Nowe Yoraski z hodowli do adopcji cd.....

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Sob lut 06, 2010 20:37 Re: Nowe Yoraski z hodowli do adopcji cd.....

MariaD pisze:dalia, nieomal tak - po tym co czytam tu, na tym wątku - nie liczy się intencja czy dobro zwierzaka liczy się fakt KUPNA i zasilenia finansowego pseudo.
I to jest potępiane.

Dlatego zadałam pytanie i proszę o prostą odpowiedź - TAK lub NIE.

jeśli chodzi o odpowiedź tak lub nie to wiesz że ode mnie uslyszysz tak
argumenty doskonale znasz, wiec nie bedę uzasadniać
ale ja nie mogę postawić znaku równości pomiędzy hodowcą wykupującym swoje zwierze z pseudo a sytuacją o kótrej tu mowa - one w całej otoczce prowadzącej do decyzji na tak nie mają punktow wspólnych.
ale to pewnie kwestia podejściado tematu i zasad, ktore każdy ustala
moje są pewnie bardzo restrykcyjne bo ja np nie pomagam w adopcjach kotow pohodowlanych jeśli są one odplatne
taką decyzję podjęam, uważam ją za sluszną i już
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Sob lut 06, 2010 20:48 Re: Nowe Yoraski z hodowli do adopcji cd.....

dalia pisze:ale ja nie mogę postawić znaku równości pomiędzy hodowcą wykupującym swoje zwierze z pseudo a sytuacją o kótrej tu mowa - one w całej otoczce prowadzącej do decyzji na tak nie mają punktow wspólnych.

Niestety mają - potępiono tutaj sam fakt KUPNA jako formy zasilenia pseudo.

Hodowca wykupując swojego wychowanka robi to samo.

Co dalej z nim (wychowankiem) zrobi - wyadoptuje czy sprzeda - to inna kwestia.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Sob lut 06, 2010 21:18 Re: Nowe Yoraski z hodowli do adopcji cd.....

chyba nie potrzebnie założyłam ten wątek :cry:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Sob lut 06, 2010 22:01 Re: Nowe Yoraski z hodowli do adopcji cd.....

dorcia44 pisze:chyba nie potrzebnie założyłam ten wątek :cry:

Dorciu, nawet tak nie myśl !!
Zawsze najważniejsze będzie to, że parę tych psiaków znalazło fajne domki, niż to, że paru "oświeconym" mleko wykipiało na kolana :ryk:

:ok: :ok: :ok:
Mój piesek - serduszko u moich stóp [*]

harpia

Od: Sob lis 15, 2003 23:43

Post » Nie lut 07, 2010 3:18 Re: Nowe Yoraski z hodowli do adopcji cd.....

MariaD pisze:Zadam pytanie w świetle tego co tu zostało napisane:

czy hodowca powinien wykupić kota ze swojej hodowli z rąk pseudohodowcy?

Abstrahujmy od tego, że:
1. powinien spisać umowę z warunkiem kastracji, bo czasami i z umową kot trafi w złe ręce, czasami umowa znaczy dla nabywcy tyle co nic,
2. powinien wykastrować przed sprzedażą, bo nie wszyscy maja możliwość lub przekonanie.
3. powinien starannie selekcjonować domy, bo czasami dom, przez kilka lat świetny, sprzedaje kota w równie świetnie ręce, które jednak go rozmnażają.

Tego się przecież oczekuje od hodowców - wydobycie kota z rąk pseudo, za wszelką cenę.

A czasami ta cena jest upiornie wysoka i wcale nie "za koszt szczepień i odrobaczeń". I hodowca ma świadomość, ze za jego pieniądze pseudo kupi nowego, bardziej opłacalnego rasowo kota do rozmnażania.

To jak to jest?

No jest tak, ze koty rasowe od hodowcow trafiaja do pseudo. Gdyby nie trafialy nie byloby pseudo :wink: . Co to oznacza, ze hodowcom jest wszystko jedno, tak naprawde, do kogo trafiają ich koty i psy tez. A co to za agrument ze od "innego kupia" to jakies usprawiedliwienie, przyzwolenie do sprzedazy do pseudo? Ale tez gdyby ludzie nie kupowali z pseudo taki proceder nie mial by szansy istnienia ale..czlowiek jest tylko czlowiek jak jest "okazja" cos kupic taniej bo jest "podrobka" to to kupi, niestety :?

Chyba latwiej jest zdyscyplinowac zrodlo sprzedazy niz potem zniechecac kupujacych. "Okazja czyni zlodziejem", prawda?

Wiesz Mario,ze ja nie mam zadnej hodowli i w zyciu bym nie mial bo mi serce peklo by, ze po moim cudnym kocie czy suczce, gdzies w jakies komorce trzymane sa MOJE "maszynki do rodzenia" dla kasy czy tez wegetuja w jakims schronisku :( Nie rozmnazam nie mam poprostu problemow natury obciazen psychicznej, odpowiedzialnosci za dalsze pokolenia po moich futrzakach.
Marzec; Ogólnopolski Miesiąc Sterylizacji Zwierząt,niższe ceny zabiegów

ARKA

Od: Sob lut 16, 2002 21:27

Post » Nie lut 07, 2010 11:08 Re: Nowe Yoraski z hodowli do adopcji cd.....

persiak1 pisze:Co to za afera z dogo ? Moim zdaniem trzeba to wyjaśnić z osobą podejrzewaną . Co do psiaków to z ludżmi starszej daty trudno pracować w sprawach sterylek i poszukiwania domów. Oni nie zawsze rozumieją skali problemu.

persiak1 na jakim świecie ty żyjesz :roll:

http://www.dogomania.pl/threads/148195- ... wda/page46

dorobella

Od: Wto sty 06, 2009 19:52

Post » Nie lut 07, 2010 11:13 Re: Nowe Yoraski z hodowli do adopcji cd.....

