12.04 SGGW-akcja ZAPYTAJ MINISTRA (s.91)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pt sie 19, 2011 20:27 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

*anika* pisze:
pogwizd pisze:Jestem całym sercem za ale naprawdę należy produkować dobre prawo a nie życzeniowe prawo. Ten facet w całej swojej PSLskiej chamskości ma odrobinę racji. Kto skontroluje pieska po 12-tu godzinach zmiany na łańcuchu?

"Kto będzie nadzorował, że pies po 12 godzinach będzie spuszczony ze smyczy? - mówi poseł PSL Józef Racki. - Twórzmy prawo, które idzie wykonać, a nie tworzymy fikcję, którą zaraz trzeba będzie poprawić."

Z tym to ja się akurat całkowicie zgadzam :roll:

Pisałam już wcześniej, że ustawa nie jest dopracowana, ale przecież wprowadza się poprawki.Moja koleżanka jest posłanką, a nie byłabym pewna, czy odróżnia psa od kota.Niewielu jest chyba w sejmie ludzi, którzy znają problemy zwierząt.Potrzebni będą eksperci.Najważniejsze, że przegłosowano, a poprawić szczegóły zawsze można.Mylę się?
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt sie 19, 2011 20:44 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

Ależ oczywiście, zawsze chyba można poprawić ;)

Tyle że ten akurat punkt (o trzymaniu psa łańcuchowego nie dłużej niż 12 godzin na uwięzi) jest.... bardzo mocno niedopracowany :?
Po pierwsze:
1. znaczna część psów, które już żyją ileś lat na łańcuchu jest agresywna, a nie każde gospodarstwo ma szczelnie ogrodzony teren, na który można by wypuścić takiego psa. Efekt: agresywny pies "łańcuchowy" po spuszczeniu z łańcucha będzie stanowić realne zagrożenie dla ludzi (a poza tym jak raz ucieknie i było mu tam źle, to raczej nie wróci). Byłabym bardziej za tym, żeby albo:
a) wygrodzić teren o minimalnej powierzchni powiedzmy 15 m2 i niech sobie taki pies żyje z zagrodzie a nie na łańcuchu
b) łańcuch na którym na stałe przebywał by taki pies musiałby mieć minimum 5 metrów długości (to już aż tak nie ogranicza swobody).
To by było bardziej sensowne i ludzkie podejście.

Bo samo spuszczenie z łańcucha psów które długie lata tak żyły nie rozwiązuje problemów, a i będzie ich więcej (bo te psy w większości albo uciekną albo kogoś pogryzą).

Większy sens też by miało wprowadzenie takiego punktu, który mówi, że nie można nowych psów od tej pory skazywać na życie na łańcuchu (póki nie są jeszcze spaczone psychicznie). Tylko jak to załatwić, żeby i pies wiejski spełniał swoją rolę (chyba ma bronić terenu i ostrzegać przed złodziejami :roll: ) i krzywda mu się nie działa?

Po drugie:
KTO będzie sprawdzał kiedy minęło te 12 godzin? i na ile godzin ma być ten pies wypuszczany i gdzie? Takich psów są tysiące, może i więcej, kto to będzie kontrolował?

a, i jeszcze coś dopiszę: im bardziej sensowna nowelizacja ustawy od razu tym szybciej ona przejdzie i wejdzie w życie! Po co sobie jeszcze komplikujemy? :roll:

i ja się jeszcze jednego boję: jeśli przejdzie przepis o zakazie wystawiania aukcji zwierząt na allegro, to kotów-znajd też pewnie nie będzie można w ten sposób ogłaszać i szukać im domów, jak się ktoś przyczepi że niby sprzedać chcemy, za złotówkę :roll:
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pt sie 19, 2011 21:00 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

*anika* pisze:
pogwizd pisze:Jestem całym sercem za ale naprawdę należy produkować dobre prawo a nie życzeniowe prawo. Ten facet w całej swojej PSLskiej chamskości ma odrobinę racji. Kto skontroluje pieska po 12-tu godzinach zmiany na łańcuchu?

"Kto będzie nadzorował, że pies po 12 godzinach będzie spuszczony ze smyczy? - mówi poseł PSL Józef Racki. - Twórzmy prawo, które idzie wykonać, a nie tworzymy fikcję, którą zaraz trzeba będzie poprawić."

Z tym to ja się akurat całkowicie zgadzam :roll:

Niestety ja też. Jak 99,99% ludzi tutaj jestem za likwidacją pseudo, zaostrzeniem kar, nakazem powszechnej kastracji i sterylizacji itp.
Jednakże daleka jestem od obserwowanej tu radości. Senat ustawę odrzuci. Tym samym wróci do Sejmu.......i utknie tam na kolejne miesiące, lata. Efekt finalny........zobaczymy. Poprawki do poprawek itp.
Ustawa co by nie mówić - mimo, że piekielnie potrzebna jest po prostu nierealna. To są pobożne życzenia ( niestety!).
Lepiej by było, żeby sformułowano 4 punkty - które by przeszły - niż wiele takich, które przejść po prostu nie mają szans.....w efekcie cała ustawa utknie. Przykre, ale prawdziwe.
Ci którzy nie lubią kotów w poprzednim wcieleniu musieli być myszami......

