karma marketowa jest beee ale dla kota nerkowego ?

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw kwi 11, 2013 23:07 Re: karma marketowa jest beee ale dla kota nerkowego ?

Szenila pisze:
Dyktatura pisze:A macie jakąś radę kiedy przy dwóch kotach (jeden nerkowy drugi zdrowy) trzeba je nakarmić a jeść osobno nie chcą i dra się za sobą po drzwiami? Jak daje im razem to następuje zamiana miskami. :(

Dać im od razu zamienione miski, to zamienią się na te właściwe :wink:

Tę zamianę misek próbowałam ostatnio :ryk:
Nic z tego. Pestka wogóle nie chce nerkowych już jeść- wszystkie dostają exigent Royala i Ipaktine dla nerkowca.
Jeśli zna ktoś dobry sposób na rozdzielenie misek bez rozdzielania kotów, to podczepiam się pod pytanie
ObrazekObrazekObrazek

Monikaa

Od: Sob lut 18, 2012 19:28

Post » Nie lip 28, 2013 14:51 Re: karma marketowa jest beee ale dla kota nerkowego ?

Ja również mam jedną zdrową, a jedną chorą kotę (a raczej to one mnie i moją mamę mają) - na szczęście chorej smakuje Royal Renal, zwłaszcza mokry, zdrowa czasem zagląda do miski z suchym Renalem, chora sporadycznie zaglądała do miski, najczęściej Joserą Leger wypełnioną, tylko jak w jej misce z mokrym było pusto, a ona była głodna (suchego nie chciała jeść, natomiast zdrowa je tylko suche i popija kocim mleczkiem, które musimy chować przed drugą ze względu na nerki), ale zanim na weterynaryjną karmę przeszła, bo teraz tylko swoje, ale generalnie obie łaskawie są w stanie zjeść to, co powinny, jeśli akurat nie mają na to ochoty, "na głaskanego" i "proszonego", czasem samodzielnie przy swoich miskach, a czasem jednocześnie każda przy swojej :) Czyli generalnie albo trzeba kucnąć, albo sobie przygotować krzesełko i mieć dwie ręce wolne... :kotek:
Topsik15X05 Pusia2IV10 Rudy1II11 Śpijcie słodko
ObrazekObrazekObrazek
Bazarek http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=20&t=155277

Małgorzatka

Od: Pon sty 24, 2011 23:18

Post » Nie wrz 01, 2013 12:41 Re: karma marketowa jest beee ale dla kota nerkowego ?

Może komuś przyda się informacja, że jest sucha karma Royal Canin, którą zje chyba każdy kot. Kot Junior, lat 12, cukrzyca, PNN II faza i lekka anemia, od kilku tygodni chudł i odmawial jedzenia czegokolwiek, nawet surowego miesa. Wypróbwałam wszystkie weterynaryjne karmy, mokrej nie ruszy, niczego nie chcial.
Znalazłam RC Ageing cat 12+, sucha. Jest wyjatkowa, bo jako jedyna nie jest w postaci twardych i suchych chrupkow, ale przypomina miękkie i chrupiące poduszeczki, jak zakazane ciasteczka Whiskas:)
Bardzo nadaje się dla kotow nerkowych, (jeśli tyko sucha jest mozliwa) ma przyzwoity skład, jest wysoko kaloryczna, a przede wszystkim ma bardzo niską zawartość fosforu 0.6. Mój kot rzucil się na te ciasteczka i wreszcie je ile powinien. Dodatkowo, ponieważ zawartość białka w dziennej porcji jest poniżej normy, przemycam mu sporo wody z mikroskopijnymi skrawkami wołowiny.
Probowalam diety BARF z suplementami, bez, jakkolwiek - nie chciał za nic, choć samo surowe świeże mieso jakos skubal. Trudno to jednak było nazważyć żywieniem, tak w cukrzycy jak i PNN.
Pozdrowienie dla niejadków :lol:

ingla

Od: Wto lip 30, 2013 12:40

Post » Nie wrz 01, 2013 13:07 Re: karma marketowa jest beee ale dla kota nerkowego ?

A próbowałaś mokrej RC 12+ Ageing? Bo mój nerkowiec wsuwa właśnie mokrą z tej serii.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Nie wrz 01, 2013 17:54 Re: karma marketowa jest beee ale dla kota nerkowego ?

Ten kot nigdy nie zjadł żadnej mokrej karmy, nawet gdy był zdrowy i próbowałam go przetrzymać - nie jadł do czasu, gdy mnie nerwy puszczały. Ale warto spróbować wszystkich desek ratunku, więc zaserwuję mu tę, którą polecasz.
Przy okazji, to ciekawy problem: kot domowy, od zawsze zadbany, gotów jest się zagłodzic, gdy mu nie smakuje, bywa kapryśny i wybredny, może dlatego, że nie zna bezdomnej biedy. Przygarnęłam słabą i chorą kotkę, je wszystko co może i nigdy nie pominie okazji, by się najeść, choć jest u nas już rok i ma wszystko.

ingla

Od: Wto lip 30, 2013 12:40

Post » Nie wrz 01, 2013 19:10 Re: karma marketowa jest beee ale dla kota nerkowego ?

Maciek przez lata jadł samą suchą, też miałam problem, żeby go przekonać do mokrej. Testowałam kilkadziesiąt chyba rodzajów ;)

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

[poprzednia]