ARKA - odpowiedz na moje pytanie - TAK czy NIE.

Bo Twoje dywagacje nie zawierają odpowiedzi.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Nie lut 07, 2010 11:54 Re: Nowe Yoraski z hodowli do adopcji cd.....

znam pewną hodowczynię Corniszy, która wszystkie kocięta sprzedaje po kastracji i sterylizacji i wydaje mi się, że to jest bardzo dobra droga...
nie oceniam tu nikogo, Dorci nie znam... każdy ma swoje zdanie nie będę przekonywać że to co dla mnie jest białe, musi być białe dla innych... każdy zrobi tak, jak mu jest wygodnie i jak jemu pasuje... i po co się ma spowiadać...

tak samo jak ja Dorci, Wy też mnie nie znacie i nie wiecie co robię... wiec raczej darujcie sobie argumenty typu atak bez podstaw....
Obrazek Obrazek

wwmonnie

Od: Pt gru 19, 2008 13:06

Post » Nie lut 07, 2010 15:41 Re: Nowe Yoraski z hodowli do adopcji cd.....

MariaD pisze:Zadam pytanie w świetle tego co tu zostało napisane:

czy hodowca powinien wykupić kota ze swojej hodowli z rąk pseudohodowcy?

TAK
Marzec; Ogólnopolski Miesiąc Sterylizacji Zwierząt,niższe ceny zabiegów

ARKA

Od: Sob lut 16, 2002 21:27

Post » Nie lut 07, 2010 15:56 Re: Nowe Yoraski z hodowli do adopcji cd.....

wwmonnie pisze:nie oceniam tu nikogo, Dorci nie znam... każdy ma swoje zdanie nie będę przekonywać że to co dla mnie jest białe, musi być białe dla innych... każdy zrobi tak, jak mu jest wygodnie i jak jemu pasuje... i po co się ma spowiadać...

tak samo jak ja Dorci, Wy też mnie nie znacie i nie wiecie co robię... wiec raczej darujcie sobie argumenty typu atak bez podstaw....

Więc po co bijecie pianę przez tyle stron atakując Dorcię? :roll:
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Nie lut 07, 2010 17:15 Re: Nowe Yoraski z hodowli do adopcji cd.....

też myślę,że to jest bez sensu zwłaszcza,że prostujemy nieścisłości i watpliwości jak najlepiej się da-bo znamy Dorcię dobrze w realu.. Niestety bez efektu-po prostu jestesmy z tej samej sitwy.
Mnie zawsze najbardziej w tej dyskusji interesował fakt rzucania na kogoś podejrzeń bez dowodów i całkowte ignorowanie tego faktu przez innych. Po prostu uznaliście,że to jest prawda. A nie jest.
Widocznie to działa tylko w jedną stronę -tak ja napisała wmonnie-nie wie nic o Dorci ale sobie nie darowała ,nie wiemy nic o wmonnie-powinnismy sobie darować" atak bez podstaw".
Można i tak......
Serniczek

Post » Nie lut 07, 2010 17:24 Re: Nowe Yoraski z hodowli do adopcji cd.....

dorobella pisze:
persiak1 pisze:Co to za afera z dogo ? Moim zdaniem trzeba to wyjaśnić z osobą podejrzewaną . Co do psiaków to z ludżmi starszej daty trudno pracować w sprawach sterylek i poszukiwania domów. Oni nie zawsze rozumieją skali problemu.

dorobella przeczytałam ten wątek.
szok normalnie :?

i ta florida blue hasa sobie wesoło po miau - zgroza :twisted:

piccolo

Od: Czw kwi 03, 2008 12:39

Post » Nie lut 07, 2010 17:37 Re: Nowe Yoraski z hodowli do adopcji cd.....

Dorotko jak najbardziej rób swoje!!! A my "nieoświeceni " będziemy Cie wspierac. Bardzo dobrze, że jest ten wątek !!!!
ObrazekObrazek

dakoti

Od: Nie wrz 09, 2007 22:04

Post » Nie lut 07, 2010 19:35 Re: Nowe Yoraski z hodowli do adopcji cd.....

piccolo pisze:
dorobella pisze:

dorobella przeczytałam ten wątek.
szok normalnie :?

i ta florida blue hasa sobie wesoło po miau - zgroza :twisted:

hasa sobie i się ją chwali za rękę do adopcji.... psy się nie znalazły, ale to nic..... czytając wątek dorci44 doszłam do wniosku, że dobrym zawsze się oberwie, a takie floridy zawsze spadną na cztery nogi i jeszcze będą chwalone....to jest dopiero szok.

dorobella

Od: Wto sty 06, 2009 19:52

Post » Pon lut 08, 2010 9:25 Re: Nowe Yoraski z hodowli do adopcji cd.....

Co wy ciągle z tym "atakowaniem". To, że się skrytykuje czyjeś działanie czy zapyta o to czy owo, to nie jest atak na osobę, litości. A tu syndrom oblężonej twierdzy od razu.
Co nie znaczy, że podoba mi się nazywanie kogoś oświeconym czy nieoświeconym :mrgreen:

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

[poprzednia][następna]