Szczeniak na balkonie

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pt wrz 09, 2011 15:33 Szczeniak na balkonie

Stalowa Wola to 70 tysięczne miasto, nie ma w nim Straży Miejskiej ( prezydent sobie nie życzył),TOZ-u, stowarzyszenia prozwierzęcego, nic.Zwierzę można zakatować na oczach ludzi, jeśli zgłosisz na policję, mogą cię oskarżyć o pomówienie.A w ogóle, to należy przeprowadzić własne śledztwo, zrobić zdjęcia, nakręcić film, wypytać sąsiadów..itd.
Dwa dni z rzędu przechodziłam obok balkonu na parterze.Na nim szczeniak, żadnej budki, wycieraczki, nic.Miska z wodą i żarciem.Biedak marznie i moknie.To co? ZWIERZE JEST RZECZĄ, nikt mi nie powie,że jest inaczej!
Obrazek
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt wrz 09, 2011 20:37 Re: Szczeniak na balkonie

Może zrób jeden krok więcej...zapytaj sąsiadów , może coś powiedzą , powiedz ,że chesz go wziąć ...to może im się języki otworzą. Ech ...pieskie życie..
Obrazek

cypisek

Od: Czw lut 26, 2009 18:44

Post » Pt wrz 09, 2011 20:40 Re: Szczeniak na balkonie

ewar pisze:Stalowa Wola to 70 tysięczne miasto, nie ma w nim Straży Miejskiej ( prezydent sobie nie życzył),TOZ-u, stowarzyszenia prozwierzęcego, nic.Zwierzę można zakatować na oczach ludzi, jeśli zgłosisz na policję, mogą cię oskarżyć o pomówienie.A w ogóle, to należy przeprowadzić własne śledztwo, zrobić zdjęcia, nakręcić film, wypytać sąsiadów..itd.
Dwa dni z rzędu przechodziłam obok balkonu na parterze.Na nim szczeniak, żadnej budki, wycieraczki, nic.Miska z wodą i żarciem.Biedak marznie i moknie.To co? ZWIERZE JEST RZECZĄ, nikt mi nie powie,że jest inaczej!
Obrazek

:evil: :(
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pt wrz 09, 2011 22:02 Re: Szczeniak na balkonie

cypisek pisze:Może zrób jeden krok więcej...zapytaj sąsiadów , może coś powiedzą , powiedz ,że chesz go wziąć ...to może im się języki otworzą. Ech ...pieskie życie..

ja bym go po prostu buchnęła.
w stylu pułkownika z 'Włatców Móch'-'kto się nie bał,ktoś zaje.ał'... :wink:
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Sob wrz 10, 2011 7:36 Re: Szczeniak na balkonie

Nie, kradzieży nie zaryzykuję.Mam pięć kotów na utrzymaniu.Byłam tam po południu, nie było go na balkonie.Przypuszczam,że siedzi na balkonie, kiedy wychodzą do pracy.Nie wolno tak robić, ale chociaż jakieś posłanko, budkę mieć powinien, zabawki..itp.W Stalowej miało powstać stowarzyszenie prozwierzęce.Panie podzieliły się funkcjami, została wybrana prezeska, ale nie wiem, czy " nie nastał koniec na samym początku". Komuś ze stowarzyszenia, czy organizacji łatwiej interweniować, mają to z resztą w statucie.Byłam kilkakrotnie na interwencji z panią, która jakiś czas była inspektorem TOZ-u ( zrezygnowała). Machnięcie legitymacją działa, policja też inaczej wtedy do tego podchodzi.

ewar

Post » Sob wrz 10, 2011 9:38 Re: Szczeniak na balkonie

ewar ,zawsze możesz się spytać czy nie chcą oddać bo np. tobie bardzo się spodobał...to jest znęcanie się nad zwierzętami
:evil:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Sob wrz 10, 2011 10:05 Re: Szczeniak na balkonie

Może pokazać sprawę na dogo? Wieksza szansa, że się znajdzie ktoś do interwencji.....
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

Post » Nie wrz 11, 2011 7:17 Re: Szczeniak na balkonie

Napisałam na dogo, na wątku Kamyka.Ciężko mi się tam poruszać.
Dwa lata próbowałam pomóc psu trzymanemu w klatce.W środku klatki była buda i łańcuch, zero cienia, pies ( duży, wyżłowaty) mógł tylko wejść na dach budy,żeby rozprostować kości.Brodził w swoich odchodach, bo klatka była 2x2 m.Kiedy wreszcie przyjechały tam panie z TOZ-u, płakały.Facet był tak agresywny, że musiały wezwać policję, sprawa u prokuratora, ale klatka zniknęła.Dlaczego to trwało dwa lata?
Przejeżdżam czasem na trasie Stalowa Wola-Tarnobrzeg.Jest po drodze wieś Stale.Ładny, zadbany dom, na podjeździe dwa nowe samochody,Z boku, przy płocie, w pełnym słońcu buda, nędzna,a przy niej rudy terrierkowaty piesek, prześliczny.Już go nie ma :cry: Jest mały, czarny.Jak długo?
A oto Maksio.Jemu zawiozłyśmy budę i długi łańcuch, chociaż tyle, bo było ta, jak na zdjęciu.W zimie również.Miał kumpla, ale ponoć zwiał (?).Maksio jest przemiły, a taki los mu zgotowano.Gospodarz twierdzi,że ma dobrze, bo codziennie dostaje... żur.To wieś pod Stalową Wolą.Ja już nawet znam nazwiska wszystkich radnych, sołtysów, wydzwaniałam, prosiłam o pomoc.Musi być nowa ustawa i koniecznie trzeba będzie ją egzekwować, bo na naszych oczach zwierzęta będą torturowane i to bezkarnie.
Oto Maksio
Obrazek Obrazek
Buda brzydka, ale duża i ocieplona.Łańcuch bardzo długi, trawa, nie błoto, a obok drzewa.Luksus po tym, co było.
Obrazek
Jeszcze jedno.Dlaczego mnóstwo psów chodzi w zaciskowych kagańcach? O kolczatkach nie wspomnę.Dlaczego weci nie zwracają na to uwagi? Nie jestem tylko "kocia", kocham psy, chociaż nie mam, króliki, świnki morskie..itd.Konie,świnie i krowy też powinny być dobrze traktowane.Dobija mnie takie przyzwolenie na dręczenie zwierząt."Nie moja sprawa, my się tym nie zajmujemy, nie możemy nic zrobić, niech pani spróbuje...itd".
O szczeniaczku pamiętam, będę sprawdzać, zgłosiłam w paru miejscach, mam nadzieję,że coś się uda.
Dzięki,że wchodzicie na wątek :1luvu: , chociaż mogę się wyżalić.

ewar

Post » Nie wrz 11, 2011 11:22 Re: Szczeniak na balkonie

Nowa ustawa jest chyba z 19 sierpnia (nie jestem pewna),czy będzie to egzekwowane :?: :cry:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Nie wrz 11, 2011 13:38 Re: Szczeniak na balkonie

Bożesz...jaką ja mam ochotę nałożyć te uciskowe kagańce takim .....zwyrodnialcom co to ich zwierzęta mają ,,dobrze,,. :twisted:
Obrazek

cypisek

Od: Czw lut 26, 2009 18:44

Post » Nie wrz 11, 2011 19:08 Re: Szczeniak na balkonie

Ewar, poruszyłaś kontrowersyjny temat, który dzieli Polaków.....
Dla mnie - kociary, psiary, koniary, królikary itd. - to sprawa oczywista, nie podlegająca żadnej dyskusji. Zwierzęta należy traktować podmiotowo, mając na uwadze fakt, że czują, tak jak człowiek. Polacy mają paskudną, pszenno-buraczaną mentalność. "To tylko pies" - słyszymy. Jestem także na dogo - codziennie mam do czynienia z przypadkami, które opisałaś na tym wątku. I dopóki Polacy będą mieli taki stosunek do zwierząt, jaki mają, nic się nie zmieni. Dziwi mnie to, bo to ludzie niegdyś wtargnęli do świata zwierząt buciorami, udomowili je, chociaż te wcale o to nie prosiły, czerpią z nich ogromne korzyści i w ten sposób je traktują.....a niestety w najgorszej sytuacji są zwierzęta na wsi, chociaż ich właściciele w dużej mierze z nich żyją! Tego nie jestem w stanie pojąć....
Cieszy mnie, że w ostatnich kilku latach zanotowaliśmy pewien progres w tej materii - ludzie zaczynają reagować na krzywdę zwierząt, ich los nie jest im już aż tak obojętny, powstają stowarzyszenia, fundacje wspierające naszych braci mniejszych. Ale do ideału jeszcze niestety daleko......
Temat rzeka....... :lol:
Pozdrawiam wszystkich ludzi, którzy należycie szanują zwierzęta! :1luvu:

martasekret

Od: Czw sie 07, 2008 14:27

Post » Pon wrz 12, 2011 7:22 Re: Szczeniak na balkonie

Najgorsza w tym wszystkim jest bezsilność, naprawdę.W pobliskim Tarnobrzegu jest stowarzyszenie i fundacja, komendant Straży Miejskiej czy Policji, już nie pamiętam jest zwierzęcolubny. Prezydent Tarnobrzega wprowadził zakaz handlu psami i kotami na targowisku, jakoś coś można zrobić.U nas nic.No i znieczulica :cry:

ewar

Post » Pon wrz 12, 2011 7:25 Re: Szczeniak na balkonie

ewar pisze:Napisałam na dogo, na wątku Kamyka.Ciężko mi się tam poruszać.
podaj namiary na wątek
mam konto na dogo, może troszkę pomogę rozpowszechnić

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pon wrz 12, 2011 10:26 Re: Szczeniak na balkonie

Mam nadzieję, że alarm odwołany. :lol: Szczeniaczka nie było dzisiaj na balkonie :dance: Może któraś z interwencji zadziałała? Oby, będę pilnować.

ewar

Post » Wto wrz 13, 2011 7:48 Re: Szczeniak na balkonie

Myślę że warto byłoby zainteresować się tą sytuacją nieco bliżej,ponieważ patrząc na taką krzywdę zwierząt,po prostu bardzo mnie to boli i nie rozumiem takiego zachowania ludzi... Mam nadzieję,ze sprawa znajdzie swój finał.

wetsklep_pl

Od: Sob lip 02, 2011 8:22

[następna]