TARA znów w konkursie KRAKVETU! GŁOSUJEMY!

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Wto paź 22, 2013 13:49 Re: ZBIERAMY na siano dla koni! 178 kostki, trzeba jeszcze 4

Doda_ pisze:wpłacę coś, ale wieczorem i gdzie jest nr konta? może ślepa jestem ale w pierwszym poście nie widze . . i czy w tytule napisać mój nick + na siano ?.

Wysłałam pw :)

Nie możemy podać nigdzie oficjalnie numeru konta, bo jest prywatne.
Tara nie ma pozwolenia na przeprowadzenie zbiórki pod swoim szyldem, dlatego robimy to jako my :)

Dziękujemy! :piwa:
ObrazekObrazek

Zosik

Od: Pt sty 25, 2013 17:10

Post » Wto paź 22, 2013 18:03 Re: ZBIERAMY na siano dla koni! 178 kostki, trzeba jeszcze 4

Doda_ pisze:wpłacę coś, ale wieczorem i gdzie jest nr konta? może ślepa jestem ale w pierwszym poście nie widze . . i czy w tytule napisać mój nick + na siano ?.

W pierwszym poście jest napisane:

Zbieramy na siano — skarbnikiem jest Zosik, piszcie do niej, poda numer konta, na które można wpłacać pieniądze na siano.

:)

floxanna

Od: Pon paź 27, 2008 18:41

Post » Śro paź 23, 2013 8:22 Re: ZBIERAMY na siano dla koni! 178 kostki, trzeba jeszcze 4

Dzisiaj rano rozmawiałam ze Scarlett.
Mam dużo wieści i ważnych spraw - przede wszystkich też kocich!
Wieczorem wszystko napiszę, bo treści dużo, a w pracy nie mogę się skupić ;)
Miłego dnia wszystkim życzę i proszę tu zajrzeć wieczorem, bo będą sprawy ważne! :D
ObrazekObrazek

Zosik

Post » Śro paź 23, 2013 8:26 Re: ZBIERAMY na siano dla koni! 178 kostki, trzeba jeszcze 4

Zosik, nie ma sprawy, zajrzę :)

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro paź 23, 2013 9:38 Re: ZBIERAMY na siano dla koni! 178 kostki, trzeba jeszcze 4

Zosik pisze:Dzisiaj rano rozmawiałam ze Scarlett.
Mam dużo wieści i ważnych spraw - przede wszystkich też kocich!
Wieczorem wszystko napiszę, bo treści dużo, a w pracy nie mogę się skupić ;)
Miłego dnia wszystkim życzę i proszę tu zajrzeć wieczorem, bo będą sprawy ważne! :D

Zaintrygowałaś mnie :)

floxanna

Od: Pon paź 27, 2008 18:41

Post » Śro paź 23, 2013 20:26 Re: ZBIERAMY na siano dla koni! 178 kostki, trzeba jeszcze 4

A więc po kolei! (Wiem - nie zaczyna się zdania od "a więc...")

Tara nie odpisuje na maile, bo nie mają czasu, więc zadzwoniłam dzisiaj i oto, czego się dowiedziałam:

Scarlett była zaskoczona i zachwycona naszą akcją, dziękowała, itd. chociaż przecież jeszcze nic do nich nie dotarło ;)
Zdecydowałyśmy, że o wiele taniej wyjdzie, kiedy dorzucimy im się do zakupu siana z ich źródła. Jeszcze nie wiadomo, czy będzie to z "Giełdy Siana", bo ci jakoś ostatnio się nie odzywają, ale na pewno chcą kupić ze swoich okolic, bo transport jest cholernie drogi.
I właśnie ze względu na te zbójnickie ceny transportu - uradziłyśmy, że zakupimy z jednego źródła i z jak najbliższego im miejsca, żeby transport nie wyszedł tyle, co siano :)

Tara w końcu otrzymała zgodę na zbiórki publiczne!
Jest do tego celu przeznaczone osobne konto, więc teraz zupełnie legalnie można im przekazać pieniądze z naszej zbiórki - z zaznaczeniem od kogo, z jakiej akcji zbiórkowej i na jaki cel przeznaczone.
To oznacza, że nie musimy już ciułać na transport i uzbierane na sianko pieniądze możemy w każdej chwili im przekazać.
Wiem, że jeszcze będą spływać przelewy, do tego jeszcze czekam na rozliczenie drugiego bazarku. Zobaczymy ile tego jest, dobijemy do jakiejś okrągłej sumki i możemy przekazać pieniądze na końskie jedzonko. :D

A teraz kocie sprawy w Tarze:
Podczas rozmowy okazało się, że Tara boryka się również z kilkoma "kocimi problemami".
Jak wiadomo - oprócz koni, w schronisku przebywa dużo innych futrzastych stworzeń - między innymi koty. Do niedawna było tam kilka kotów - Tarowych stałych bywalców, śpiących w stajni, albo na strychu w słomie.
Osiem przebywających tam kotów Tara wysterylizowała.

Okazuje się, że schronisko sąsiaduje z zakładem karnym. Z tego, co zrozumiałam jest to placówka o zaostrzonym rygorze, w związku z czym jakiś czas temu zamontowano tam kamery i alarm z czujnikami ruchu.
Niestety przechadzające się po placu koty włączały czujniki, a alarm wył bez przerwy.
Dyrektor więzienia zarządził kocią eksmisję. Podobno dostał odgórny prikaz unieszkodliwienia wszystkich kotów tak dokumentnie (możemy się tylko domyślać jak) i zwrócił się do Tary z prośbą o uratowanie ich i przygarnięcie do siebie.
Odłowienie wszystkich kotów zajęło kilka tygodni, bo nie dość, że jest ich bardzo dużo, to do tego są totalnymi dzikusami.

