Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Śro paź 08, 2008 7:12

piszcie piszcie jaki rybki :) będę miała z czego wybierać jak już będzie akwa zdatne do "zapłodnienia"
Obrazek ObrazekObrazek
Franek & Rysia
Zabezpieczenia okien i balkonów 3miasto- R E A K T Y W A C J A.

rambo_ruda

Od: Pon maja 15, 2006 16:53

Post » Śro paź 08, 2008 11:37

W takim zbiorniku jeśli by miał być np jedno-gatunkowy to pielęgniczki ramirezy.Piękna kolorowa rybcia np 2 lub 3 parki.Do tego otoski lub kiryski panda.

J.O

Od: Czw cze 21, 2007 12:11

Post » Śro paź 08, 2008 16:45

Cats understand our feelings. They don't care, but they understand.

wiki89

Od: Wto sty 15, 2008 17:51

Post » Wto paź 14, 2008 22:40

J.O pisze:W takim zbiorniku jeśli by miał być np jedno-gatunkowy to pielęgniczki ramirezy.Piękna kolorowa rybcia np 2 lub 3 parki.Do tego otoski lub kiryski panda.

Ramirezki są dosyć wymagające jeśli chodzi o parametry wody i dla początkującego akwarysty bym nie polecała , a do takiego litrażu to tylko 1 parka :wink:

solaris

Od: Nie lis 21, 2004 23:07

Post » Śro paź 15, 2008 7:38

Nie jest tak źle z tymi ramirezami nie jestem jakim zaawansowanym akwarystą a ramirezki posiadam.

J.O

Od: Czw cze 21, 2007 12:11

Post » Sob paź 18, 2008 22:36

Nam np. strasznie podobaja się rybko danio czerwone prążkowane lub gładkie:) Lub też neonki INNESA- piekne rybki:)
Pozdr. od naszego bojowniczka:)
Gaja - ['] -09.06.2010 | Miya - ['] -05.05.2012 | Krzywy - ['] - 30.09.2012 | Niania - ['] - 19.01.2013 | Thaja - ['] - 04.02.2013 | Gaspar - ['] - 18.07.2013 | Kora - ['] - 21.06.2014
Obrazek Obrazek

Korciaczki

Od: Sob lip 26, 2008 19:52

Post » Sob gru 12, 2009 15:51 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Co polecacie do akwarium 72l ? (60 x 30 x 40 - dł. x szer. x wys.)

Jakie urybienie, w jakiej ilości? Na razie wiem, że mogą być krewetki, otoski (z takich oczyszczających rybek), może mieczyki, jedna ampułka żółta (jak będzie jedna, to mi się nie rozmnoży prawda? a jak samiczka, to nie będzie składać jajek, jeśli samca nie będzie miała?). Rybki jak najmniejsze i najlepiej nieagresywne i średnio mięsożerne.

I co ze sprzętem? Filtr, oświetlenie, podgrzewacz, napowietrzanie? filtr na dno? Jakie żeby było jak najlepsze, jak najprostsze w obsłudze i jak najtańsze? 8)
Ma być pokrywa z oświetleniem, czyli taki filtr kaskadowy wiszący na akwarium chyba odpada :roll:
I czy szafka pod akwarium może być 60 na 30 (półka górna) ?

No i jedna z ważniejszych spraw :roll:
jedyne miejsce jakie mogę przeznaczyć na akwarium (jeszcze nie kupiłam, mam zamawiać) to kawałek podłogi pomiędzy biurkiem a szafą, obok okna (wiem, że obok okna się nie stawia :? bo glony rosną... ale jak zasłonię z boku i z tyłu "tłem" to nie będzie źle? :roll: dobrze myślę?) co do ustawienia okna względem akwarium: okno jest na tej samej ścianie co ma być akwarium. nad akwarium jest ściana. nie jest tam aż tak jasno, jakby się mogło wydawać.
Czy mimo wszystko zbiornik może tam stać?

I jak mam przygotować wodę przed wlaniem do akwarium? (woda w kranie pochodzi z Wisły, z praskiej strony Warszawy)

I gdzie nabyć rybki? Boję się brać ich ze sklepu zoologicznego. Jakiegokolwiek. Ale może polecicie jakiś dobry (dla ryb)?

