Moderator: Moderatorzy
Rookie pisze:Mam takie pytanie, bo na jutro nie mam wody, żeby przepłukać weflon (tak się wstrzykuje trochę wody przed i po, żeby nie było skrzepów, tak mi pani dr wytłumaczyła). Na dzisiaj mam jeszcze od weterynarza "Aqua pro injectione", czyli wodę do wstrzykiwań, ale na jutro już nie. Pani w aptece nie za bardzo w ogóle rozumiała o co mi chodzi, a ja zapomniałam tą nazwę, powiedziała, że coś tam jest na receptę, ale nie zrozumiałam co. Dała mi NaCl 0,9%. Czy można tym przepłukać weflon przed podaniem kroplówki? Co szczególnie budzi moje wątpliwości to narysowana na naklejce od buteleczki tego NaCl przekreślona strzykawka (co prawda z igłą).
Aha, jeszcze nie wiem czy to dobrze, ale dzisiaj była inna pani dr i dała mi taką kroplówkę z glukozą, wcześniej dostawał NaCl i płyn Rigera czy jakoś tak. Czym one się różnią i czy ta glukoza może być? (Wiem tylko, że nie można jej ponownie używać, ale tego bym i tak nie robiła.) Junior miał na wszystkich badaniach prawidłowy cukier i nie ma problemów z nadwagą (raczej odwrotnie, ma masę jeszcze powiedzmy w normie, ale mało je).
Użytkownicy przeglądający ten dział: puszatek i 5 gości