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Od: Pt lis 16, 2007 17:10

Post » Pt sie 19, 2011 22:10 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

Neigh pisze:Jak 99,99% ludzi tutaj jestem za likwidacją pseudo, zaostrzeniem kar, nakazem powszechnej kastracji i sterylizacji itp.
Jednakże daleka jestem od obserwowanej tu radości. Senat ustawę odrzuci. Tym samym wróci do Sejmu.......i utknie tam na kolejne miesiące, lata. Efekt finalny........zobaczymy. Poprawki do poprawek itp.
Ustawa co by nie mówić - mimo, że piekielnie potrzebna jest po prostu nierealna. To są pobożne życzenia ( niestety!).
Lepiej by było, żeby sformułowano 4 punkty - które by przeszły - niż wiele takich, które przejść po prostu nie mają szans.....w efekcie cała ustawa utknie. Przykre, ale prawdziwe.

podpisuję się pod tym
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pt sie 19, 2011 22:53 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

Nigdy nie będzie tak, że wszyscy będą zadowoleni.Nie znam się na procedurach w sejmie, ale jeżeli ustawa zostanie odrzucona, będzie tylko do poprawki, a to lepiej niż gdyby nie miała w ogóle być brana pod uwagę.Bardzo długo trwała walka o to, aby ustawodawców w ogóle zainteresować problemami zwierząt, tak się stało i mnie to cieszy.Dalej twierdzę, że łatwiej poprawić niż zaczynać od nowa.Czekaliśmy tyle, poczekamy więc jeszcze.

ewar

Post » Sob sie 20, 2011 7:02 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

Niestety nie masz racji. To znaczy nie tak - jasne - że cudownie iż wreszcie problem bestialstwa ( tak nie bójmy się tego słowa ) wobec zwierząt zaczyna być dostrzegany. Zauważmy inną sprawę - jest taki czas w polityce - że wszyscy chcą być cacy ( wybory).

Lepiej jest tak skonstruować prawo, by niemożliwym było odrzucenie. Obawiam się, że rozpatrywanie każdego punktu ustawy, dyskusje i poprawianie zajmie o wiele wiecej niż zajęło jej napisanie. Nie łudźmy się większość tych punktów i tak polegnie.

Co nie zmienia postaci rzeczy, że całym sercem jestem za tym żeby przeszły. Bardzo się cieszę, że coś drgnęło. Tyle, że jestem realistką. ( no i politologiem z wykształcenia:( )

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Post » Sob sie 20, 2011 7:27 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

No to mnie zmartwiłaś. :cry:

ewar

Post » Sob sie 20, 2011 9:00 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

Zmartwiła ,,,, ,ale w tym przypadku niestety może tak być :(
przekonywać , tłumaczyć musimy przy każdej okazji . Świata nie uda nam się naprawić ,ale zmieniać zły los zwierząt zapewne TAK.
POZDRAWIAM

mruczki2

Od: Wto lip 05, 2011 9:42

Post » Sob sie 20, 2011 10:12 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

Może ta ustawa to trochę bubel, ale koniecznie trzeba walczyć.Zobaczcie to, jestem przerażona.
viewtopic.php?f=13&t=131966&p=7856309#p7856309

ewar

Post » Sob sie 20, 2011 10:36 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

ewar pisze:Może ta ustawa to trochę bubel, ale koniecznie trzeba walczyć.Zobaczcie to, jestem przerażona.
viewtopic.php?f=13&t=131966&p=7856309#p7856309

Oczywiscie, ze trzeba. Ciagle, uparcie i na kazdym kroku. Tylko nie wolno popasc w huraaaoptymizm i uwierzyć, że cos sie zmieni - w najblizszym czasie z pewnoscia nie. Co nie zmienia postaci rzeczy, ze probowac trzeba

Obrazek

Neigh

Post » Sob sie 20, 2011 12:43 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

Nawet, jeśli tylko część zapisów przejdzie, to już będzie postęp. Byle tylko ustawa nie zginęła w procesie legislacyjnym. Trzymamy kciuki i działamy dalej :ok:

Blacky87

Od: Wto mar 29, 2011 21:55

Post » Sob sie 20, 2011 14:14 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

Nie rozumiem, dlaczego agresywny pies pilnujący domu musi być na łańcuchu. Ostatnio byłem zmuszony z racji obowiązków dość dokładnie obejść jedną z willowych dzielnic Lublina. Była tam masa agresywnych psów pilnujących domów. Niemal wszystkie biegały po podwórkach luzem, żaden nie miał szans mnie ugryźć. Wystarczy egzekwować od właścicieli obowiązek odpowiedniego grodzenia posesji...
Podaruj 1% kotom z FF - KRS 0000228933!
Przygarnij kotusia, adoptuj kicię:
http://www.fundacjafelis.org (strona w budowie)

