Pies amstaffowaty i nieposłuszny - jak pomóc?

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Sob lut 27, 2010 15:53 Re: Pies amstaffowaty i nieposłuszny - jak pomóc?

Kolczatka do bani, jesli jest stosowana na codzień. To całkiem skuteczna pomoc szkoleniowa, ale pod warunkiem stosowania tylko PODCZAS konkretnych ćwiczeń, umiejętnie i wazne, żeby była dobrze dopasowana...

Po drugie, kastracja, warto zainwestować, odpadnie przynajmniej jedna przyczyna pobudzenia. No i zmniejszy się ryzyko konfliktów z innymi samcami (jesli pies wykastrowany, to nie doczytałam).

Po trzecie, posłuszeństwa nie osiągnie się siłą (chociaż czasem trzeba troszkę pokazać, kto tu rządzi), tylko współpraca. Pies ma nas słuchać z przyjemnością a nie ze strachem... Niech nie tylko jego pani, ale reszta ludzi z nim cwiczy. ale bez brutalnego wymuszania- po prostu za zabawkę, smakołyk, miskę- pies ma zrobić coś co od niego chcemy. Przykład- pies chce dostac michę- ma wykonać komendę siad. Przy czym- najpierw ćwiczy się komendę za smaczki, potem za pochwałę, a za konkretne dobra (miska, powitanie, pobieganie luzem) każemy mu wykonac komendę którą na pewno zna- chodzi o to, żeby nie doprowadzić do frustracji psa, który chce, ale nie wie, co ma zrobić ;) .

No i ja bym się zastanowiła na formą sportu "męczącą" psa. Dla bulla to bedzie bardziej cwiczenie fizyczne niż umysłowe (jak byłoby dla np. ONka). Może kupić szelki i spróbować z nim ciągnięcia? Opony na przykład... to bardzo dobra forma pracy, bo z bulowatym zabiegać to się można na śmierć :wink:
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

Post » Nie mar 07, 2010 11:25 Re: Pies amstaffowaty i nieposłuszny - jak pomóc?

ulvhedinn - dziękuję, ja też myślę, że ten pies ma za mało ruchu, powiem im o tych sportach :-)
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Nie mar 07, 2010 11:31 Re: Pies amstaffowaty i nieposłuszny - jak pomóc?

ulvhedinn zgadzam się moja amstaffowata suka bawiłaby się cały dzień, ale jeden maksymalny wysiłek dziennie i pies spi całą noc i pół dnia następnego :)
Maszka jest łagodna, więc godzinna zabawa z innym psem to jest to :D
Obrazek

montes

Od: Śro lut 22, 2006 20:45

[poprzednia]