Stado dzikusów trafiło więc do Tary i większość tam została, bo ciepło, pełna micha, itd...
Niestety koty się mnożą w niekontrolowany sposób, Scarlett załamuje ręce, bo nijak nie da się ich złapać. Mówi, że gdyby tylko miała klatkę-łapkę, łapała by je po kolei i sterylizowała, ale nie posiada i nie zakupi - z wiadomych przyczyn (czasem nie ma za co nakarmić zwierząt...)
Koty mają w uszach mega świerzbisko.
Te, które przychodzą - mają zakrapiane uszy, ale jest to robota głupiego, bo większość dzikiego stada jest nie do ogarnięcia, więc leczenie uszu tych, które dają się złapać to totalnie syzyfowa praca.

Priorytetem są sterylki!
W pierwszej kolejności jest więc zorganizowanie dla nich klatki-łapki, która mogłaby im tam służyć.
Leczenie uszu, karma, itd. to sprawy drugiego planu (chociaż nie mniej ważne!).

Pomysły, propozycje, genialne myśli - BARDZO mile widziane.

Edit: flox zmień tytuł - nie musimy już odliczać, jest wolna amerykanka - ile uzbieramy, tyle przekażemy i za tyle zakupią sianka :D Napisz coś o zbiórce na sianko i prośbę o pomoc dla tarowych kotów (mądra jesteś - coś wymyślisz :mrgreen:)
ObrazekObrazek

Zosik

Post » Śro paź 23, 2013 20:38 Re: ZBIERAMY na siano dla koni! 178 kostki, trzeba jeszcze 4

Rozumiem,ze nie ma co klatki pożyczać trzeba by im kupić.

Nie wiedziałam,ze czujniki mogą być az tak wrażliwe,ze kot je może uruchomić.
Obrazek

LimLim

Od: Sob lut 23, 2002 20:08

Post » Śro paź 23, 2013 20:38 Re: ZBIERAMY na siano dla koni! 178 kostki, trzeba jeszcze 4

te zwykłe czujniki alarmowe w domu są dostatecznie czułe na firankę poruszoną wiatrem - na kota i psa też. a co dopiero te więzienne ;)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Śro paź 23, 2013 21:46 Re: ZBIERAMY na siano dla koni z Tary i myślimy nad pomocą k

Matko kochana :? Biedne kociaste, biedna Scarlet.
Klatka-lapka kosztuje na allegeo 3-4 stowy.
Proponuje dotychczas zebrana kase wyslac, zeby byla na siano i zrobic jeszcze jedna zbiorke/bazarki na zakup klatki.
Ewentualnie, moze Tara wystawilaby aukcje cegielkowa, skoro ma juz pozwolenie na zbiorki.

Co Wy na to?

Erin

Post » Śro paź 23, 2013 22:15 Re: ZBIERAMY na siano dla koni z Tary i myślimy nad pomocą k

Erin pisze:Proponuje dotychczas zebrana kase wyslac, zeby byla na siano i zrobic jeszcze jedna zbiorke/bazarki na zakup klatki.
Ewentualnie, moze Tara wystawilaby aukcje cegielkowa, skoro ma juz pozwolenie na zbiorki.

Co Wy na to?

Ja też uważam, że to jest dobre rozwiązanie. Mogę wystawić fanty, które zostały z poprzednich dwóch bazarków - nawet wszystko od złotówki.

Ale poczekajmy co na to inni.

Może pojawią się jeszcze jakieś inne mądre pomysły :D
ObrazekObrazek

Zosik

Post » Czw paź 24, 2013 7:13 Re: ZBIERAMY na siano dla koni z Tary i myślimy nad pomocą k

a tam nie ma jakiejś fundacji kociej w okolicy? są rozsiane po całej Polsce. oni powinni dysponować łapką - jak nie oni, to najbliższe schronisko. odpada nam wtedy jeden zakup ;)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Czw paź 24, 2013 7:22 Re: ZBIERAMY na siano dla koni z Tary i myślimy nad pomocą k

We Wrocławiu są kociary zorganizowane, ale czy klatkę mają - nie wiem.

Erin

Post » Czw paź 24, 2013 8:22 Re: ZBIERAMY na siano dla koni z Tary i myślimy nad pomocą k

Erin pisze:We Wrocławiu są kociary zorganizowane, ale czy klatkę mają - nie wiem.

Można popytać. Wiesz do kogo uderzyć?
ObrazekObrazek

Zosik

Post » Czw paź 24, 2013 8:35 Re: ZBIERAMY na siano dla koni z Tary i myślimy nad pomocą k

Spróbuj może do Thorkatt uderzyć.

Erin

Post » Czw paź 24, 2013 10:18 Re: ZBIERAMY na siano dla koni z Tary i myślimy nad pomocą k

klatke-lapke niestety nie mam, jak moge inaczej pomóc ?
tymczas u mnie tez odpada.
pozostaje tylk karma, kasa na sterylke . . a leki potrzebne sa? jakie?
...Ratując jednego zwierzaka nie zmienisz świata, ale świat zmieni się dla tego jednego zwierzaka...

Doda_

Od: Nie kwi 13, 2008 15:59

[poprzednia][następna]