Domek Emilki

Od: Pt lut 12, 2010 10:42

Post » Sob sie 20, 2011 19:17 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

Pies jest agresywny , bo jest na łańcuchu.Koło się zamyka.Nie rozumiem uwiązywania psów np.na działkach.Mają pilnować, a niby jak? Złodzieja nie pogryzie, a właściciela nie zawiadomi o włamaniu, bo nie ma komórki.Ani to stróż, ani przyjaciel.Do tej pory z resztą na wsi panuje przekonanie,że pies powinien być głodny, bo wtedy jest zły i dobrze pilnuje.Paranoja.Mieszkam na Podkarpaciu, wiele lat przejeżdżałam przez wsie.Odchorowywałam to potem, widziałam tylko to, co przy drodze, a co w głębi? Dwa lata walczyłam o psa zamkniętego w klatce o wym.2x2 m , z budą w środku i do tego jeszcze na łańcuchu.Pies brodził we własnych odchodach, cienia zero, zgroza.Panie, które przyjechały na interwencję płakały.O psach w beczkach zamiast budach nie wspomnę.A pies jest świetnie karmiony, bo regularnie dostaje ...żur! Trzymiesięczny jamniczek przywiązany do budy i bity grabiami to też coś, z czym spotkałam się osobiście, a nie oglądałam w TV.Sunia z nowonarodzonymi szczeniaczkami dostała wiklinowy koszyk na schodach działki.Mróz minus 30 stopni i facet się dziwił,że szczenięta nie przeżyły.Jego zdaniem suka była złą matką.Ten sam facet miał pięknego kota, białego Wojtusia, który mieszkał u niego na działce.Tak go kiedyś uderzył,że Wojtusiowi krew lała się z pyszczka.Udało mi się zabrać kota, ma dom w Lublinie, sunia też w swoim domu.Tak bym chciała, aby TVN przyjechało do Jamnicy i Stalów, wsi w mojej okolicy.Materiału starczyłoby na kilka reportaży i mogliby je oglądać tylko ludzie o mocnych nerwach.Wiem,że wielu ludzi na wsi przestraszyło się tego,że ustawa może wejść w życie.Najbardziej kar finansowych, bo nic tak nie wpływa na zmianę mentalności, jak pieniądze.Bicie po kieszeni jest najskuteczniejszą metodą.Cieszę się,że coś się wreszcie dzieje i martwię, że przez nie dopracowane szczegóły ustawa może nie wejść w życie.

ewar

Post » Sob sie 20, 2011 21:14 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

Domek Emilki pisze:Nie rozumiem, dlaczego agresywny pies pilnujący domu musi być na łańcuchu. Ostatnio byłem zmuszony z racji obowiązków dość dokładnie obejść jedną z willowych dzielnic Lublina. Była tam masa agresywnych psów pilnujących domów. Niemal wszystkie biegały po podwórkach luzem, żaden nie miał szans mnie ugryźć. Wystarczy egzekwować od właścicieli obowiązek odpowiedniego grodzenia posesji...

tylko nie każdego stać i nie każdy ma taką potrzebę, więc się go siłą nie zmusi (no bo jak? bo pies ma latać wolno i już, tak ma być? to niestety nie przejdzie :( )
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Sob sie 20, 2011 21:15 Re: Z PSAMI I W IMIENIU KOTÓW POD SEJMEM- czw. 18.08 (str. 17)

Kary - to jedno - najwazniejsze jest jednak ich egzekwowanie. Dopiero wtedy sa skuteczne gdy sa nieuchronne. Kiedy jeden z drugim bedzie sie bal. Bedzie sie bal, ze sasiad doniesie i ze zaplaci. Niestety do prymitywa przemawiaja prymitywne metody.
Edukowac trzeba. Jasne. Ale tych co sie nie da trzeba - to po prostu trzeba wziac za przyslowiowy ryj.
To ze sie ustali wyzsze kary - fajnie. Mnie by jednak bardziej satysfakcjonowalo, gdyby byly zasadzane - a co najwazniejsze sciagane.

Lata temu wladze Singapuru usilowaly poradzic sobie z powszechnym ( tradycja......tia ) pluciem na ulicy. Wprowadzono system kar - bardzo surowych. Naklady na dodatkowe straze oplacano z tych wlasnie kar. Tym samym straznikom zalezalo na wylapywaniu plujacych zeby miec na pensje:-) Tych ktorzy nie byli w stanie zaplacic - oddelegowywano do mycia chodnikow i ulic.

Gdyby u nas tych, ktorzy nie zaplaca np. 500 zl - oddelegowywano do mycia boksow w schronach.......Niestety u nas na razie utopia. Bo kazda sprawa toczy sie latami.....a kazdy wyrok skazujacy to jest ewenement na skale kraju.

Obrazek

Neigh

[poprzednia][następna]