Wątek cukrzycowy VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw lis 08, 2012 21:59 Re: Wątek cukrzycowy VII

"Kociara" pisze:Dziewczyny, czy komuś udało się założyć dzienniczek na oyla.de. Przy rejestracji automatycznie jest się przekierowanym na nPage.de
Dzienniczek udaje się załadować, ale nie wiadomo jak go potem aktualizować.

popieram po tysiąckroć pytanie :mrgreen: n razy próbowałam i nic :evil:

dumi

Od: Sob paź 27, 2012 21:15

Post » Czw lis 08, 2012 22:13 Re: Wątek cukrzycowy VII

Carreras pisze:Może ktoś ma znajomości na Słowacji? Tam strzykawki BD 0,3ml sprzedają tylko za 13 euro! Zobaczcie: http://www.medatron.sk/eshop/151-bd-mic ... -demi.html

Dlaczego ten sklep nie wysyła za granicę...? :(

Spróbuje zobaczyć, czy w Czechach mają też, bo znam dobrze czeski i coś może by się udało z nimi załatwić.
Jakby któraś z Was była już w posiadaniu takiej strony czeskiej to podeślijcie do mnie na PW, skontaktuję się wtedy z nimi.

Pozdrawiam,
Eśkowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... 0#p8422130
Borysowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=167143

Esiu [*]15.07.1995 - 02.01.2014r.... byłeś mi wschodem słońca i zachodem...
Borys [*] 2009 - 28.02.2019r. .. byłeś mi Najdroższym Towarzyszem ...

feniks32

Od: Pt gru 04, 2009 21:19

Post » Czw lis 08, 2012 22:18 Re: Wątek cukrzycowy VII

Czy ktoś zamawiał coś z ekozwierzaka? Chodzi mi o to, czy ten sklep jest w porządku, bo musiałabym złożyć dość spore zamówienie (żeby przesyłka była darmowa) i opłacić przelewem (zwykle płacę przy odbiorze). Jakieś doświadczenia?

Tak przy okazji, my ostatnio jemy to:

http://ekozwierzak.pl/Catz-Finefood-No2 ... a-85g.html

wydaje mi się, że jest naprawdę wysokiej jakości karma (chyba że ktoś wie coś innego na ten temat?) z bardzo fajnymi dodatkami w składzie. O dziwo, znalazłam to w naszym lokalnym niewielkim zoo sklepiku.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Czw lis 08, 2012 22:32 Re: Wątek cukrzycowy VII

dumi pisze:
"Kociara" pisze:Dziewczyny, czy komuś udało się założyć dzienniczek na oyla.de. Przy rejestracji automatycznie jest się przekierowanym na nPage.de

Hej,
mnie się chyba udało rozgryźć sprawę. Właśnie szykuję się do napisania z prośbą o pomoc, więc postanowiłam przewalczyć sprawę dzienniczka.

Jeśli chce się uaktualnić plik, należy wybrać Dateien hochladen, wybrać plik, a kiedy pojawi się taki komunikat: "Aktion nötig: Alte Datei behalten, neue umbenennen / Alte Datei durch neue ersetzen / Alte Datei belassen" - wybrać opcję Alte Datei durch neue ersetzen - co oznacza, że stary plik o tej nazwie, zostanie zastąpiony przez nowy.

A na razie proszę - powiedzcie co sądzicie o naszych problemach ze wzrostem wyników glukozy po rozpoczęciu terapii insuliną? Pisała o tym już Dumi.
dumi pisze:a my mamy bunt na pokładzie...od paru dni (dzisiaj 4 dzień) jesteśmy na Lantusie (szok, że można tak szybko dostosować swoje życie do potrzeb Kocura) i zaliczamy kolejne skoki cukru. O ile wcześniej, na samej zmianie nawyków żywieniowych i eksperymentach smakowych ( kilkanaście różnych rodzajów karmy wylądowało w koszu :( ) cukier wahał się w granicach 200-280, to teraz zaliczamy skoki nawet do 388....mam nadzieję, że to norma na etapie początkowym podawania insuliny? Kocik dostaje 2 x dziennie insulinę po 0,25U.

