12.04 SGGW-akcja ZAPYTAJ MINISTRA (s.91)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Śro sty 11, 2012 17:56 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

Molli pisze:
XAgaX pisze:[...]

Molli, brawo :) jestem za :) dodałabym tylko: zwierzęta bez rodowodów, W TYM MIESZAŃCE...

Poprawiona wersja:
I "ZWIERZĘTA MOGĄ BYĆ ROZMNAŻANE JEDYNIE W ZAREJESTROWANYCH HODOWLACH NALEŻĄCYCH DO (ZKwP, FCI, FPL...) I MUSZĄ PO URODZENIU OTRZYMAĆ METRYKI"
Czy osoby zajmujące się tworzeniem Ustawy o Ochronie Zwierząt mogą wziąść pod uwagę te dwa punkty?

Dziewczyny, może wy najpierw Konstytucję przeczytajcie zanim zaczniecie projektować takie kwiatki. 8O
Obrazek

marioka

Od: Wto wrz 06, 2011 13:39

Post » Śro sty 11, 2012 18:00 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

Moze jakby ekapilto troche poczytala forum to by zrozumiala o co chodzi z pseudo...

PS. Ja sie jak glupia od razu pytam co do tego PO pisac a nawet nie zapytalam co oni chca odrzucic...Ta poprawka nie jest taka fajna bo faktycznie pozwala na rozmnazanie "czegokolwiek" byle zarejestrowane...
Rozpaczliwie szukam jednookiego,pręguska-Koksika...

Shishka

Od: Nie sty 27, 2008 14:22

Post » Śro sty 11, 2012 21:00 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

danunka pisze:
Molli pisze:
Poprawiona wersja:

I "ZWIERZĘTA MOGĄ BYĆ ROZMNAŻANE JEDYNIE W ZAREJESTROWANYCH HODOWLACH NALEŻĄCYCH DO (ZKwP, FCI, FPL...) I MUSZĄ PO URODZENIU OTRZYMAĆ METRYKI"

koty otrzymują Rodowody (przynajmniej w FPL/ FIFe)

Koty tak ale psy już nie , psy otrzymują metrykę na podstawie której właściciel (jeśli chce) wyrabia rodowód.

Apsik77

Od: Śro lip 29, 2009 16:31

Post » Czw sty 12, 2012 10:14 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

a ja troszkę od innej strony- dyskutowaliśmy w pracy z kolegą o zakazie hodowli zwierząt futerkowych. Zamysł szczytny, ale czy zakaz "produkcji" w Polsce nie zaowocuje masowym sprowadzaniem futer z Azji, gdzie nie ma ŻADNYCH standardów ochrony zwierząt?
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Czw sty 12, 2012 10:23 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

eukalipto pisze:
fiśka pisze:
eukalipto pisze:Mogę być pseudokoleżanką tylko dlatego, że mam w domu całe stado "dachowców" wyrzucanych z pseudohodowli :cry:
Jeśli sprzedaliby te zwierzaki choćby po symbolicznej kwocie, nie zasiliłyby rzeszy bezdomnych zwierzaków.

Nie wiem, jakie koty i dlaczego są u Ciebie. Wiem tylko, że zakaz rozmnażanie w pseudohodowlach z pewnością zmniejszy ilość kotów bezdomnych a nie zwiększy. W końcu nie powinny, zgodnie z prawem, rodzić się nowe biedy, lądujące na ulicach lub w rękach nieodpowiedzialnych ludzi.

Może gdybyś otworzyła oczy i zobaczyłabyś kocią bezdomna biedę dookoła siebie to nie byłabyś idiotycznie zdziwiona :?

