Moderator: Moderatorzy
sheridan pisze:Patkazal, ja tu nie jestem najmądrzejsza od dawek, ale mogę powiedzieć tyle - kot zmierza w stronę remisji i musisz w tej chwili zacząć być bardziej elastyczna. Tak, powinnaś zmniejszyć dawkę - spadki do 40 nie są dobre i powodują potem odbicie. Kot nie powinien także zostawać bez dawki insuliny w o ogóle (no chyba że już zaczyna się remisja), tzn może trzeba odczekać jeszcze kilka godzin i potem podać jakiś włosek albo kropelkę, bo inaczej będziesz mieć znowu 400 rano.
My jesteśmy po badaniach - Prosiaczek (cukrzyk) ma wszystko idealnie w normie (ufff), Pusiasta ma podniesioną kreatyninę, ale mocznik bardzo w porządku, więc pan dr stwierdziła, że może to kwestia odwodnienia (co jest bardzo prawdopodobne, wczoraj była bez apetytu, a dzisiaj mocz bardzo zagęszczony). Muszę ją zmuszać do picia. No i będziemy kontrolować.
patkazal pisze:Sheridan, bardzo dziękuję za Twój wpis. Może ktoś jeszcze coś podpowie..
Powodzenia z pojeniem kota - u nas najprościej było z dolewaniem wody do mokrego jedzenia - wszystko znikało
^..^fuksj@ pisze:Iwooona, a jak dawno robilas Kici morfologię? wiem ze to duzy stres dla kota ale warto by to bylo sprawdzic czy nerki sa ok... można też złapać mocz do analizy poranny najlepiej. Ty juz brdzo długo walczysz z tymi dziąsłami... więc pewno to nie to samo ale ja miałam identyczny przypadek z moja najukochańsza Kicią wszystkie ząbki były zdrowe, a ona miala w paszczy nadżerki i zapach dokładnie taki sam jak opisałaś... nic nie jadła...
wtedy u nas po zrobieniu morfologii pod kątem zawartości mocznika i kreatyniny (nie pamiętam jak to się pisze) wyszło że to niewydolność nerek była przyczyną jej problemów z pyszczkiem...
Dziwne że Wet proponuje tylko i wyłacznie steryd, bo to tylko usunie objawy a nie zlikwiduje przyczyny... moze warto zmienić weta...
pozdrawiam i życzę zdrówka
Jak leczyłas nerkowe problemy?Iwooona pisze:^..^fuksj@ pisze:Iwooona, a jak dawno robilas Kici morfologię? wiem ze to duzy stres dla kota ale warto by to bylo sprawdzic czy nerki sa ok... można też złapać mocz do analizy poranny najlepiej. Ty juz brdzo długo walczysz z tymi dziąsłami... więc pewno to nie to samo ale ja miałam identyczny przypadek z moja najukochańsza Kicią wszystkie ząbki były zdrowe, a ona miala w paszczy nadżerki i zapach dokładnie taki sam jak opisałaś... nic nie jadła...
wtedy u nas po zrobieniu morfologii pod kątem zawartości mocznika i kreatyniny (nie pamiętam jak to się pisze) wyszło że to niewydolność nerek była przyczyną jej problemów z pyszczkiem...
Dziwne że Wet proponuje tylko i wyłacznie steryd, bo to tylko usunie objawy a nie zlikwiduje przyczyny... moze warto zmienić weta...
pozdrawiam i życzę zdrówka
Własnie- masz rację.Jutro idę do weta i z nim o tym porozmawiam.Moja kotka nigdy nie miala robionej morfologii tylko sterydy i sterydy. Zaczęly mnie zastanawiac jej nerki jak zaczęła zmieniac ubarwienie z czarnego na brazowy- mówiłam o tym wetowi ale jakos zlekcewazył. Trzeba jej spuscic troche krwi..masz racje.Kita miała robione badania jedynie w kierunku białaczki i nic poza tym.
patkazal pisze:Dziękuję! Podałam normalnie, bo po prostu nie wiedziałam jak w takim przypadku postąpić.. A na jaką stałą dawkę powinnam przejść?
patkazal pisze:Dzięki! Z insuliną wg potrzeb (tak jak jest stricte opisana) niestety nie dam rady, bo pracuję po 12 godzin poza domem i z moim TŻtem dzielimy się badaniami i zastrzykami zgodnie z możliwościami.. Czyli schodzę teraz z dawką do 0,25 przy wyższych wynikach insuliny, a przy niższych do włoska albo kropelki i nie zostawiam Pafnusia bez insuliny.
Jeszcze raz baaardzo dziękuję!
patkazal pisze:Dzięki! Z insuliną wg potrzeb (tak jak jest stricte opisana) niestety nie dam rady, bo pracuję po 12 godzin poza domem i z moim TŻtem dzielimy się badaniami i zastrzykami zgodnie z możliwościami.. Czyli schodzę teraz z dawką do 0,25 przy wyższych wynikach insuliny, a przy niższych do włoska albo kropelki i nie zostawiam Pafnusia bez insuliny.
Jeszcze raz baaardzo dziękuję!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości