powinien być większy niż 50 na godzinę a wyższy może prowadzić do odbicia. Dzisiaj w nocy miałam z nim to samo. O 18 1j przy PRE 480, po 22 miał 83, a o 4 nad ranem mnie obudził i miał 480. Martwią mnie te skoki, bo psiak nie czuje się wtedy zbyt dobrze, zwłaszcza, że ma też i inne swoje dolegliwości. Mam nadzieję, że kiedyś w końcu uda mi się dogadać z tą jego cukrzycą :?
Pozdrawiam :D

nonsuch

Od: Pt sty 13, 2012 12:17

Post » Pt mar 30, 2012 8:56 Re: Wątek cukrzycowy VI

Annazoo pisze:
magaaaa pisze:Glukometr Optium Xido ponoć mierzy także poziom ciał ketonowych we krwi:

Przyłączam się do pytania :)

Usiłując sama doczytać, znalazłam takie wpisy:
Istnieją dwie metody monitoringu ketonów: mierzenie poziomu ketonów we krwi przystosowanym do tego celu glukometrem, np. Optium Xido™ lub w moczu paskami Ketostix firmy Bayer. Ciała ketonowe pojawiają się najpierw we krwi, a dopiero później przedostają się do moczu, dlatego w lecznictwie powinno stosować się przede wszystkim badanie krwi na obecność ciał ketonowych, a nie badanie moczu.

oraz
Jeśli monitorujesz poziom cukru u Twojego kota tylko paskami testowymi, najlepsze byłyby testy paskowe Keto-Diastix firmy Bayer. Przeznaczone są one do monitorowania obecności i stężenia glukozy oraz ciał ketonowych w moczu

Wyżej wspominacie o innych paskach (ketodiastiks). Chyba się zupełnie w tym pogubiłam...
Paski Ketostix są droższe od Ketodiastiks, wolałabym stosować te drugie, jeśli nie będzie to ze szkodą dla Walerego.
Zamówiłam właśnie wspominany glukometr Optium Xido.

Dziewczyny,

paski do pomiaru ketonów ,które są do glukometru Optium Xido kosztują ok 20 zł na allegro i w opakowaniu jest 10 pasków

paski Bayer Keto-diastix ,których ja używam kosztują w aptece ok.17 zł a jest ich 50 sztuk.

Moim zdaniem szkoda przepłacać za paski do glukometru, paski Keto-diastix są bardzo dobre.
Decyzję pozostawiam Waszej zawartości portfela :D
Eśkowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... 0#p8422130
Borysowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=167143

Esiu [*]15.07.1995 - 02.01.2014r.... byłeś mi wschodem słońca i zachodem...
Borys [*] 2009 - 28.02.2019r. .. byłeś mi Najdroższym Towarzyszem ...

feniks32

Od: Pt gru 04, 2009 21:19

Post » Pt mar 30, 2012 8:58 Re: Wątek cukrzycowy VI

Pomijając kwestię zasobności portfela - która metoda jest 'lepsza'?
Jest któraś?
Obie równie dobre?

magaaaa

Post » Pt mar 30, 2012 9:02 Re: Wątek cukrzycowy VI

magaaaa pisze:Pomijając kwestię zasobności portfela - która metoda jest 'lepsza'?
Jest któraś?
Obie równie dobre?

Powiem tak, pewnie obie są równie dobre.
Ja z pasków do glukometru nie korzystałam, kupuje Keto-diastix i tym mierzę.
Może Tinka coś doda od siebie jeszcze.

feniks32

Post » Pt mar 30, 2012 9:04 Re: Wątek cukrzycowy VI

nonsuch pisze:Tinko, dziękuję za odpowiedź :1luvu:
Twój spokój działa cuda :) Ja jestem troszkę zaniepokojona, może dlatego, że teraz byłam na urlopie i mogłam psa mieć na oku, a od poniedziałku znowu wracam do pracy, a chciałabym być o niego spokojna. Pomyślałam o odbiciu, ponieważ po podaniu 1 j o 6 rano przy PRE 470, na +3 miał 78. Z tego co piszesz na forum, spadek nie powinien być większy niż 50 na godzinę a wyższy może prowadzić do odbicia. Dzisiaj w nocy miałam z nim to samo. O 18 1j przy PRE 480, po 22 miał 83, a o 4 nad ranem mnie obudził i miał 480. Martwią mnie te skoki, bo psiak nie czuje się wtedy zbyt dobrze, zwłaszcza, że ma też i inne swoje dolegliwości. Mam nadzieję, że kiedyś w końcu uda mi się dogadać z tą jego cukrzycą :?
Pozdrawiam :D
Monsuch, czytam Twoje wpisy dziś jeszcze raz na spokojnie. Wczoraj głowa mi już pękała :cry: Czytam jednak, że Cię zupełnie źle zrozumiałam. Nie wiem, dlaczego zrozumiałam, że wczoraj rano nie podałaś w ogóle insuliny. Zapomnij proszę to, co wczoraj przeczytałaś. Napiszę później, bo teraz mam jeszcze sporo innej pracy.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Pt mar 30, 2012 9:09 Re: Wątek cukrzycowy VI

Badanie ketonów we krwi jest dużo lepsze, bo ketony najpierw pojawiają się we krwi, a potem dopiero przechodzą do moczu. Znaczy to, że możemy dużo wcześniej zareagować. Do badania ketonów we krwi potrzebne są jednak inne paski niż do badania glukozy. Są one dosyć drogie i chyba trudno u Was dostępne.

Pozdrawiam
Tinka

EDIT 1: Paski ketodiastix mierzą zarówno ketony jak i glukozę w moczu. Paski ketostix tylko ketony.
EDIT 2:
Z doświadczeń właścicieli kotów cukrzycowych w Niemczech mierzących stężenie ketonów we krwi wynika, że ketony w moczu pokazują się dopiero przy wynikach 3-4 mmol/l, a więc jest ich wtedy we krwi już bardzo dużo.

Tinka07

Post » Pt mar 30, 2012 9:21 Re: Wątek cukrzycowy VI

Dziewczyny, dziękuję po raz setny :1luvu:
Mrrr od Walusia, który dziś się nie zorientował, że dostał zastrzyk ;)

Annazoo

Post » Pt mar 30, 2012 9:25 Re: Wątek cukrzycowy VI

magaaaa

Post » Pt mar 30, 2012 10:33 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinko, alarm!
Właśnie dzwoniła do mnie Annazoo ,że u Walusia pojawiłay się na pasku ketony na tym brązowym polu i przelewa się przez ręce.
Dostał 1 j insuliny Lantus o 8 rano. Czy to możliwe że zaatakowała kwasica? Jadą szybko do weta.

feniks32

[poprzednia][następna]