A w ogóle to mi się marzy piasek na dnie, taki jasny, prawie biały. Ale doczytałam, że nie mogą w nim rosnąć rośliny, bo tworzą się obszary beztlenowe. I bardzo jasne akwarium. Z nie za dużą ilością roślin. Takie w stylu tego zbiornika: http://www.caviko.webpark.pl/akwafoto/P1030405.JPG
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Sob gru 12, 2009 16:40 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:Co polecacie do akwarium 72l ? (60 x 30 x 40 - dł. x szer. x wys.)

Jakie urybienie, w jakiej ilości? Na razie wiem, że mogą być krewetki, otoski (z takich oczyszczających rybek), może mieczyki, jedna ampułka żółta (jak będzie jedna, to mi się nie rozmnoży prawda? a jak samiczka, to nie będzie składać jajek, jeśli samca nie będzie miała?). Rybki jak najmniejsze i najlepiej nieagresywne i średnio mięsożerne.

I co ze sprzętem? Filtr, oświetlenie, podgrzewacz, napowietrzanie? filtr na dno? Jakie żeby było jak najlepsze, jak najprostsze w obsłudze i jak najtańsze? 8)
Ma być pokrywa z oświetleniem, czyli taki filtr kaskadowy wiszący na akwarium chyba odpada :roll:
I czy szafka pod akwarium może być 60 na 30 (półka górna) ?

No i jedna z ważniejszych spraw :roll:
jedyne miejsce jakie mogę przeznaczyć na akwarium (jeszcze nie kupiłam, mam zamawiać) to kawałek podłogi pomiędzy biurkiem a szafą, obok okna (wiem, że obok okna się nie stawia :? bo glony rosną... ale jak zasłonię z boku i z tyłu "tłem" to nie będzie źle? :roll: dobrze myślę?) co do ustawienia okna względem akwarium: okno jest na tej samej ścianie co ma być akwarium. nad akwarium jest ściana. nie jest tam aż tak jasno, jakby się mogło wydawać.
Czy mimo wszystko zbiornik może tam stać?

I jak mam przygotować wodę przed wlaniem do akwarium? (woda w kranie pochodzi z Wisły, z praskiej strony Warszawy)

I gdzie nabyć rybki? Boję się brać ich ze sklepu zoologicznego. Jakiegokolwiek. Ale może polecicie jakiś dobry (dla ryb)?

A w ogóle to mi się marzy piasek na dnie, taki jasny, prawie biały. Ale doczytałam, że nie mogą w nim rosnąć rośliny, bo tworzą się obszary beztlenowe. I bardzo jasne akwarium. Z nie za dużą ilością roślin. Takie w stylu tego zbiornika: http://www.caviko.webpark.pl/akwafoto/P1030405.JPG

jeżeli chodzi o ampuły: jeden egz. się nie rozmnoży, chyba że trafi ci się zapłodniona samica. bez samca nie złoży jajek, chyba że będzie tak jak już wspomniałam.
akwa 72l to nie takie duże, za wiele nie powinnaś tam ryb umieszczać, podpowiem- mieczyki nie, bo za duże, chociaż wiem że ludzie dają. jakie rybki to rzecz gustu, więc tu nie będę się wtrącać, byle nie było przerybienia.
jeżeli chcesz piasek, taki drobny, biały, nic nie stoi na przeszkodzie, tylko weź pod uwagę że każdą kupę będzie widać. w przypadku ampularii porażka, bo te ślimaki to w 99% składają się ze sr...nia. będziesz musiała częściej sprzątać, co może na początku nie będzie takie uciążliwe, ale potem, jak spowszednieje...
wybierz dobry filtr wewnętrzny albo zewnętrzny/kubełkowy, kaskada odpada jeżeli masz gwarancję na akwa z pokrywą, bo trzeba wyciąć dziurę.
jeżeli chcesz bardzo jasne akwa, to światło montowane standardowo w pokrywie nie wystarczy. wtedy trzeba przerobić pokrywę, co powoduje również utratę gwarancji. do zwykłego, nieprofesjonalnego trzymania akwa takie standardowe oświetlenie wystarczy.
podłoga nie jest odpowiednia, bo przenosi drgania, co dodatkowo stresuje ryby.
co do umiejscowienia to się nie wypowiem, możesz postawić sobie nawet na parapecie, o ile odpowiednio będziesz o nie dbała.
Obrazek
Pusia 14.03.2006, Kizia 01.11.2012, Złociutki 18.03.2022, Karolek 25.09.2022, Misia 09.10.2022 :( moje Słoneczka będziecie zawsze w moim sercu :( Więcej kotów nie będzie.
Gwizdusiowa [*] 16.04.2007 Kacperek cioci :( 14.04.2017 Blondasek cioci 09.2021 :(
Wynajmę mieszkanie we Wrocławiu od września/października 2019-koty mile widziane! kliknij!

zutor

Od: Sob maja 31, 2003 22:55

Post » Sob gru 12, 2009 18:08 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Dzięki :)

Co do umiejscowienia - oczywiście nie będzie stało na podłodze ;) planuję kupić taką:
Obrazek
szafkę.

