Moderator: Moderatorzy
Tinka07 pisze:Myszko, jeśli Kiciuś zaczął jeść żwirek, to wskazuje to na anemię. Kiedy ostanio była robiona morfologia? Musisz koniecznie kupić taki żwirek, który się nie zbryla, bo w przciwnym razie Kiciuś bedzie miał kule żwirku w żołądku. Są takie specjalne żwirki, ale np. u nas dosyć drogie.
Czym karmić kota nerkowego, gdy odmawia pokarmu:
- Reconvales Tonikum, 45 ml
- Royal Canin Recovery, 100 g / 195 g
- Royal Canin Convalescence Support, 100 g
- Royal Canin Convalescence Support Instant, 50 g
- Hills Canine A/D Feline, 156 g
- Vital-Trunk, 185 g
- Advance Veterinary Diets Convalescence, 200 g
- Kattovit High Performance, 175 g
- Cat Sure 355 ml (przy PNN może lepsze byłoby "DogSure“, bo zawiera mniej białka)
- Bioserin, 5 ml/100 ml
- Calo Pet, 120 g
- Nutri-plus-cat, 70,9 g
Może coś z tej listy znajdziesz, co jest u Ciebie dostępne. Kiciuś misi coś jeść. Nie myśl teraz o karmie nerkowej, tylko o przezwyciężeniu kryzysu.
AlkaM pisze:A jaki kicius ma hemtokryt HCT? To chyba lepiej okresli anemie.
Witaminy A kotom z PNN sie nie podaje.
Zoavz rutaj wysylaja karem do Irlandi z UK:
http://www.pet-supermarket.co.uk/produc ... 180114.htm
Irlandzka Myszka pisze:Przed chwilą dałam mu jeszcze dwie strzykawki jedzenia ale bardzo się wyrywał. Tak samo zaczynają się problemy z kroplówkami, dzisiaj na cztery raty.
Irlandzka Myszka pisze:[Zaskoczyłaś mnie informacją o tej witaminie A - ten zestaw dostałam od vetki ale po jej występie z kroplówkami chyba nic mnie już nie zdziwi.
Pozdrawiam
AlkaM pisze:Irlandzka Myszka pisze:Przed chwilą dałam mu jeszcze dwie strzykawki jedzenia ale bardzo się wyrywał. Tak samo zaczynają się problemy z kroplówkami, dzisiaj na cztery raty.
Stres jest okropnie szkodliwy dla wszystkich, a dla kota szczegolnie zabojczy. Ja bym kota nie mordowala karmieniem strzykawka jezeli to taki stress dla niego. Probuj mu dac do jedzenia co chce: piers kurczaka, gerberka bez cebuli, nawet whisksa. Dwie strzykawki karmy renal to stanowczo za malo. Nie ma sensu kota tak meczyc. Lepiej jak zje wiecej karmy nie nerkowj niz za malo nerkowej. Kot, ktory otrzymuje za malo kalorii niz potrzebuje zaczyna "zjadac" swoje miesnie. Od tego mocznik idzie gwaltownie w gore a najwazniejsze to to, ze kot opada z sil bardzo szybko . Zauwaz, ze kotom, ktore przestaja jesc gwaltownie skacze mocznik do gory.
Irlandzka Myszka pisze:AlkaM pisze:Irlandzka Myszka pisze:Przed chwilą dałam mu jeszcze dwie strzykawki jedzenia ale bardzo się wyrywał. Tak samo zaczynają się problemy z kroplówkami, dzisiaj na cztery raty.
Stres jest okropnie szkodliwy dla wszystkich, a dla kota szczegolnie zabojczy. Ja bym kota nie mordowala karmieniem strzykawka jezeli to taki stress dla niego. Probuj mu dac do jedzenia co chce: piers kurczaka, gerberka bez cebuli, nawet whisksa. Dwie strzykawki karmy renal to stanowczo za malo. Nie ma sensu kota tak meczyc. Lepiej jak zje wiecej karmy nie nerkowj niz za malo nerkowej. Kot, ktory otrzymuje za malo kalorii niz potrzebuje zaczyna "zjadac" swoje miesnie. Od tego mocznik idzie gwaltownie w gore a najwazniejsze to to, ze kot opada z sil bardzo szybko . Zauwaz, ze kotom, ktore przestaja jesc gwaltownie skacze mocznik do gory.
AlkaM problem polega na tym, że Kicuś wcale nie jest zainteresowany jedzeniem, cokolwiek mu dam to poskubie i odchodzi. Gdybym go nie karmiła strzykawkami to padłby z głodu. Staram się dawać mu po 2 strzykawki za jednym razem bo to jest ok. pół saszetki. Nigdy nie dawałam mu więcej na raz bo jeżeli zjadł więcej to wymiotował. Operację z karmieniem powtarzam od 3 do 5 razy dziennie w zależności od tego jak się Kicuś czuje. Piszesz, że kotom, które przestają jeść gwałtownie skacze mocznik. Kicuś jadł bardzo ładnie jak na niego bo ok. 200 g dziennie i nagle skoczył mu mocznik i skończyło się jedzenie.
AlkaM pisze:
Mocznik nie skacze tylko z powodu "zjadania" wlasnych miesni. Glowna przyczyna jest niewydolnosc nerek.
Probowalas podac cos kotu na apetyt? Czesto zwiekszenie podawanej pomaga. I oczywiscie zwiekszenie kroplowek, a w kryzysie podanie kroplowek dozylnych.
Użytkownicy przeglądający ten dział: ZarCaw i 9 gości