Jak grochem o ścianę ... Dla mnie EOT.
Obrazek

fiśka

Od: Śro sty 28, 2009 11:54

Post » Czw sty 12, 2012 10:35 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

napisałam do klubu PO o nie odrzucenie projektu ustawy i przekazywanie go do dalszej pracy w komisji sejmowej. Być może ten projekt ustawy ma niedociągnięcia i nie ze wszystkim się zgadzam, ale dla mnie najważniejsze jest to, żeby dalsza poprawa warunków życia zwierząt, wszystkich, miała miejsce na szczeblu stanowienia prawa, bo wtedy również egzekwowanie ich ochrony jest łatwiejsze. Żeby cierpienie i maltretowanie zwierząt, wszystkich, nie było normą a tylko wybrykiem. Myslę tu nie tylko o kotach, szczególnie tych bezdomnych, w schroniskach - ale głównie, ale też o cierpieniu psów, o jerzykach zamurowywanych żywcem w blokach, o koniach wywożonych na rzeź z Polski, a w jakich warunkach to się dzieje, to chyba każdy wie, o zwierzętach laboratoryjnych i hodowlanych (wystarczy przeczytać o kurach). I wydaje mi sie, że temu ma służyc projekt ustawy. Jak ktoś pieknie ujął w wyroku sądowym, przekazując sprawę do ponownego rozpoznania, że pominięto ducha ustawy o ochronie zwierzat. A chodzi o tego "ducha", żeby dotarł do wszystkich.
Obrazek

sonata

Od: Czw wrz 23, 2010 13:00

Post » Czw sty 12, 2012 13:04 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

sonata pisze:napisałam do klubu PO o nie odrzucenie projektu ustawy i przekazywanie go do dalszej pracy w komisji sejmowej. Być może ten projekt ustawy ma niedociągnięcia i nie ze wszystkim się zgadzam, ale dla mnie najważniejsze jest to, żeby dalsza poprawa warunków życia zwierząt, wszystkich, miała miejsce na szczeblu stanowienia prawa, bo wtedy również egzekwowanie ich ochrony jest łatwiejsze. Żeby cierpienie i maltretowanie zwierząt, wszystkich, nie było normą a tylko wybrykiem. Myslę tu nie tylko o kotach, szczególnie tych bezdomnych, w schroniskach - ale głównie, ale też o cierpieniu psów, o jerzykach zamurowywanych żywcem w blokach, o koniach wywożonych na rzeź z Polski, a w jakich warunkach to się dzieje, to chyba każdy wie, o zwierzętach laboratoryjnych i hodowlanych (wystarczy przeczytać o kurach). I wydaje mi sie, że temu ma służyc projekt ustawy. Jak ktoś pieknie ujął w wyroku sądowym, przekazując sprawę do ponownego rozpoznania, że pominięto ducha ustawy o ochronie zwierzat. A chodzi o tego "ducha", żeby dotarł do wszystkich.

Brawo :lol: nareszcie coś konkretnego i na prawdę na temat faktycznie cierpiących zwierząt.
O hodowle komercyjne nie martwmy się, na pewno sobie poradzą :wink:

eukalipto

Od: Wto sty 10, 2012 13:50

Post » Czw sty 12, 2012 14:33 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

sonata pisze: A chodzi o tego "ducha", żeby dotarł do wszystkich.

Dokładnie.
A tworzenie zapisów legalizujących pseudohodowle i hodowanie zwierząt nierasowych moim zdaniem z tym duchem zupełnie nie współgra.
Obrazek

Olivia

Od: Czw mar 20, 2003 20:51

Post » Czw sty 12, 2012 14:38 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

Dostałam komunikat o zmianie regulaminu alegratki ;)
4. Użytkownicy publikujący ogłoszenia dotyczące handlu psami i kotami winni prowadzić hodowle zwierząt zarejestrowane w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów. Osoby takie zobowiązane są na wezwanie pracowników Polskapresse legitymować się dowodem wykonania w/w rejestracji pod rygorem usunięcia ogłoszeń. Jednocześnie ogłoszeniodawcy winni zapewnić, że do sprzedaży dochodzić będzie wyłącznie w miejscu chowu lub hodowli zwierząt. Wykluczone jest zatem sfinalizowanie transakcji na odległość.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw sty 12, 2012 15:37 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