Oczywiście wiem, że 72l to nie jest duży zbiornik :) na pewno nie zamierzam przerybić ;)

znalazłam coś takiego:

7.Akwarium 72l [60x30x40cm]
a. harem pielęgniczki żółtej,8xrazbora klinowa [zamiennie neony,danio],4x otosek.
b. harem prętnika karłowatego,4x kirysek panda,pstry ,4x otosek.
c. 2x welon
d. 16x neon inessa, 4x krewetka amano, parka ramirezek
e. 15x neon inessa, para ramirezek, 6x otosek
f. harem prętnika + 4/5 bocji karłowatych
g. harem prętnika + 10 brzanek pięciopregich/titteya/ wielkołuskich
Źródło: :arrow: http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=60294

pielęgniczki są ładne. kiryski panda też mi się podobają :) (tylko chyba ich się nie łączy? czy mi się przewidziało? ;) )

a co do pokrywy z oświetleniem: można kupić samą pokrywę bez oświetlenia? na której można zamontować w dowolnym miejscu i dowolną ilość oświetlenia?

Edit: znalazłam taki filtr zewnętrzny:
http://belio.totu.pl/p2840007568-aquael ... ni-kani-80
dobry? ale chyba nie napowietrza odpowiednio? :? :roll:
Ostatnio edytowano Sob gru 12, 2009 22:38 przez *anika*, łącznie edytowano 1 raz
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Sob gru 12, 2009 22:13 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Powiedzcie mi, czy może być taka obsada 72-litrowego zbiornika?

Parka pielęgniczek ramireza, 2 kiryski panda, 14 neonków Innesa, 2 krewetki amano, 2 krewetki red cherry.

Nie zjedzą się? Nie będzie im za ciasno?

I jak dla nich urządzić akwarium?
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Sob gru 12, 2009 23:06 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

kiryski to stadne rybki, powinno być ich 5-6 minimum
co do pielęgniczek nie wypowiem się, ramirezy są łagodne do czasu tarła, ale zdarzają się egzemplarze b.łagodne nawet wtedy. neony wymagają lekko kwaśnej i bardziej miękkiej wody- chyba że dostaniesz od hodowcy u którego są przyzwyczajone do kranówy. to że kupisz parkę nie oznacza że się ona "zgra", a jak kupisz młode ryby, to nie masz gwarancji że to dobrana para, albo że w ogóle para, bo niczym się nie różnią.
pod akwarium styropian obowiązkowo.
z tego co wiem na zamówienie pokrywy robią aqua el i aqua szut wrocławski, obie firmy mają niezłe kubełki do małych akwariów. są bezawaryjne, a nawet jeżeli coś się stanie mają dobry system reklamacji- nie wiem jak teraz, ale do niedawna obie firmy przyjmowały nawzajem swoje produkty do reklamacji. o napowietrzanie się nie martw, wymiana gazowa zachodzi poprzez ruch powierzchni wody, nie przez bąbelki wydobywające się z pompki/kamienia napowietrzającego/płetwonurka czy innego ozdobnika, chociaż to pomaga, bo bąbelki ruszają powierzchnię. jeżeli będziesz miała ruch, tzn. lekkie falowanie powierzchni wody i brak przerybienia to wystarczy kubeł.
woda z kranu musi odstać.
akwa musi popracować 2 tygodnie zanim wpuścisz ryby.
ryb nie wpuszczaj wszystkich na raz, stopniowo, co 2-3 dni.
Obrazek
Pusia 14.03.2006, Kizia 01.11.2012, Złociutki 18.03.2022, Karolek 25.09.2022, Misia 09.10.2022 :( moje Słoneczka będziecie zawsze w moim sercu :( Więcej kotów nie będzie.
Gwizdusiowa [*] 16.04.2007 Kacperek cioci :( 14.04.2017 Blondasek cioci 09.2021 :(
Wynajmę mieszkanie we Wrocławiu od września/października 2019-koty mile widziane! kliknij!