dzięki uprzejmości Kociary ( :1luvu: ) dzienniczek Tigera, został udostępniony w dzienniczku Matyldy do czasu, aż uda mi się go udostępnić samodzielnie (walczę z tym).

aaa no i nastąpiła zmiana zachowania Tigera. Zaczął się najnormalniej w świecie stawiać i fuczy na mnie, co przez całe jego dotychczasowe, 11-letnie życie nie miało miejsca. Chodzi rozdrażniony, jest pobudzony etc. Myślicie, że to zwykła kocia frustracja, czy może jakiś poboczny wpływ insuliny??? Trochę mnie dziwi to jego zachowanie.

A teraz ja się dołączam:
Choć zaczęliśmy przygodę z insuliną wcześniej niż Dumi i Tiger, niestety nadal mamy dokładnie te same problemy, co Oni. W międzyczasie po błędnej decyzji wetki o odstawieniu insuliny mój Kociak wpadł w stan, który choć nie został przez nikogo tak nazwany wprost, ja bym określiła jako kwasica ketonowa. Dostawał przez tydzień kroplówki nawadniające i inne lekarstwa tj. Tolfeine, Nospa, "kotleciki" mikroelementowe. Znów zaczęliśmy od 1.11. podawanie insuliny Lantus w dawce 0,5 2xdziennie, ale coś jest cały czas nie tak. Cukier ma cały czas powyżej 300, a przed podawaniem insuliny były to wartości ok. 250-260. Chciałam zapytać czy może ktoś mógłby coś podpowiedzieć co jest nie tak.
Mierzę mu cukier codziennie 2xdziennie przed podaniem insuliny. W ostatnią niedzielę nawet mierzyłam co 2 godziny, żeby sprawdzić co się dzieje, ale wyniki mnie tylko coraz bardziej przygnębiają.
Proszę poradźcie mi coś, co o tym myślicie.
Wyniki w dzienniczku uzupełnię, jak tylko znajdę trochę czasu, podejrzewam, że dopiero w niedzielę mi się to uda.
Pozdrawiam :)

mrygotka

Od: Czw lip 06, 2006 23:08

Post » Czw lis 08, 2012 22:48 Re: Wątek cukrzycowy VII

mrygotka pisze:
dumi pisze:

Hej,
mnie się chyba udało rozgryźć sprawę. Właśnie szykuję się do napisania z prośbą o pomoc, więc postanowiłam przewalczyć sprawę dzienniczka.

Jeśli chce się uaktualnić plik, należy wybrać Dateien hochladen, wybrać plik, a kiedy pojawi się taki komunikat: "Aktion nötig: Alte Datei behalten, neue umbenennen / Alte Datei durch neue ersetzen / Alte Datei belassen" - wybrać opcję Alte Datei durch neue ersetzen - co oznacza, że stary plik o tej nazwie, zostanie zastąpiony przez nowy.

A na razie proszę - powiedzcie co sądzicie o naszych problemach ze wzrostem wyników glukozy po rozpoczęciu terapii insuliną? Pisała o tym już Dumi.
dumi pisze:a my mamy bunt na pokładzie...od paru dni (dzisiaj 4 dzień) jesteśmy na Lantusie (szok, że można tak szybko dostosować swoje życie do potrzeb Kocura) i zaliczamy kolejne skoki cukru. O ile wcześniej, na samej zmianie nawyków żywieniowych i eksperymentach smakowych ( kilkanaście różnych rodzajów karmy wylądowało w koszu :( ) cukier wahał się w granicach 200-280, to teraz zaliczamy skoki nawet do 388....mam nadzieję, że to norma na etapie początkowym podawania insuliny? Kocik dostaje 2 x dziennie insulinę po 0,25U.

dzięki uprzejmości Kociary ( :1luvu: ) dzienniczek Tigera, został udostępniony w dzienniczku Matyldy do czasu, aż uda mi się go udostępnić samodzielnie (walczę z tym).

aaa no i nastąpiła zmiana zachowania Tigera. Zaczął się najnormalniej w świecie stawiać i fuczy na mnie, co przez całe jego dotychczasowe, 11-letnie życie nie miało miejsca. Chodzi rozdrażniony, jest pobudzony etc. Myślicie, że to zwykła kocia frustracja, czy może jakiś poboczny wpływ insuliny??? Trochę mnie dziwi to jego zachowanie.