Zofia&Sasza pisze:Dostałam komunikat o zmianie regulaminu alegratki ;)
4. Użytkownicy publikujący ogłoszenia dotyczące handlu psami i kotami winni prowadzić hodowle zwierząt zarejestrowane w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów. Osoby takie zobowiązane są na wezwanie pracowników Polskapresse legitymować się dowodem wykonania w/w rejestracji pod rygorem usunięcia ogłoszeń. Jednocześnie ogłoszeniodawcy winni zapewnić, że do sprzedaży dochodzić będzie wyłącznie w miejscu chowu lub hodowli zwierząt. Wykluczone jest zatem sfinalizowanie transakcji na odległość.

posiadając tylko reproduktory płci męskiej nie masz dowodu rejestracji (chyba, że zgłoszenie które poszło do klubu nijak nie potwierdzone przez klub); mam nr kota w klubie i tyle (e-mail)
http://www.kocieforum.pl (MCO i nie tylko ...)
Obrazek
"Tajemnica sukcesu: mieć pod ręką jakiegoś Smoka" ze Shrek'a http://mco-kocury.manifo.com/
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=84343&hilit=Smok+i+amor

sunshain

Od: Nie lis 16, 2008 17:36

Post » Czw sty 12, 2012 16:49 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

sunshain pisze:

posiadając tylko reproduktory płci męskiej nie masz dowodu rejestracji (chyba, że zgłoszenie które poszło do klubu nijak nie potwierdzone przez klub); mam nr kota w klubie i tyle (e-mail)

To problem, ale myślę, że kluby w tej sytuacji mogłyby zaproponować jakieś sensowne rozwiązanie. Rozumiem, że to utrudnia życie także uczciwym hodowcom, ale IMO to jednak dobrze że gratka wprowadziła taki punkt.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw sty 12, 2012 17:00 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

Zofia&Sasza pisze:
sunshain pisze:

To problem, ale myślę, że kluby w tej sytuacji mogłyby zaproponować jakieś sensowne rozwiązanie. Rozumiem, że to utrudnia życie także uczciwym hodowcom, ale IMO to jednak dobrze że gratka wprowadziła taki punkt.

ja nie widzę problemu - niech wydadzą jakies potwierdzenie z pieczatką klubu i nr .... wtedy kocura (bo to kot jest zarejestrowany)
Obrazek
"Tajemnica sukcesu: mieć pod ręką jakiegoś Smoka" ze Shrek'a http://mco-kocury.manifo.com/

sunshain

Post » Czw sty 12, 2012 17:55 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

sunshain pisze:posiadając tylko reproduktory płci męskiej nie masz dowodu rejestracji (chyba, że zgłoszenie które poszło do klubu nijak nie potwierdzone przez klub); mam nr kota w klubie i tyle (e-mail)

No ale w czym tak naprawdę widzisz problem? Skoro masz tylko kocurki to raczej przychówku w postaci kociąt nie sprzedajesz.
Obrazek

marioka

Od: Wto wrz 06, 2011 13:39

Post » Czw sty 12, 2012 17:56 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

marioka pisze:
sunshain pisze:posiadając tylko reproduktory płci męskiej nie masz dowodu rejestracji (chyba, że zgłoszenie które poszło do klubu nijak nie potwierdzone przez klub); mam nr kota w klubie i tyle (e-mail)

No ale w czym tak naprawdę widzisz problem? Skoro masz tylko kocurki to raczej przychówku w postaci kociąt nie sprzedajesz.

Ale usługę krycia już tak. Pewnie o to chodziło.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Czw sty 12, 2012 18:08 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

XAgaX pisze:
marioka pisze:

Ale usługę krycia już tak. Pewnie o to chodziło.

tak; i takich osób jest sporo
Obrazek

sunshain

[poprzednia][następna]