Kicorek pisze:Ale fajny wątek!
Jakie one maja uszka rozstawione na boki
A szczurze pointy jakie mają oczka?
Któreś z rodziców jest rexem? Czy oboje? Bo nie widzę jakoś na zdjęciach. I mogą być równocześnie gładkie i rexy? U kotów tak nie wolno
Sama mam rexa w domu, tylko inny gatunek
Super masz zwierzyniec
A myszki i ptaki jakie?
I kciuki oczywiście

Już odpowiadam na wszystkie pytania
1) te uszka rozstawione na boki to się nazywa odmiana Dumbo. Jest to cecha recesywna i ja akurat tylko takie hoduję, bo mnie się bardzo podobają te szczurki
2) szczurki syjamskie maja oczka ciemnoczerwone. Himalajskie, które są jaśniejsze, mają również jaśniejsze oczy - bardziej czerwone. Ogólnie uważa się, że jeśli szczurek w młodości będzie miał ciemniejsze oczy, to będzie miał też wyraźniejsze znaczenia point. Istnieje również odmiana o czarnych oczach - tak zwane Black Eyed Siamese - ale one są bardzo rzadkie, bo gen czarnych oczu jest rzadki w hodowlach. Ja na razie tego genu nie posiadam..
3) rexem jest tatuś

Ponieważ jest to cecha dominująca, połowa jego dzieci będzie również rexami. U szczurków jest dozwolone krzyżowanie wszelkich odmian - bo nie ma ściśle pojętych ras, ale są odmiany - ważne po prostu, aby miały rodowody. To cos jak na przykład u kotów grupa kotów orientalnych, gdzie np. z dwóch orientów moga się urodzić pointy - syjamskie, lub np długowłose jawajskie. U szczurków to przenikanie się odmian jest jeszcze bardziej zaznaczone. mamy zbyt małą pulę genową, aby wyodrębniać od siebie poszczególne rasy i dopuszczać do krzyżowań tylko między nimi. Póki co warunek jest jeden - rodowód
4) myszki mam dwie. Jedna to niebieska myszka ze sklepu zoologicznego, a druga myszka jest rasowa - kolor satin champagne tan - w podpisie niestety nie mam jeszcze myszek uaktualnionych....Więc zdjęć tej rasowej na razie nie pokażę.
5) ptaszki - parka hodowlana ryżowców - Padda oryzivora - gatunek pochodzący z Jawy i Sumatry, spokrewniony z australijskimi zeberkami, rozprzestrzenił się na wielu terenach Oceanii, a także wystepuje obecnie w stanie dzikim na Hawajach, N. Zelandii i w południowo-zachodnich Stanach USA. Łatwy w hodowli, inteligentny i wyjątkowo urodziwy ptak. Podlega u nas rejestracji wg Ustawy o Ochronie Zwierząt, oraz ochronie na podstawie Konwencji Waszyngtońskiej CITES. Mój ukochany gatunek ptaszków !
To wszystko na dziś
A Rati znosi do pudełek (wstawionych do klatki) tony papierowych ręczników

Chyba już się przygotowuje do szykowania gniazda dla maluchów