A teraz ja się dołączam:
Choć zaczęliśmy przygodę z insuliną wcześniej niż Dumi i Tiger, niestety nadal mamy dokładnie te same problemy, co Oni. W międzyczasie po błędnej decyzji wetki o odstawieniu insuliny mój Kociak wpadł w stan, który choć nie został przez nikogo tak nazwany wprost, ja bym określiła jako kwasica ketonowa. Dostawał przez tydzień kroplówki nawadniające i inne lekarstwa tj. Tolfeine, Nospa, "kotleciki" mikroelementowe. Znów zaczęliśmy od 1.11. podawanie insuliny Lantus w dawce 0,5 2xdziennie, ale coś jest cały czas nie tak. Cukier ma cały czas powyżej 300, a przed podawaniem insuliny były to wartości ok. 250-260. Chciałam zapytać czy może ktoś mógłby coś podpowiedzieć co jest nie tak.
Mierzę mu cukier codziennie 2xdziennie przed podaniem insuliny. W ostatnią niedzielę nawet mierzyłam co 2 godziny, żeby sprawdzić co się dzieje, ale wyniki mnie tylko coraz bardziej przygnębiają.
Proszę poradźcie mi coś, co o tym myślicie.
Wyniki w dzienniczku uzupełnię, jak tylko znajdę trochę czasu, podejrzewam, że dopiero w niedzielę mi się to uda.
Pozdrawiam :)

również przyłączam się do prośby !!!!! dzięki uprzejmości Kociary, dzienniczek, w związku z problemem aktualizacji na oyla.de, znajduje się u Niej w podpisie - "dzienniczek Tiger". U nas cukier od momentu podania insuliny, 2x dziennie Lantus 0,25U, poszybował w górę i utrzymuje się cały czas na "porządnym" ponad 300. Wcześniej, przy krzywej (robiona równo tydzień temu), mieliśmy wyniki w granicach 200-290!!!!!

dumi

Post » Czw lis 08, 2012 22:54 Re: Wątek cukrzycowy VII

Sprawdzę to w weekend i postaram się w razie czego znaleźć rozwiązanie.

Pa
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw lis 08, 2012 22:57 Re: Wątek cukrzycowy VII

Tinka07 pisze:
Sprawdzę to w weekend i postaram się w razie czego znaleźć rozwiązanie.

Pa
Tinka

dzięki Tinko

dobrej nocki

dumi

Post » Czw lis 08, 2012 22:58 Re: Wątek cukrzycowy VII

Mi sie udało założyć dzienniczek, ale jako stronę. Efekty można zobaczyć w moim podpisie.
Tylko ja robiłam przez angielskie tłumaczenie strony, bo z tym niemieckim nie umialam sobie poradzić, nie mogłam znaleźć odpowiedników slow na stronie, które podawała Tinka.
Nie udało mi sie tez zrobić tylko excela, za to zrobiłam jakby mini stronę, na której jeden z punktów menu stanowi dzienniczek.
dzienniczek_Marysi->http://emanka.hpage.com/
Obrazek

emanka

Od: Śro maja 12, 2004 22:04

Post » Czw lis 08, 2012 22:59 Re: Wątek cukrzycowy VII

dumi pisze:również przyłączam się do prośby !!!!! dzięki uprzejmości Kociary, dzienniczek, w związku z problemem aktualizacji na oyla.de, znajduje się u Niej w podpisie - "dzienniczek Tiger". U nas cukier od momentu podania insuliny, 2x dziennie Lantus 0,25U, poszybował w górę i utrzymuje się cały czas na "porządnym" ponad 300. Wcześniej, przy krzywej (robiona równo tydzień temu), mieliśmy wyniki w granicach 200-290!!!!!
Dumi, z tego co pamiętam, wyniki 200-290 były bez podawania insuliny. Może dawka jest jednak za wysoka. Spróbuj z 0,1 jedn. 2 x dziennie.

