Przed poprzednim podaniem dostała żelazo i wit. b12 (codziennie też daję jej Apetizer, w którym jest teoretycznie i B12 i kwas foliowy).
Niby wczoraj miała dostać 2 dawkę Aranespu, ale nie dostała. Wet powiedział, że możemy jej dać sami w domu

Moderator: Moderatorzy
Belka pisze:(...) : Wet jest zdania, że za dużo żelaza to niedobrze...ale mu średnio wierzę ostatnimi czasy, bo wiem, że po epo jest wzmożone zapotrzebowanie...będę to jeszcze konsultować z inną kliniką - przy UP w Poznaniu. (...)
pixie65 pisze:A wet - jak sądzę - dysponuje wynikami morfologii i już tylko na tej podstawie powinien się zorientować czy kotka ma czy nie ma "za dużo żelaza".
pixie65 pisze:Jeśli wet jest...nazwijmy to - nieuważny, może spowodować komplikacje.
Rookie pisze:(...)
Teraz nie dostaje kroplówek. Ale jednocześnie jest trochę odwodniony (nie widać po hematokrycie tylko po tym teście że się łapie skórę i puszcza i powinna od razu opaść, dr z kliniki go zrobił, bo ja nigdy nie wiem jak to ocenić, musiałabym mieć zdrowego kota referencyjnego).
Belka pisze:pixie65 pisze:A wet - jak sądzę - dysponuje wynikami morfologii i już tylko na tej podstawie powinien się zorientować czy kotka ma czy nie ma "za dużo żelaza".
a po czym to można wnioskować - w sensie które parametry są kluczowe dla określenia poziomu żelaza? sama chętnie bym przeanalizowała pod tym kątem morfologię. Oczywiście porozmawiam też o tym jutro u drugiej wetki, ale...jak masz komuś ufać...ufaj sobie![]()
Belka pisze:pixie65 pisze:Jeśli wet jest...nazwijmy to - nieuważny, może spowodować komplikacje.
kurczę - i tu się wystraszyłamczy możesz sprecyzować co masz na myśli
najszczesliwsza pisze:Co ty robisz z tym kotem?
Rookie pisze:Czy możesz jakoś opisać co to znaczy "za szybko" w przypadku ferrovetu i jak się objawia taki wstrząs (tak na wszelki wypadek)? Edit: wolę się przygotować na wszystko, nawet na mało prawdopodobne rzeczy. Nie rozumiem, co miałoby być w tym złego. Zgadzam się, że nawodnienie ważniejsze, ale co to ma do rzeczy.
Rookie pisze:Nie denerwujcie się na mnie, ja się w ogóle na tym nie znam, robię co mówią mi lekarze. (...)
Rookie pisze:(...)
Zastanawiam się, czy nie przenieść historii Juniora do osobnego wątku, żeby nie zaśmiecać tego. Co o tym myślicie? Co prawda jestem początkująca, ale w moich postach jest mało pożytecznych informacji dla innych. Może bardziej w odpowiedziach na nie.
Rookie pisze:Ślicznie dziękuję za odpowiedź pixie65. I wszystkim bardzo Wam dziękuję, bo wiem, że zależy Wam na zdrowiu i komforcie mojego kota.
Czyli Ty wybrałaś preparat a lekarz go podał? Jak często się go podaje?
Rookie pisze:Założę osobny wątek ja wrócę do domu. Tak na szybko Junior dostał dzisiaj rano w klinice epo, erytropetynę, żelazo (takie, które dostaje się raz na tydzień) i 60ml po skórę strzykawą. Dostałam do domu płyn Riegera. Pan dr mówi, żeby mu dawać 60ml dziennie, pani dr, że jak się rozłoży na dwa to można 250ml dziennie. I co ja mam zrobić? Jak wyliczę średnią to wychodzi 155ml :F
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości