Jeżeli kiedykolwiek zastanawialiście się dlaczego w XXI wieku panu Garze w Ośrodku umierają jeże- to ja znam odpowiedź

Usłyszałam ją od pani wet, bo na moje, że nie ma się co dziwić, ze panu Jerzemu jeże umierają z powodu robali - pani odparła, że nie z powodu robali, a z powodu leków, iwermektyna jest toksyczna. Ona jest jest wetem i sama ustala dawki, bo ma odpowiednie wykształcenie. Co prawda najpierw twierdziła, że dawkowanie iwermektyny 0,4 ml/kg m.c. to norma europejska, ale w drugiej rozmowie, że nie ma takich dawek stwierdziła, że dawkowanie wypracował ośrodek m.in. na drodze empirycznej, bo niższe dawki nie zabijają robali.
A cała rzecz poszła, bo pan Jerzy rozsyła do ludzi informację w PDF, gdzie dawkowanie iwermectyny to
5 - dzień: Ivomec
0,4ml/kg m.c. sc, Synulox, Rapidexon, Eres, Catosal
Zainteresowałyśmy się tematem, bo dawki europejskie to :
0.2-0.4 mg/kg x3 weekly - jest różnica 0,4 ml/kg - widać przekroczenie dawki
http://www.britishhedgehogs.org.uk/leaf ... atment.pdfstr.11
If Capillaria (eggs) are found in a sample, Ivomec/Panomec
should be given on Days 1, 8 & 15 @ 0.4ml/kg sc. However if the
hedgehog is weak and both eggs and larvae are found wait until day
4 or 5 of the treatment before starting this part of the drug regime.
Dawkowanie w Załączniku nr 2
0.2-0.4 mg/kg x3 weekly
0.4ml/kg diute 1:9 propylene glycol
use sparingly mix 1:9 with water for maggots
3mg/kg
1:9 dilute
10mg/ml- 1:30 diute
3mg/kg
<500gms = 0.05 ml, or >500 gms = 0.1 3 injections 1 week apart
1-3 drops depending on size directly on skin on back
one light dusting
Ivermectin
can be diluted 1:9 with sterile propylene glycol for injection (this solution is stable for 30 days) or it can be mixed 1:9 with water for topical
use (this solution is not stable).
Jeden z jeży, który jest u znajomych dostał taką przekroczoną dawkę, spał 24 na dobę, był jak na haju, dostaje leki na wątrobę i może mu się uda pozbierać.
Wniosek z tego taki, że niektórzy wcielają w zycie maksymę "Co cię nie zabije- wzmocni cię"

Ponieważ nie znam francuskiego, a pani wet stwierdziła, że takimi dawkami leczą we Francji, postarałam się i znalazłam
http://forumnews.homeip.net/herisson/he ... ln62f.htmlIVOMEC sol (1 part dIVOMEC pour 9 parts de propylčne glycol) : 0,4 ml / kg de hérisson - jest to rozcieńczona iwermektyna w stosunki 1:9 w alkoholu glikolu propylenowym.