zutor

Post » Nie gru 13, 2009 15:37 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Dzięki :)

To w takim razie będzie ok. 14 neonków (nie przepadam, bo mam złe doświadczenia z dzieciństwa :twisted: , ale są ładne), parka ramirezek (będę próbować stworzyć parę :roll: bo na kupienie np. 4 sztuk na początek do niezarybionego akwarium i zobaczenie które utworzą parę jest chyba za ciasno - wyczytałam że na jedną ramirezkę przypada 30 cm akwarium. a moje ma mieć 60cm długości, no to góra dwie sztuki.), parka krewetek amano, 4 sztuki krewetek red cherry (strasznie mi się podobają :oops: ), bez kirysków.

Niestety na dłuższe akwarium nie mogę sobie pozwolić - między szafą a biurkiem jest tylko 62 cm. :(

Z pytań praktycznych: czy musi być filtr podżwirowy? chciałam jednak przynajmniej na przednim środku ( ;) ) akwarium mieć trochę piasku, bo podobno i ramirezki i krewetki lubią (jeśli się mylę, poprawcie mnie). A z tyłu, tam gdzie większość roślin, drobny żwirek oddzielony od piasku wyższymi kamieniami. Na pewno jakiś korzeń czy dwa. Podobno ma być rozgałęziony i z kryjówkami (krewetki i ramirezki lubią). Łupina kokosowa, jakieś skałki. Z roślin: mech jawajski, jakąś trawkę, i inne gęste, o małych liściach i niskie. Coś wyższego na tył, ale wolałabym, żeby mi się za bardzo nie rozrosło.

A pokrywę na zamówienie to robią już z otworkami po bokach, na węże od filtra? Gdzie tego szukać? (nic mi się nie wygooglało)

A czy ten filtr kubełkowy, jeśli postawię pod akwarium w otwartej szafce, to koty mi nie spowodują powodzi? Jeśli filtr taki ulega uszkodzeniu, to woda wylewa się z akwarium, czy ma jakieś zabezpieczenie???
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pon gru 14, 2009 0:55 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale chcesz filtr podżwirowy dać pod piasek? nie spełni swojego zadania, piasek jest za drobny.
tzn wiesz no w sumie to nikt ci nie może zabronić, weź pod uwagę to, że za każdym razem jak go będziesz chciała wypłukać, to będziesz robiła prawie restart akwa- wyjąć żwir, wyjąć filtr, wypłukać jedno i drugie, włożyć filtr, włożyć żwir? lepiej kup droższy odmulacz. a po to kubły są takie drogie, żebyś czysto w akwa miała i wystarczy.
Wejdź na stronę: www.aquaszut.pl albo www.aquael.pl czy coś w ten deseń, znajdź zakładkę kontakt i napisz do nich o co ci chodzi. A jak nie odpiszą to zadzwoń. a jak cię zbędą to pytaj kto ci może pomóc.
nie wiem czy pielęgniczki i krewetki mogą być razem, kompletnie się nie znam na krewetach. Wiem na pewno, że najpierw wpuść neony, a potem ramirezy.
kryjówki muszą być bezwzględnie.
rośliny to w zależności od światła.
filtry zewnętrzne powinny mieć zabezpieczenie przeciwzalaniowe, tzw zaworki zwrotne. Może zobacz w specyfikacji filtra? każdy filtr może zalać, mi np zalał filtr...wewnętrzny, szkodę sąsiadowi wyliczyli na 600zł.
Obrazek

zutor

Post » Pon gru 14, 2009 9:33 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Oj zackniło mi się...
Swego czasu - 40l + 100l + 200l....

Kilka uwag.
Drobniutki żwir/piasek - ryzyko powstawania tzw. stref beztlenowych. Żwir jest zbyt drobny, bo mogła zachodzić samoistna cyrkulacja wody. Ładnie wygląda , gdy jest czysty, gdy akwarium `żyje` gromadzące się resztki powodują gnicie i wydzielanie się trujących gazów z bakterii beztlenowych. Miałam taki w 40l, kiedy mieszkały tam naskalniki [3 szt.]. U nich się sprawdzał - bo bez przerwy przekopywały dno, ale w kątach akwa musiałam sama pilnować.