Pozdrawiam ciepło
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Czw lis 08, 2012 23:09 Re: Wątek cukrzycowy VII

Zostawiłam wczoraj insulinę poza lodówką na noc. Na jakieś 6h. Dzisiaj mamy nie za ciekawe wyniki. Czy sądzicie, że ona mogła się tak szybko zepsuć? (tak czy tak jadę jutro po receptę na nową).

sheridan

Post » Czw lis 08, 2012 23:16 Re: Wątek cukrzycowy VII

Tinka07 pisze:
dumi pisze:również przyłączam się do prośby !!!!! dzięki uprzejmości Kociary, dzienniczek, w związku z problemem aktualizacji na oyla.de, znajduje się u Niej w podpisie - "dzienniczek Tiger". U nas cukier od momentu podania insuliny, 2x dziennie Lantus 0,25U, poszybował w górę i utrzymuje się cały czas na "porządnym" ponad 300. Wcześniej, przy krzywej (robiona równo tydzień temu), mieliśmy wyniki w granicach 200-290!!!!!
Dumi, z tego co pamiętam, wyniki 200-290 były bez podawania insuliny. Może dawka jest jednak za wysoka. Spróbuj z 0,1 jedn. 2 x dziennie.

Pozdrawiam ciepło
Tinka

Tinko, Kochana, dokładnie tak, wyniki te były przed podaniem insuliny....ale rany julek, jak ja mam odmierzyć to 0,1U???? Pisałam już Kociarze, że ogólnie zrobiliśmy badania pod kątem niedoczynności tarczycy, wiem wiem podobno rzadkie to schorzenie o kocików, ale...chyba jednak możliwe. Właśnie czekamy na wynik.i Podobno pierwsze wyniki wyszły dużo poniżej normy, co wskazywałoby na niedoczynność tarczycy u Tigera, dlatego też zdecydowałyśmy z Panią Doktor je powtórzyć dla pewności....jak tylko je otrzymam to je wkleję.

dumi

Post » Czw lis 08, 2012 23:22 Re: Wątek cukrzycowy VII

sheridan pisze:Zostawiłam wczoraj insulinę poza lodówką na noc. Na jakieś 6h. Dzisiaj mamy nie za ciekawe wyniki. Czy sądzicie, że ona mogła się tak szybko zepsuć? (tak czy tak jadę jutro po receptę na nową).
Nie sądzę, że insulina mogła się popsuć. Widocznie był to przypadek, że akurat następne PRE było wyższe, niż oczekiwałaś. Mnie też czasem zdarzało się zostawić buteleczkę z insuliną (przede wszystkim wieczorem) na blacie kuchennym na 8-12 godzin. Nigdy nic się nie stało. Jaką datę ważności ma Wasza insulina? Czy w dalszym ciągu płyn jest klarowny? Nie ma w nim żadnych śnieżynek (= farfocli)?

Pozdrowionka
Tinka

Tinka07

Post » Czw lis 08, 2012 23:29 Re: Wątek cukrzycowy VII

Data ważności to 2014, a płyn jest przejrzysty. No to pewnie nic się nie stało i faktycznie zbieg okoliczności... Bardzo ci dziękuję Tinko.

sheridan

Post » Czw lis 08, 2012 23:31 Re: Wątek cukrzycowy VII

sheridan, ja długo używsz już tej insuliny?

Tinka07

Post » Czw lis 08, 2012 23:36 Re: Wątek cukrzycowy VII

No będzie już kilka miesięcy (chyba od czerwca), więc i tak planowałam wkrótce na wszelki wypadek prosić o receptę na nową.

sheridan

[poprzednia][następna]