Pamiętać przy doborze obsady, jaką przestrzeń w objętości wody zajmuje dany gatunek. Danio - pływa w górnej toni; kiryski - przy dnie. Dobrze jest wybrać gatunki pod kątem biotopu [przede wszystkim] i zajmowania określonych `pięter`.

Koniecznie pamiętać o `dojrzewaniu` akwa. Są odpowiednie startery z zestawem bakterii nitryfikacyjnych [rozkładających azotyny i azotany].

Woda. Dobrze jest sprawdzić jaką ma się wodę w kranie. Jeśli jest twarda - to zabawa ze zmiękczaczami zabija całą radochę. Ale też nie należy wpadać w histerię. Wiele ryb dostępnych w sklepach ma już pokoleniowo wykształconą tolerancję na zmienne parametry wody - rzadko są dostępne ryby bezpośrednio z odłowu. Ja miałam dobrą wodę, na dodatek toruńskie wodociągi już dawno nie używają chloru do odkażania,a ozon.

Do bezproblemowych obsad, z którymi miałam do czynienia, należały brzanki Tittey`a. Gatunek zagrożony w środowisku naturalnym. Kirysków nigdy nie miałam - wizja rozrytego dna mnie przerażała.
Co do otosków - jeśli ktoś myśli, że załatwią mu problem glonów w akwa - jest nieco naiwny. :wink:

Glony... glony to kwestia równowagi chemicznej wody. Kłopot miałam tylko latem, gdy w mieszkaniu było za ciepło i słońce świeciło bezpośrednio na akwa [niestety - nie dało się tak ustawić, żeby nie świeciło].

A, i należy pamiętać, że filtr [zwłaszcza wewnętrzny robi dużo hałasu]. :mrgreen:

Jeny... mogłabym tak bez końca...
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Pon gru 14, 2009 12:42 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ja mam obecnie 12x 60l, 1x120l, 3x 220l i 1x 470l. Nie uważam się za eksperta jednak coś tam w temacie wiem i czytając ten wątek zauważyłam kilka nieprawidłowości;
Po pierwsze zaworki zwrotne nie mają nic wspólnego z filtrami zewnętrznymi. Montuje je się w wężyku napowietrzającym , mają one za zadanie chronić przed zalaniem napowietrzacz kiedy jest on umieszczony poniżej lustra wody i np braknie prądu. Dzięki zaworkowi woda z akwa nie cofnie się. Po drugię to że filtry wewnętrzne są głośne nie jest prawdą. Wszystko zależy od producenta, np wewnętrzny fluval jest filtrem bardzo cichym i wydajnym a zwenętrzny aqael w moich 470l brzęczy na tyle głośno ze kilka nocy trwało zanim przyzwycziłam się do dźwięku i mogłam spokojnie zasnąć. Kolejna rzecz, otoski w odpowiedniej ilości naprawdę świetnie usuwają glony. W akwarium w którym pływają faktycznie nie muszę oczyszczać ścianek z glonów. Kiryski nie ryją w dnie są zbyt małe i delikatne żeby zniszczyć podłoże lub wykopać roślinki. Co innego ich kuzyn kiryśnik magdaleński dorosły osobnik m oże narozrabiać. Zeby zapobiec powstawaniu gazów w akwarium polecam zakupić pare mułojadów, te łagodne i sympatyczne rybki skutecznie przekopują dno i żywią się resztkami pokarmu z podłoża.
I jeszcze wracając do filtrów te zewnętrzne są na pweno wydajniejsze i łatwiejsze do czyszczenia jadnak mimo rozmaitych zabezpieczeń mogą się rozszczelnić i zalać mieszkanie . Natomiast w filtrze wewnętrznym wbrwe temu co pisze zotur nie ma takiej opcji nie istnie bowiem możliwość ze urządzenie znajdujące się w całości w akwarium wypompuje z niego wodę na mieszkanie. Natomiast co do ramirezek 4 szt w 70 litrach to nie za dużo z tymi trzydziestoma centymetrami na sztukę to coś jest nie tak ja ma zbiornik 470 litrów o długości 160cm więc wyszło by według tego wzoru ze mogę w nim trzymać nie więcej niż 5 ramirezek :ryk:

Apsik77

Od: Śro lip 29, 2009 16:31

[poprzednia][następna]